Bombaj


Ako i nadjete agenciju koja u svojoj ponudi ima putovanje kroz Indiju, nećete biti u prilici da ovako veliku zemlju prosestarite za nedelju dana. A ako ste avanturista, pravi turisticko-avanturisticki cilj trebalo bi da bude India.

Za četrdeset dolara bez veće muke može se dobiti viza u Indiskoj ambasadi. Najpovoljnije do Delija ili Bombaja možete stići, ako na vreme fiksirate datum odlaska i povratka, Aeroflotom, preko Moskve, po ceni od 500 eura. Još kada udjete u avion, u bilo kom gradu Evrope, za neki od gradova Indije, osetićete auru Indije i doživeti neku vrstu verskog prosvećenja jer Indusi su narod koji je u potpunosti usmeren na duhovni zivot.

 

A dalje je samo avantura…
Ako i krenete bez turističkog vodiča iz Srbije, na medjunarodnom aerodromu u Bombaju postoje šalteri za informacije u kojima možete za dvadesetak dolara uzeti vodiča koji ce Vam sa puno strpljenja pokazati grad.

 

U Bombaju mozete naći smeštaj svih kategorija koji Vam pruža mogućnost za udobno prenoćište. Noćenje i doručak možete naći od četrdessetak dolara do nekoliko stotina dolara u ekskluzivnim hotelima. Sve to možete unapred preko interneta rezervisati i dogovoriti.
I za dobre govornike engleskog neće biti lako da razumeju indiski engleski i pored toga što ga svi govore.
Najbolje godišnje doba za posetu Indiji je zima, od oktobra do aprila.
Preporučila bih nošenje pamučne garderobe i jednostavne odece, što za manje od 10 $ možete kupiti kod ulicnih trgovaca.
U malim dućanima iz kojih dopire raskoš boja i mešavina mirisa štapica, koje izvoze u ceo svet, i tamjana, možete kupiti po simboličnim cenama sari, papuče od kamilje kože, sloniće od lakiranog drveta, mesingane figurice... Uz obavezno cenkanje!
Vašu sklonost ka orjentu izazvaće ulični tatu majstori koji uz malu naknadu nude raskoš simbola i crteže hindu Bogova koji će, uz malo sreće, na Vasoj koži zadržati prirodnu boju kane nekoliko dana. Indija je poznata po juvelirskim radnjama u kojima mozete kupiti drago i poludrago kamenje koje izvoze skoro u sve delove sveta. Gram zlata kosta oko 18$. Prsten sa dijamantskim kamenom se može naći i za 200$.
Česte su izložbe zanatstva na kojima možete da posmatrate vešte ruke zanatlija kako rade.
Posetu zavredjuju živopisne pijace na kojima možete naći ručno radjene predmete iz cele Indije, nebrojane začine, žive piliće i sveže jaganjce. A tek sveža riba … Ajkulino meso svakako treba probati. 5 kg dagnji – 2$ ali nameće se pitanje, gde spremiti ribu? Vrlo je jednostavno-Doneti u hotel i zamoliti kuvara da odradi svoje. Srdačno gostoprimstvo i ljubaznost stanovnika Indije pružaju Vam mogućnost da otkrijete običaje ovog naroda a možda otkrijete i magiju stare civilizacije.

 

Firmirane radnje poput Levi’s, Beneton, Lee, nisu skupe ako znamo cene u Beogradu.
U Jockey radnji koja prodaje veš od čistog i veoma kvalitetnog pamuka možete kupiti gaćice po ceni od 1$-3$, najskuplji brushalter je 9$, majcice oko2, 5$, muske gaće 2$-3$, pidžame muške 18$.
Veste ruke krojača napraviće savršenstvo oblika od najfinije koze za samo par sati po Vasem ukusu, meri, kroju uz sasvim pristojnu cenu.
Dan svakako treba završiti u nekom od restorana, koje ćete na prvo oko teško naći, uz ukusna, ali ljuta i zacinjena jela, i egzotičnu muziku na sitri i nezan ritam drama potomku tradicionalnog bubnja. Hrana im je shodno načinu života, niskokalorična. Obožavaju ribu i gotovo da je obavezna na trpezi.
Plodovi mora su takodje popularni. Jela su dosta ljuta i obavezno začinjena. Uglavnom kuvaju povrće i neretko ribu. Ipak, nemam previše razumevanja za kari-masala kuhinju.
Na tezgama tokom cele godine možete naći krastavce, paradajz, svežu nanu bez koje je ovde nezamislivo pojesti i kolač, ananas, grozdje, banane (koje su za moj ukus “zgoljave i neuhranjene)… Jabuke su u Indiji najskuplje voće.
Kada posle duge šetnje osetite prve znake umora, najbolje će Vas okrepiti mleko kokosovog oraha i ukus njegovog ploda, koji vešti ulični prodavci u par pokreta otvore i posluže sa slamkom. Prija kao dah vetra sa okeana.
Zemlja puna kontrasta sa retkom mešavinom tradicionalnih vrednosti u 21. veku.
Mumbai je India u “orahovoj ljusci”. Ime BOMBAY je portugalskog porekla. Portugalci su ga nazvali “BomBahia”- lepi zaliv. Kada se portugalska princeza udala 1661. godine za Karla II Englezi su celom arhipelagu, na kojem se danas nalazi petnaestomilionski grad, dali ime Bombay.
Ako bacite oko na stanovnike koji šetaju gradom odmah možete primetiti kontraste. U centru Bombaja možete sresti ulične prodavce, dresere majmuna i zmija, prosjake i svete ljude. Teško je, moram priznati, odrediti centar u ovolikom gradu.
Vožnja čamcem, u smiraj dana, duž obale je jedan od interesantnih načina za razgledanje grada. Ako Vas voda plaši, kapije grada možete proći u šarenim, otvorenim kočijama.

 

Žitelji Bombaja retko se kupaju (i brćkanje im je strano) u moru i ako je temperature vode u proseku 26 C. Kažu domorodci da je malo onih koji znaju da plivaju. Kupaći kostimi koji su u ponudi vraćaju nas u tridesete godine prošlog veka. Sari nalazi svoje mesto na plaži, na ulici, čak u moru i bazenu.
I ako godišnje nekoliko miliona turista poseti Bombaj mini suknja i stankinja neodoljivo privlači poglede stotine prolaznika. Indusi nedovode u jednakost tradicionalno i evropsko opušteno oblačenje. I pored toga sto su mnogobrojni, nećete na ulici naići na zagrljene mlade parove. Zato, svaka palma krije sapat, dodir, poljubac… Neku ljubavnu priču.
A za to vreme rikse čekaju na svoj krug. U ovom gradu, stotine hiljada malih, ljupkih tricikala nestašno švrljaju uskim ulicama i trgovima, vozeći tajne zaljubljenih.
Gradjani Bombaja se voze najčešće krcatim vozićem koji neodoljivo vraća sećanja tridesetih godina prošlog veka. Voze levom stranom. Veliki crveni gradski autobusi koriste prirodni klima uredjaj a to su prozori bez stakala.
U mesecima monsuna ovo i nije problem jer velike kišne kapi vertikalno stižu na ulice Bombaja. Posle, prosečno tridesetominutnog, pljuska ovaj grad pretvara se u jedan veliki bazen, koji najmladjim žiteljima otvara vrata mašte, igre i bezbriznosti.
Posle nekoliko dana Vaš sluh se navikne na huk grada i melodije glasova. Neće Vas iznenadjivati oštre kombinacije boja u odeći prolaznika koji u zbijenim redovima hodaju ulicama. Navićićete se na stare drvene, natpise prodavnica, na brujanje sirena dok sedite na nekoj od retkih klupa u nekom od parkova. Bučne dnevne trgove i ćoškove u tišini noći nećete prepoznati, jer vraćajući Vas u hotel riksista stalno bira različite putanje. Vremenom, upoznaćete svoju četvrt.
Ulazna vrata ka religijama… Nemoguće je reći koja je svečanost u višereligiskoj zemlji koja ima milijardu dve stotine miliona stanovnika, najveća. Najzastupljenija je hindu religija ali ima hrišćana, muslimana i nešto manje jevreja. Svi su jednako pobozni i rekla bih, svet u kome je sve sveto.

 

Jedna od interesantnijih verskih svecanosti u Indiji posvećena je Bogu Ganesha (Bogu sa glavom slona). Svečanost se održava početkom septembra i vrhunac je ritual potapanja statue Boga Ganesha u more. Hodočasnici igraju i pevaju a u smiraj dana slike Boga potapaju u Arapsko more a valovi odnose stotine cvetova na otvoreno more.
U Bombaju se nalazi čaroban svet filmske umetnosti.”Bollywood”, ne Hollywood, je najveći filmski producent na svetu. Filmovi puni ljubavi, igre, pesme, ljubomore, tragedije …
Osnov tretmana za podmladjivanje čine biljke, specijalizovani beli mantili i nadasve strpljenje.
“AKO SRETNES COVEKA BEZ OSMEHA, POKLONI MU SVOJ!”, Grafit na sasvim obicnoj viktorijanskoj gradjevini u centru grada. Topao pogled, vesele oči, osmeh-mozda u pocetku nepoverljiv, sigurno ce Vam uputiti svaki indijac. Možda je ovo rečenica koju bi trebalo zapamtiti i koristiti u svakodnevnom životu.


Tekst napisala Olivera Ignjatović

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije