Gštad: Zimsko igralište za milijardere

Razumeti Gštad gotovo je nemoguće ako ne provedete božićne i novogodišnje praznike ovde.
Ovo je mesto u švajcarskim Alpama gde su milioneri čak u manjini, jer su milijarderi ti koji se ovde najbolje provode; porodica Latsis, bogati grčki brodovlasnici, poznati američki tajkun Andre Balaš i mnogi drugi koji ovde dolaze da obeleže početak nove godine.
Gstad 6
Grad Gštad predstavlja uspavanu lepoticu 11 i po meseci godišnje. Međutim, od polovine decembra kreće zahuktavanje za božićne i novogodišnje praznike.
To su dani kad se crveni tepih može videti ispred svakog bitnijeg zdanja u Gštadu.

To je, ujedno, i vreme kada ovo mesto postaje igralište bogatih. U ovom periodu, broj stanovnika od skromnih 7.500 odjednom "naraste" na čak 30.000. Ovde svoje mesto pod suncem nađe i oko 17.000 sezonskih radnika, koji za relativno kratko vreme zarade pristojan novac.
Gstad 1
Ovo je mesto koje već godinama posećuju Valentino, Džuli Endrjuz, En Hatavej i drugi slavni. Ovde se dešavaju i neke svetske premijere, a grad je imao svoje mesto i u kultnom filmu "Povratak Pink Pantera", iz 1975. godine.

Sve do 1916. godine, Gštad je bio poznat kao "zamena" sa Sent Moric. Iako nije imao bogat noćni život, niti "olimpijsku reputaciju" Sent Morica, ovaj grad ima nešto što nemaju drugi; "Le Rosey", ugledni internat ili kako ga opisuju "Iton za džet set".
Gstad 2
Ovde su obrazovani princ Ranije III od Monaka, zatim iranski šah, kao i Aga Kan. Uz "bezobrazno" visoku školarinu od 110.000 dolara godišnje, zimske radosti u Gštadu dođu kao neki bonus.

Postepeno, Gštad je počeo da dobija reputaciju najekskluzivnijeg alpskog grada, i bogati i poznati su počeli da dolaze ovamo, prvenstveno na zimski odmor. Zimska sezona je nekada bila nezamisliva bez Ričarda Bartona, Liz Tejlor, Brižit Bardo, Rodžera Mura. Svi oni su doprineli da Gštad postane jedinstveno mesto; odmaralište izgrađeno isključivo za bogate i lepe ljude.
Gstad 3
Baš poput Sent Morica, i Gštad ima svoj hotel "Palas". Ovo je jedina opcija za milijardere koji se nisu odlučili da kupe vilu u ovom zimovalištu.

O tome kakva je gužva, ali i prestiž boraviti u ovom hotelu svedoči podatak da sobe nekada treba rezervisati i tri godine unapred. Oni koji rezervišu sobu ovde, imaju potpuni božićni i novogodišnji ugođaj, sa bogatom trpezom i neizbežnom jelkom. Ko ne želi da proslavlja Novu godinu u apartmanu, na raspolaganju mu je čak pet različitih restorana.

Inače, da bi bili opsluženi svi gosti koji tokom dve sedmice posete Gštad, zaslužna je prava mala armija sezonskih radnika, od kojih neki rade i po dva-tri posla, a čak nekada ni to nije dovoljno da ugoste sve.
Gstad 4
Naravno, u svim ugostetljskim objektima u Gštadu zaposleni moraju potpisati ugovor o tajnosti, kojim se obavezuju da neće iznositi detalje života slavnih i bogatih, jer je upravo to ono zbog čega se mnogi vraćaju u ovo mesto.

Da je sve podređeno gostima, govori i to da osoblje koje radi u gradu tokom sezone ne može "zalaziti" u noćne klubove i restorane koje posećuju gosti, već uglavnom posećuju ugostiteljske objekte u okolini Gštada. Jedini izuzetak je Badnje veče, kada su ta pravila malo "opuštenija".

Gildo Bosini, menadžer restorana u hotelu "Palas", kaže da ovde radi već 45 godina i da je atmosfera uvek vrhunska.

"Naravno, svi kapaciteti su nam popunjeni. Ono što je iznenađujuće jeste da je najprometnija noć Nova godina, a ne Badnje veče, kako bi neki pomislili. Uvek moramo postavljati nove stolove, jer stalno imamo neke nenajavljene, a opet, veoma uticajne goste", kaže Bosini, dodajući da ovde nove godine slave i ljudi poput Bona iz "U2", ali i mnoge druge slavne ličnosti.
Gstad 5
Inače, jedna od najlepših vila u Gštadu je ona u posedu Bernija Eklstona.

Među VIP gostima obično se mogu videti i studenti "Le Roseyja", od kojih mnogi i novogodišnje praznike provode ovde. Nekima je Gštad zapravo drugi dom.

Aleksandr Putman kaže da ovde provodi praznike još od detinjstva.
"Gštad je moja druga kuća. Ovo je predivno porodično mesto, idealno za praznike. Ovde možete uživati, a istovremeno biti u društvu brojnih slavnih ličnosti, koje preplave Gštad oko Nove godine i božićnih dana."
Izvor: Dragana Raduški; Nezavisne novine
Foto: Google slike, Nezavisne novine

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije