Sokotra: Mesto kao sa druge planete

Na malo više od 200 kilometara od "Roga Afrike", u sklopu republike Jemen, leži jedinstveni arhipelag ostrva koji je poznat pod imenom Sokotra. Zbog velike izolacije na ovim ostrvima se nalaze jedinstvene biljke, a čak trećina se ne može naći ni na jednom drugom mestu na planeti.
Sokotra 4
Na Sokotri vladaju ekstremne temperature kao i vlažnost vazduha koja je jedna od najnižih na svetu. Jedna od najčudnijih biljaka sa ovom ostrva je "Drvo zmajeve krvi" koje je dobilo ime zbog crvene smole, a kome se davnih dana pridavao magijski značaj. Ujedno ovo je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.
 
Zanimljiva biljka je i "pustinjska ruža", odnosno "biljka-flaša" koja je zbog klimatskih prilika morala da evoluira.
 
Pejzaž udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao iz naučno-fantastičnih filmova, ali ono je, u stvari, evoluiralo do “vanzemaljskog izgleda” jer se ostrvo odvojilo od afričkog kontinenta pre oko šest i sedam miliona godina, a neke vrste su stare 20 miliona godina.
 
Još samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta, pokazalo je istraživanje Centra za biljke na Bliskom Istoku, koje je otkrilo da 307 od 825 vrsta biljaka na Sokotri postoje samo na tom ostrvu i nigde drugde na Zemlji.
 
Ovo ostrvo ima oko 40.000 stanovnika, a nedavno ga je UNESKO proglasio svetskom baštinom.
 
Osim neobične flore, na ostrvu živi i 140 vrsta ptica, od kojih 10 postoji samo na Sokotri. Zanimljivo je da na ostrvu nema vodozemaca poreklom sa Sokotre, a postoji samo jedan sisar – šišmiš. Zato je 90 odsto reptila endemska vrsta, uključujući retke beznoge guštere i jednu vrstu kameleona.
Izvor: Blic
Foto: Profimedia.rs

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije