Plaža u Viktoriji duga 150km pravi je mamac za turiste

U Australiji postoji mngo dugačkih i pravih stvari: neke od njih su 145 kilometara dug put bez ijedne krivine, 478 kilometara dug pravac pruge - najduži takav na svetu i najduža ograda za divlje pse dužine 5600 kilometara. Jedna od takvih stvari je i plaža u Viktoriji koja je duga čitavih 150 kilometara.
90milja
Ova plaža se nalazi u regionu Gippsland na jugositočnom delu obale Viktorije i duga je tačno 151 kilometar (94 milje). Iza ove plaže se nalaze peščane dine koje odvajaju Gippsland jezera koja predstavljaju najveći vodeni sistem na kopnu na južnoj hemisferi.

Ova plaža se proteže koliko oko može da vidi i predstavlja jednu od najprirodnijih i netaknutih plaža na svetu. Interesantno je takođe da ovu plažu ne presecaju stenoviti odlomci ili platforme kopna ona je zapravo samo kilometri i kilometri najfinijeg peska.
90milja1
Ispod vode, velike količine peske prave morsko dno koje se prostire u svim pravcima i ono zapravo predstavlja sklonište za veoma diverzifikovan morski život. Činjenica je da baš ova plaža predstavlja jedan od najdiverzifikovanijih prirodnih sistema na Zemlji. Otprilike 860 različitih vrsta živi na 10 metara kvadratnih ovog prostora.
90milja2
Kao takva ova plaža privlači i veliki broj turista svake godine. Popularni prioblani gradovi u blizini primaju turiste i nude mnogo sadržaja od kampova pa do piknika, posmatranja kitova, kupanja i sportova na vodi.
90milja3
"The Ninety Mile Beach Marine National Park" je takođe lociran u blizini i zauzima 5 kilometara obale. On se takođe nalazi u blizini peščanih dina koje štite Gippsland jezera.
Izvor: Blic
Foto: amusingplanet.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije