Zašto je britanska Jurska obala toliko posebna?

Britanska Jurska obala stara je 180 miliona godina. Uprkos tome što dinosaurusi više ne lutaju njome, ovo mesto dom je fascinantnih fosila i praistorijskih stenovitih formacija.
Jurska obala 2
Jurska obala prva je engleska prirodna celina koja se našla na UNESKO-voj listi svetske baštine.

Proteže se na 152 kilometra, između istočnog Devona i istočnog Dorseta, a pre 155 miliona godina činila je deo tropskog jezera.
Jurska obala 1
Čuvena “Vrata Derdl”, prirodni luk, formirala je morska erozija tokom nekoliko desetina miliona godina. Razlog što i danas uporno odoleva dejstvu prirodnih sila je što je stena načinjena od posebnog tipa krečnjaka koji je mnogo izdržljiviji od okolnih vrsta stena. Ipak, ovaj zanimljiv dragulj neće zauvek biti tu – baš kao što ga je more oblikovalo, isto tako će ga jednog dana ‘progutati’.
Jurska obala 3
Oni koji odluče da posete ovo mesto naročito su oduševljeni plavičasto-zelenim nijansama vode. Zbog obilja krede koja ulazi u sastav okolnih stena, more u blizini obale ima mlečno tirkiznu boju.
Jurska obala 5
Za geologe, jedan od najfascinantnijih aspekata engleskog "Parka iz doba Jure" svakako su slojevi krečnjaka, stari 155 miliona godina. I stare i nove stene čine jednu zanimljivu i izuzetno specifičnu celinu - dok se stariji slojevi obično nalaze dole, a noviji gore, snažno pomeranje tla izvrnulo je pre oko 100 miliona godina dublje slojeve na površinu zbog čega se danas brojni fosili (stari do 250 miliona godina), kao i stene iz doba jure i trijasa, nalaze na površini.
Jurska obala 6
Jedna od najistaknutijih delova obale je i zaliv Kimeridž, gde se može videti velika ‘staza’ od krečnjaka koji se nekada nalazio na dnu mora punog praistorijskih oblika života.

Zahvaljujući tome što su stene nekada bile meki sediment morskog dna, danas je moguće videti kako obilje fosila morskih životinja tako i otiske stopala dinosaurusa.
Izvor: BBC, B92
Foto: Foto: Kim Freeman , digitalexpress, Kyle Taylor, Kosala Bandara, Lies Thru a Lens/Flickr.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije