Kad se u Valensiji sudare prošlost i budućnost

Svako ko se makar i jednom odvažio da krene na neko neobično putovanje zna kako to uđe u krv. Posle toga, postavlja se samo pitanje - ima li novca, želja je tu sveprisutna i neuništiva. A ko jednom omiriše špansko tle i oseti energiju uzburkane krvi Pirinejskog poluostrva, ne prestaje da mašta o ponovnom putovanju na vreli evropski jug.
Remek delo Santijaga Kalatrave koje se nalazi na početku parka Turija Remek delo Santijaga Kalatrave koje se nalazi na početku parka Turija
Najjači utisak je kad posle španske turističke prestonice Barselone, koja obara sa nogu svojom raskoši i mnoštvom boja, pomisliš da teško da u Španiji može bolje, i onda ti se iznenada desi Valensija i ostavi te bez teksta.

I dok Barselona ima svog Gaudija, arhitektu koji ju je odredio za sva vremena, i Valensija ima svog Kalatravu, čoveka koji je spojio budućnost sa prošlošću. Njegove futurističke zgrade kao kontrast mediteranskom duhu Valensije, stavile su ovaj grad na mapu kao mesto koje je nezaobilazno za svakog turistu. Objekti kao iz naučno fantastičnih filmova oduzimaju dah, udobno smešteni u isušeno korito reke Turije, jednog od najlepših parkova na svetu.
 
I dok priča o Turiji za svakog od nas koji smo imali priliku da je doživimo predstavlja spoj neverovatnih prizora koje majka priroda može da ponudi, istorija ovog parka prilično je mračna. Kao poprilično razuzdana reka, ona je kroz vekove nanosila ogromnu štetu meštanima kada god bi se desile velike padavine, da bi sve kulminiralo 1957, kada je u velikoj poplavi stradao veliki broj ljudi.
 
Vlasti su odlučile da promene tok reke i preusmere je van grada a u starom, isušenom koritu koje danas deli stari i novi grad, naprave neverovatan park. Kroz korito reke dugo 9 kilometara, koje preseca nekoliko mostova, prostire se neverovatan prirodni ambijent. Dok vas na početku dočekuju palme i futuristički Kalatravini objekti, svakim prolaskom ispod nadvožnjaka ulazite u drugačiji predeo. Smenjuju se četinari, cvetne bašte, močvarna jezerca, da bi na samom kraju "puklo" jezero po kome plivaju patke.
 
Ako je pešačenje od 9 kilometara previše, uvek možete iznajmiti bicikl ili napraviti pauzu u brojnim kafićima duž ovog spektakularnog parka. A kad stignete na njegov kraj, čeka vas jedan od najlepših zooloških vrtova na svetu - Biopark. Životinje, smeštene u svoja prirodna okruženja, ali tako da nikome ne mogu da naude, pravi su doživljaj. Lemuri koji vam trče oko nogu, impresivne gorile koje se sunčaju na steni, žirafe koje možete da pomazite po glavi.
 
Kad se umorite od šetnje Turijom i druženjem sa životinjama, možete i do velike gradske plaže. Iako se nalazi u blizini luke, sve je uređeno da se plaža i pristanište ne dodiruju i da svako može da uživa. Plaža beskonačno duga i široka preko sto metara idealna je za one koji vole uživanje na suncu i pesku. Ako ipak neko poželi intimniju atmosferu, u neposrednoj blizini je i mali bajkoviti gradić Alboraja sa svojim intimnim plažama. Podseća na Veneciju, ali svojim neobičnim koloritom daje originalan šmek.
 
A uveče?

Na drugu stranu Turije, u stari grad. Mediteranska arhitekura, katedrale, španska korida i za ljubitelje fudbala čuvena Mestalja. Kada vas lutanje kaldrmom umori, obavezan je odmor u čuvenoj radnji sa čokolodam, gde se mora probati njihov specijalitet - ćuros.
 
I onda sutra, Jovo nanovo. Po mirise, ukuse i prizore koje ostavljaju bez daha i koji i posle mnogo godina nijednog trenutka ne blede.

Izvor: Marković - Vestionline
Foto: pixabay.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije