Amazonija: Pluća sveta

U Peruu danas živi većinsko indijansko stanovništvo i glavni jezik je španski.

Netaknuto šumsko prostranstvo
Prestonica Perua Lima je od svog osnivanja bila poznata kao „grad kraljeva". U 16. i 17. veku važila je za najveći i najmoćniji grad u Južnoj Americi. U Limi bi trebalo videti Trg oružja sa sjajnim starim kolonijalnim građevinama, kao što su katedrala, Gradska većnica, Predsednička i Biskupova palata.
Peru je druga zemlja po veličini kroz koju se širi prašuma Amazonija, zvana i Pluća sveta, inače najveće šumsko prostranstvo za koje svet zna. I dan-danas tu je netaknuti biljni svet, a šuma proizvodi neverovatnih 40 odsto ukupnog kiseonika.

Petinu svetske rezerve vode čini upravo reka Amazon po kojoj je prašuma i dobila ime. Amazonija se prostire na čak devet država, ali polako nestaje. Indijanaca i retkih životinjskih i biljnih vrsta (anakonda i pirana su simboli Amazonije, kao i drvo mahagonija) je sve manje, a drvoseča i lovokradica sve više.

Sumnja se da u Amazoniji ima još neotkrivenih indijanskih plemena. Pre više od pola milenijuma tu je živelo deset miliona Indijanaca, a danas ih je svega 200.000. Obilazak peruanske Amazonije kreće iz Puerto Maldonada, mesta koje se nalazi na ušću reka Tambopata i Madre de Dios, jedne od glavnih pritoka Amazona. Odatle se čamcima kreće ka jezeru Sandoval. Na tom mestu turisti mogu da vide retke vrste ptica i leptira, da se provozaju rikšama ili da prošetaju kroz močvarne šume palmi do samog jezera, pošto su motorni čamci zabranjeni. Ovde se nalaze neke od retkih vrsta ptica kao što su makau crvenog stomaka, žuti i plavi, sisari, naročito majmuni, koji u ovoj jezerskoj oblasti nemaju strah od ljudi.


Džinovske vidre i crni kajmani
Na jezeru Sandoval moguć je i susret sa džinovskim vidrama koje su prisutne u rano jutro, kao i sa pticama koje svoju aktivnost započinju sa prvim zracima sunca. Posebna atrakcija su crni kajmani. Ova oblast je vrlo bogata moćnim stablima brazilskog oraha. Tu se može upoznati lokalno stanovništvo koje se bavi sakupljanjem oraha i prodajom. Lokalno stanovništvo skuplja i razne lekovite biljke koje rastu u ovom delu Amazonije, kao što su đumbir, kinin i druge.
Moćni Amazon se širi velikim delom južnoameričkog kontinenta, a delom zahvata i Ekvador, zemlju s neverovatno mnogo prirodnih raznolikosti na neverovatno malom prostoru. Ekvador je druga najmanja država u Južnoj Americi, ali po onome što se može videti i doživeti, potpuno zapanjujuća. U samo jednom danu, put može da vas odvede od Amazona preko Andskih vulkana, do tropskih džungli i konačno do opuštanja na prijatnoj pacifičkoj obali. Za ljubitelje prirode Ekvador je mesto iz snova: egzotične orhideje, retke ptice, nikad neviđeni insekti, tropske šume i toplo more. Za ljubitelje povišenog adrenalina, ovde su mogućnosti takođe bezbrojne, a ni poklonici kulture neće ostati uskraćeni. U svakom slučaju, najveća lepota Ekvadora je u tome što možete da promenite okruženje onoliko brzo koliko brzo možete to da poželite. Šta videti u Ekvadoru?

Na „sredini sveta"
Pre svega, prestonicu Kito, koja je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Zovu ga i Svetlo Amerike i Lice boga, zbog lepote. Grad predstavlja mešavinu španske, flamanske, murske i prekolumbijske arhitekture. Treba videti Trg nezavisnosti, crkve San Francisko i El Sagrario, terasu Gvapulo, kao i „Sredinu sveta", gde se nalazi spomenik ekvatoru. Otavalo - mestašce u Andima poznato po najkoloritnijoj, najvećoj i najpopularnijoj pijaci u Ekvadoru koja datira još iz perioda pre Inka; Riobambu - geografski centar Ekvadora iz koga se pruža pogled na najviši vrh Cimborazo (6.310 m). Do Riobamba put vodi kroz Aveniju vulkana, među kojima je vulkan Kotopaksi (5.897 m), jedan od najviših živih vulkana na svetu; Kuenku - jedan od najlepših gradova Ekvadora, koji je nedavno uvršten u Uneskovu listu svetske kulturne baštine. To je grad elegantne arhitekture, sa kaldrmisanim ulicama, belim zgradama ukrašenim drvenim vratima i balkonima - pravi biser među kolonijalnim gradovima Južne Amerike.

Izvor: Press Online

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije