Maldivi – najatraktivinije mesto za ronjenje

 

 

Lavlja glava
Ovo je zaštićeni podvodni park koji se nalazi u kanalu. Pošto je na udaru jakih struja, ovaj podvodni greben ima puno interesantnih terasa i predstavlja savršenu sredinu za veliki broj različitih riba, od malih do velikih vrsta kao što su tune, ajkule i kornjače. Možete da vidite i prelepe puževe na donjoj strani, veličanstvene sunđere i poneke veoma lepe tvrde i meke korale koji prekrivaju greben.
Kudu
Kudu je zaštićeno podvodno sklonište u obliku leđa dvogrbe kamile. Sa rasponom dubine od 35 do 6 metara, ovaj prelepi greben je prekriven sunđerima i koralima.

 

Obilje ribe koje živi ovde vam prosto oduzima dah. Velika jata riba plivaju na sve strane dok ih ajkule vrebaju iz plitkih delova. Možete da naletite i na jegulje, škampe i poneku retku ribu list. Ovo je stvarno ronjenje koje ne treba propustiti ako idete na Maldive.

 

Girifushi Thila
Girifushi Thila je jedno od najpoznatijih i najlepših mesta za ronjenje u ovoj ostrvskoj zemlji. U sendviču između dva spoljašnja atola, jake struje su ovde stalno prisutne što čini ronjenje veoma uzbudljivim i u isto vreme obezbeđuje izobilje hrane za korale i ribe.

 

Ovaj zaštićeni greben ima terase, pećine i pukotine na dubini od 30 do 10 metara.
Većina grebena je potpuno prekrivena žutim, plavim i narandžastim mekim visećim koralima kao i zapanjujućim morskim lepezama. Struja privlači zadivljujući broj različitih malih riba i velikih vrsta kao što su sive ajkule, tune i barakude. Da biste stvarno uživali u ovom ronjenju, morate biti samouveren i iskusan ronilac.
Srednja tačka

 

Srednja tačka se nalazi u sredini kanala Tamburudu i nudi ronjenje kroz struju za iskusne i avanturiste. Raspon dubine je od 100 do 10 metara. Na početku ronjenja ćete skočiti u duboko plavetnilo okeana bez ičega u blizini dok vas struja ne odnese do početka grebena gde ćete videti velika jata ajkula kako kruže u dubokim vodama. Posle nekog vremena podvodnog sanjarenja, možete da pustite struju da vas odnese duž grebena i da uživate u ostalim lepotama koje vam on nudi.

Nassimo Thila
Ovo ronjenje se odigrava u spektakularnom kanalu Bodu Kalki. "Nassimo Thila" je veliki greben sa zastrašujućim stubovima koji stoje ponosno sa 40 metara visine. Uletećete i izleteti iz ovog bizarnog podvodnog pejzaža upijajući njegovu zadivljujuću lepotu. Stubovi su prekriveni plavim, žutum, crvenim i narandžastim mekim koralima i velikim lepezama. Velike terase glavnog grebena takođe sadrže stotine različitih vrsta korala, raznobojne korale i hiljade vrsta riba.

Rasfari

 

Rasfari je spektakularni spoljni greben severnog Male atola. Njegovi strmi zidovi padaju sa dubine od 10 metara do dubine od 25 metara, prelaze u ravninu, a onda ponovo padaju na 90 metara dubine. Pratićete strmi zid nekih 30 metara na dole do grebena i divite se ajkulama koje kruže ispred vas.

Sunlight Thila
Sunlight Thila je sklop dva mala grebena koji privlače džinovske morske raže između marta i oktobra kada vetrovi sa juga donose velike količine planktona u ovu regiju. Između grebena leži 70 metara dugo peščano dno sa malim koralnim formacijama.

 

Za vreme svog ronjenja čučaćete na pesku gledajući kako ovi veličanstveni đavoli kruže iznad vas čekajući da dođe njihov red da ih očiste ribe čistači. Pošto nije retko da se vide deset ili više morskih đavola u isto vreme, ovo ronjenje je postalo velika atrakcija i za početnike i za iskusne ronioce.

Banana greben
Banana greben je veoma poznato mesto za ronjenje na Maldivima - jedno od prvih, jedno od najboljih i jedno od opasnijih zbog jakih struja. Na istočnoj strani ovog grebena u obliku banane neke stene su se odlomile i napravile savršenu životnu sredinu za iznenađujuće veliki broj različitih vrsta velikih i malih riba. Dok nastavljate sa ovim ronjenjem u obliku banane, otkrićete miran greben pun života, od različitih vrsta jegulja do zapanjujućih korala i riba.

Pobeda Maldiva

 

Pobeda Maldiva je teretni brod dug 110 metara koji je potonuo u februaru 1981. godine. Ovo ronjenje vas vodi 12 metara niz kanap do glavne palube ovog broda gde ćete biti zaštićeni od jakih struja. Ovde ćete biti zapanjeni raznobojnim podvodnim životom koji se naselio u "Pobedi Maldiva". Suočite se lice u lice sa kornjačama koje čuvaju pramac broda i njegovim zapanjujućim koralima, ili se vratite kroz vreme i istražujte gostinske sobe i most broda. Na povratku ćete imati veličanstveni pogled iz ptijčije prespektive na ovaj divni brod. Ovo ronjenje je najbolje da pokušavaju samo iskusni ronioci.


Izvor: putovanja.info

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije