Bula,bula Fiji!


Glavna ostrva su Viti Levu (10.429 km²) i Vanua Levu (5.556 km²), koja čine skoro 90% površine zemlje. Većina fidžijanskih ostrva su vulkanskog porekla, dok su ona manja koralna. Na oba najveća ostrva postoje planinski lanci. Najviši vrh je Maunt Viktorija  sa 1.324 metra na ostrvu Viti Levu. Druga veća ostrva su Taveuni (470 km²), Kedavu (411 km²), Gau i Koro (svako po 140 km²).
 

Na Fidžiju vlada tropska vruća i vlažna klima sa temperaturama od 16 do 32 stepena. U kišnoj sezoni (novembar do aprila) ovde vladaju tropski cikloni južnog Pacifika. Statistički, u 10 godina, 2-3 snažna uragana nanesu veliku štetu Fidžiju. U zimskim mesecima (maj do oktobra) jugozapadni vetrovi donose hladnije vreme.

 

U ovo doba godine ima puno padavina na jugoistočnoj obali ostrva Viti Levu. Preko dve trećine površine Fidžija je pod šumom.

Stanovništvo

Stanovništvo Fidžija (905.949) sastoji se iz 57% domorodačkog melanezijskog stanovništva i oko 37% došljaka iz Indije. Od 1987. mnogi Indusi su napustili Fidži. Godine 1996. 58% stanovnika se opredeljivalo kao hrišćani, 34% kao hindusi i 7% kao muslimani.
Na dva najveća ostrva živi oko 87% stanovništva. Po podacima iz septembra 2007. najveći gradovi Fidžija su: Nasinu (75.719), Suva (75.225), Lautoka (44.143) i Labasa (33.397).

 fiji 1

Fidži je do skoro bio poznat i po kanibalizmu. Domoroci su evropskog misionara Thomasa Bakera 1867. godine celog pojeli, ispečenog s malo ulja i lokalnih začina. Njegova cipela, za koju se priča da je bila previše žilava, izložena je u Muzeju Fidži.
Kanibalizam jeste dugo bila ostrvska tradicija, ali lokalci tamo danas ne jedu turiste. Oni ih dočekuju zadovoljni što će od njih profitirati s obzirom da je turizam glavna privredna grana na Fidžiju.

Hrana
Glavni lokalni specijaliteti koje obavezno treba probati su kokoda (marinirana lokalna riba u kremu od kokosovog oraha i limunovog soka) i duruka (povrće slično asparagusu).

 

Morski plodovi su glavni sastojak lokalne kuhinje i često se spremaju u kokosovom mleku (lolo). Jedan od specijaliteta je i lovo - riba, svinjetina ili piletina zavijena u listove banane koja se tako peče po nekoliko sati.
Ne propustite ni čitav dijapazon tropskog voća.
Zvanični jezici su engleski, fidžijanska varijanta hidustanskog jezika i fidžijanski - jedan iz grupe autronezijskih jezika. Okruglo 32% stanovništva je mlađe od 14 godina. Stopa priraštaja stanovništva je 1,4% godišnje. Zbog prekalorične ishrane karakteristične su bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.
Najomiljeniji sport na Fidžiju je ragbi.

Tradicionalni pozdrav je Bula što u bukvalnom prevodu znači život.

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije