Letnje rashlađivanje na Alpima

Nekada su đaci iz Srbije bili redovni gosti na rekreativnim nastavama u Kranjskoj Gori. Sada, očaravajući Alpi i guste četinarske šume, u okviru Nacionalnog parka Triglav, glavni su sinonim za dobro skijanje. Ipak, ovaj za mnoge najlepši deo Julijskih Alpa živi i leti.
alpi 1
Planinarenje, biciklizam, šetnja, nordijski centar, najstrmiji ziplajn u Evropi dug više od 500 metara, hajk park i letnje sankalište za decu, samo su neke od ponuda u kojima turisti mogu da uživaju. Prirodne lepote, nestvarno čista okolina i uređenost ovih krajeva sve više privlače goste iz Srbije. I dok su naši gosti navikli na čuvene slovenačke terme i ski-centre, boravak u Kranjskoj Gori tokom leta sve je privlačniji.

- Kranjska Gora udaljena je samo sat vremena vožnje od Ljubljane, ili nešto više od šest sati od Beograda - priča Mojca Matko, menadžer lanca hotela "Hit Alpinea". - Priroda je ta koja je ovde najbitnija i najlepša. Od jezera, gde gost može da se kupa, pa do izvora reke Save ili vožnje bicikla po stazama koje vode i do Italije i Austrije. U hotelu "Amadan rizort" postoje bazeni, spa-centri, saune i glečerski velnes, što je unikatno. Tretmani se rade vodom iz glečera koja je najčistija u prirodi. Inače, ispod hotela "Špik" nalazi se glečerska voda koja je tamo više od 1.000 godina.
alpi 2s
Do smeštaja u Kranjskoj Gori nije teško doći. Domaćini nude sobe i apartmane, planinske kolibe i brvnare, vrhunske hotele i uređene kampove.

- Ovde je dobro povezati aktivni odmor i velnes - priča Mojca Matko. - Idealno je mesto za porodice sa decom. Tu je i akva-park "Akva Lariks", a ko voli mirniji odmor može da se opusti u velnes centru "Kompas".
alpi
Nacionalni park Triglav, gde se nalazi i Kranjska Gora, predstavlja glavni simbol Slovenije. Najviši vrh Julijskih Alpa - Triglav, na 2.864 metra nadmorske visine, svake godine poseti veliki broj planinara. Turisti mogu da posete planinski prelaz Vršič, da se odmore i pecaju na jezeru Jasna, obiđu vodopad Peričnik, sa svojih 52 metara zvanično najviši u Sloveniji.

RODNO MESTO KEKECA
kekec
Iz Kranjske Gore je i čuveni pisac Josip Vandot, tvorac književnog lika bistrog i hrabrog pastira Kekeca. On je oživeo u mnogim stripovima, pozorišnim predstavama, filmovima, a bio je i maskota slična švajcarskoj devojčici Hajdi. Ovde se nalazi i Vandotova "Zemlja Kekeca", koju posećuju mnogobrojni turisti.

Izvor: J. Su.; Večernje Novosti
Foto: Večernje Novosti

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije