Budimpešta: Kraljica Dunava


Budimpešta je originalno nastala spajanjem dva grada izgrađena sa obe strane Dunava, zvani Buda i Pešta. Dve oblasti su još uvek odvojene i različite, sa starijom i šarmantnijom Budom, čijoj atmosferi doprinose kaldrmisane ulice, male živopisne kuće i srednjevekovna, neo-klasična mešavina arhitekture. Stari grad je poznat po svom istorijskom utvrđenju na brdu u kojoj je kraljevska palata, muzej i galerije, crkva Svetog Matijasa, kao i bedemi Ribarskog Bastiona.
Pešta je smeštena na prostranom i ravnom terenu i ona je komercijalna oblast grada. Odlikuje se modnim radnjama i ima karakteristične široke i žive bulevare. Njen Agasi bulevar je ŠanzElize Budimpešte, oivičen tipičnim mozaikom arhitektonskih stilova, i zgradama sa ogromnim Trgom heroja na kraju.

 

Istorija brojnih ratova i invazija, sa stalnim rušenjima i obnovljanjima, prikazuje Budimpeštu danas sa mešavinom stilova, kreiranu sve vreme u toku perioda kada je ponosan i otporan narod restaurirao i obnavljao sa ljubavlju, grad sa šarmom i karakterom, istovremeno i evropski i posebno mađarski.
Tvrđava kraljevske palate
Smeštena na vrhu brda, u slikovitoj oblasti Bude, palata je bila prvo sedište kralja Bele u 13. veku, koji ju je u toku mongolske invazije preobrazio u čvrsto utvrđenje za odbranu od svih kasnijih napada. U toku narednih 700 godina bila je rezidencija mnogih kraljevskih figura. Strategijska lokacija Budimpešte, smeštena u srcu Evrope kraj Dunava, pružala je kontrolisanu defanzivnu poziciju grada kao i kontrolu vodenih puteva. Tvrđava je mešavina arhitektonskih stilova, od gotike do baroka. Danas je to državni najvažniji kulturni centar, sedište brojnih muzeja. Glavnina zgrada su istorijski spomenici. Budimpeštanski istorijski muzej održava izložbe koje objašnjavaju istoriju grada isto kao i arheološka postavka palate. Unutar palate nalazi se i kompleks mađarske nacionalne galerije, nacionalna biblioteka i Ludvog muzej.

Budapest11
Ribarski bastion
Izgrađen 1905. godine na zidinama srednjevekovne tvrdjave, neo-romanski bedemi su tako nazvani nakon što su gradski ribari imali dužnost da odbrane ovu stranu brda u toku srednjeg veka, ali postojeći bastion nikada nije aktuelno korišćen u odbrambene svrhe.


Ukrašen je svetlucavo belim manastirom i stepenicama koje povezuju sedam kula koje simbolišu mađarska plemena koja su naselila karpatski basen u 9. veku. Iza bedema se nalazi statua konjanika Kralja Stefana, u spomen neuspeha mađarske nacije. Pogled sa Ribarskog bastiona se prostire na Dunav, mostove, zgradu Parlamenta sa Peštom koja se prostire svud sa ove distance. Kada ga noću preplavi svetlost, bastion je svetleći znak kada se gleda sa prelaska reke.


Matijas crkva
Smeštena u centru Kvarta utvrđenja, 700 godina stara crkva dama je poznata kao Matijas crkva nakon poznate nacionalne uloge kralja Matijasa, zaštitnika učenja i onog koji je obnovio mađarsku državu nakon vekova feudalne anarhije. Sa svojim raznobojno obojenim krovom i gotskim duhom, crkva je jedna od najpoznatijih struktura i u njoj se održavalo i proglašenje nacionalnih kraljeva kao i venčanje kralja Matijasa. Danas se u crkvi održavaju koncerti sa orguljama, recitalima i horovima, zbog svoje sjajne akustike. Matijas crkva je mešavina stilova raznih kraljeva, okupacija i perioda. Kada su Turci zauzeli utvrđenje, 1541. godine, pretvorena je u džamiju a unutrašnji zidovi su prefarbani u belo a preko njih su naslikane scene iz Kurana.

 

Kasnije je teško restauirano u 19. veku, rekonstruisano u njenom poznatom neo-gotskom stilu i sa originalnim srednjevekovnim freskama na belim zidovima. Unutrašnjost je bogato dekorisana oltarima, statuama, rozim prozorima i freskama. Unutar crkve nalazi se muzej, koji pruža pristup kriptu kao i mala kolekcija religioznih i juvelirskih vrednosti.
Otvorena je od ponedeljka do subote od 9:00 do 17:00 časova, a nedeljom od 13:00 do 17:00 časova.

Gelert brdo
Gelert brdo nudi neprevaziđeni panoramski pogled na grad, obuhvatajući i Budu i Peštu kao i Dunav koji se prostire između njih. Brdo je tako nazvano po biskupu koji je preobraćao paganske mađare u Hrišćane, ali je po legendi ubijen tako što je bačen u burentu niz brdo u reku. Statua Biskupa stoji u podnožju brda. Na njegovom vrhu je spomenik slobode, ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede, u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Iza spomenika je citadela odnosno utvrđenje, izgrađeno nakon revolucije 1848. da obezbedi vojnu kontrolu u kasnijim napadima. Danas je tu hotel i muzej. Na brdu se takođe nalazi puno termalnih kupatila, sa svojom medicinskom vrednošću još od turske okupacije. Najpoznatije je Gelert kupatilo u okviru Art Novo Gelert hotela gde dolazi državna elita da se relaksira u termalnoj vodi bazena u rimskom stilu sa stubovima i mozaicima kao ukrasima, kao iprostorijama gde se mogu podvrgnuti terapijama ili masaži.
Budapest5
Lančani most
Lančani  most je bio prvi izgradjen preko Dunava i on je najpoznatiji po svojim statuama lavova. Danas devet mostova spaja Budu sa Peštom, preko reke, ali se ovaj most smatra simbolom grada, fantastično osvetljen noću. Njegovu gradnju je naredio konte Ištvan Szechenyi koji je odlučio da se izgradi stalni prelaz nakon što je on sam morao da čeka nadeljama da prođe bura da bi posetio svog bolesnog oca. Lančani most su izgradili Vilijam i Adam Klark, koji su konstruisali i Londonski most. On je predstavljao izuzetnu konstrukciju kada je otvoren 1849. godine. U podnožju mosta je kilometarska nula, polazišna tačka od Budimpešte u svim pravcima.

 

Zgrade Parlamenta
Na obali Dunava stoji imozantno obeležje i najistaknutiji objekt gradske panorame. Sa svojim crvenim kupolama i belim kamenim mrežastim ukrasima, one su najdekorativnija gradska struktura. Kameni lavovi koji se nalaze na ulazu, dočekuju u unutrašnjost od mermera i zlata, sa statuama i stubovima, fantastičnim umetničkim ukrasima, uključujući i 1000 godina staru krunu prvog mađarskog kralja, a sve to se može videti u toku turističke ture. Grandiozno zdanje koje se prostire na 250 m duž obale je najveći nacionalni sastav na svetu.
Otvoreno je: samo sa turističkom turom, od ponedeljka do petka od 10:00 do 14:00 časova, a subotom od 10:00 časova.

Velika sinagoga i Jevrejski muzej
Smeštena u okviru Erzebet grada, šarmantni stari jevrejski kvart i bivši geto, Velika ili Centralna sinagoga je najveća u Evropi i druga po veličini u svetu, sposobna da primi oko 3000 ljudi. Kompletirana 1859. godine, stil joj je tipično vizantijsko-muris, sa sjajno oblikovanim ciglama crvene, plave i žute boje i gradskim grbom. Gordo uzdignute kupole i prelepo ukrašeni prozori, samo su neke od atraktivnosti ovog simbola Budimpešte. Fantastično osvetljena unutrašnjost i balkoni na zidovima su upotpunjeni Davidovom zvezdom a i tavanica je dekorisana zvezdama. Za Jevrejski festival, ovde je puno Jevreja koji dolaze iz svoh krajeva Mađarske da slave u okviru ovog izvanrednog zdanja.  Sledeća vrata su Jevrejski muzej koji sadrži relikvije mađarsko jevrejske zajednice, uključujući i religiozne objekte sa festivala kao i Holokaust memorijalnu sobu. U njoj je načinjeno od metala drvo na kome je na svakoj grani ugravirano ime jedne žrtve nacizma.

 

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije