Hotel iz bajke - Icehotel


Icehotel je vrlo popularno mesto koje obilaze turisti iz različitih delova sveta. Nalazi se u malom švedskom selu Jukkasjärvi, sa samo 1.000 stanovnika, koje je smešteno 200 km severno od arktičkog kruga.

 

Idejni začetnik ledenog hotelskog turizma je Šveđanin Yngve Bergqvist, zadužen za turističku promociju sela i pokrajine.

Već godinama, na početku svake zime, grupa snežnih graditelja iz celoga sveta okupi se u malom mestu kako bi učestvovali u ledenoj gradnji. Brojni arhitekti, dizajneri i umetnici žele da budu deo tog nesvakidašnjeg projekta i neponovljivog iskustva.

Konstrukcija samog hotela izvodi se u nekoliko faza. Uobičajeno je da se svakih nedelju dana otvori neki od delova hotela. Predvorje hotela, glavni ulaz i ledeni bar otvaraju se istovremeno, zatim se otvara ledena crkva, a tek onda sobe i apartmani. Za sezonu 2010/2011. predviđeno je da kompletni radovi budu gotovi do 30. decembra i da hotel ima 60 soba.

 

Hiljade gostiju prespavaće u sobama napravljenim od snega i leda, stotinak parova izrećiće svoje crkvene zavete u ledenoj kapelici i nebrojeno puno hladnih pića biće popijeno u ledenom baru... I tako sve do proleća, kada sunce počinje da topi zaleđene zidove i kada se hotel zatvara i vraća tamo odakle je i potekao, u reku Torne.


Izvor: Vestionline

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije