Tasmanija: Ostrvo na kraju sveta

Više od 2000 kilometara pešačkih staza, hiljade planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih pećina, više od 300 ostrvaca i toliko planinskih vrhunaca i stena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života.
Tasmanija 44
Od australijskog kopna odvojena Bassovim prolazom te od jugoistočnog ugla Australije udaljena 240 kilometara, Tasmanija je najmanja australijska savezna država koja se prostire na površini od 68.331 kvadratnih kilometara, čime se može usporediti s veličinom Irske. Otkrio ju je holandski pomorac Abel Tasman 24. novembra 1642. godine.

Od zapada do istoka ova ostrvska država proteže se na 315 kilometara, a od severa do juga na 286 kilometara te se sa svojih 334 ostrva često smatra granicom Indijskog i Tihog okeana. Neki od najpoznatijih ostrva Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie. S obzirom na to da se Tasmanija nalazi ispod 40. paralele, s planine Wellington najbolje se vidi Aurora Australis, a oni kojima je do avanture zvane Antarktik, iz Hobarta će moći krenuti na turističko putovanje brodom ili avionom.

Svaki kraj ostrva priča svoju priču

Radi lakšeg razumevanja Tasmanije, celi prostor deli se u četiri geografska područja – severozapad kuda trajekt iz Melbournea uplovljava u luku Devonport, severoistok poznat po predivnim plažama i snegom prekrivenim planinskim vrhuncima, jugozapad prepoznatljiv po brojnim rečnim tokovima i prašumama, te jugoistok koji čuva neka od najstarijih naselja na ostrvu. Izuzetno srdačno stanovništvo, ugodna klima, odlična gastronomija, bogata istorija i opuštajuća atmosfera nude izvrsnu priliku za kvalitetan odmor.
 
Zaljubljenici u prirodu te redak biljni i životinjski svet, ali i pobornici avanturizma u Tasmaniji će svakako doći na svoje! Osim pešačenja postoje i odlični uslovi za vožnju kajakom, planinarenje, pecanje, a svakako ne propustite ni vožnju hidroavionom. Ostrvo je to na kojem je gotovo nemoguće videti saobraćajnu gužvu, a s obzirom da putna mreža nije preterano razvijena, teško se izgubiti. Ovo je takođe dom za oko pola miliona stanovnika, od kojih većina živi u glavnom gradu Hobartu te većim gradovima kao što su Launceston, Burnie i Devonport.

Šarmantna prestolnica Hobart

S obe strane reke Derwent, nedaleko od plantaža jabuka po kojima je Tasmanija i dobila nadimak – “Ostrvo jabuka” – nalazi se glavni grad Hobart, nakon Sydneyja drugi po starosti grad u Australiji. Nad njime dominira planina Wellington, visoka 1270 metara. Grad je osnovan 1804. g. kao prvo uporište robijaša iz Engleske, Irske i Walesa, i njime dominira kolonijalna arhitektura s više od 90 zgrada koje spadaju u nacionalno dobro. Okružen je parkovima i drvoredima lipa, a najjednostavnije ga je razgledati uz pomoć “hop on – hop off” autobusa.
Tasmanija 14
Hobart spada i među najležernije tasmanijske gradove, pa ćete u njemu uživati u vožnji biciklom, pešačenju, slikovitim kafićima poredanima uzduž plaže te u jednoj od najslikovitijih tasmanijskih tržnica – Salamanci, gde možete kupiti vrhunske antikvitete i umetničke suvenire. No ovo nije samo mesto za šoping, već i vrhunske zabave s brojnim manjim klubovima u kojima možete uživo poslušati odlične jazz, gypsy i swing grupe. U šetnji gradom svakako obratite pažnju na 160 godina star muzej i umetničku galeriju Tasmanije.

Nedaleko od glavnoga grada

Zadržite li se koji dan u ovome gradu, zapamtite da se mnoge zanimljive atrakcije nalaze u krugu od 90 minuta vožnje od središta grada. Od zanimljivijih stanica svakako su istorijski gradovi Richmond i Porth Arthur blizu koga se nalaze šetališta na liticama te koji nudi mogućnost odlaska na krstarenje koje će vas odvesti na najbolju tačku razgledanja 300 metara visoke morske litice i ostrva Tasman.
Tasmanija 30
Južno od Hobarta najbolje je krenuti na krstarenje oko ostrvlja Bruny gde se nalaze i neke od najviših morskih litica na svetu. Krećete li pak severnije, ne propustite posetiti Oatlandsu gde ćete pronaći najveću australijsku kolekciju građevina od peska. Severno od Hobarta nalaze se drevne šume prepune endemskih vrsta drveća zahvaljujući kojima je nastao tasmanijski pokret dizajnera za proizvode od drveta. Ovde se nalazi i Launceston, drugi po veličini grad na ostrvu, u kojem je smešten tasmanijski centar dizajna.

Egzotične plaže i rajski krajolici

Ako ste u potrazi za dugim plažama posutim belim peskom, krenite na istočnu obalu koja je idealna za mirni i opuštajući odmor koncentrisan na aktivnostima na vodi i uz vodu. Ovde se nalaze i ostrva Flinders, odlično odredište za ronioce. Krajolik ukrašen vodopadima i rekama najbolje dolazi do izražaja u blizini ribarskog gradića Bicheno, u području nacionalnog parka Douglas Apsley.
 
Blizu se nalazi i nacionalni park Freycinet sa zanimljivim uvalama Coles i Oyster, takođe idealnim lokacijama za ronjenje, ribarenje i kajakaštvo. Park je prepoznatljiv i po ružičastim granitnim brežuljcima planine Hazards. Južnije put neka vas obavezno odvede do ostrva Maria čija je cela površina pretvorena u nacionalni park oslobođen automobila. Ovde možete videti velik broj kengura i retki ptičji svet ili čuti zanimljive priče o aboridžinskoj kulturi.

Od pitomih ravnica do divljine

Oko grada Launceston i reke Tamar te uopšte na severu nalaze se najlepši vinogradi te zanimljiva seoska imanja. Ovde ćete naići i na predivne plantaže lavande, jagoda i orhideja, ali i na odlične restorane i vinarije. Severoistočno od Launcestona nalazi se grad Scottsdale s poznatim šumskim ekocentrom i fascinantan ‘primerak’ golf-terena Barnbougle Dunes. Zapadno od grada nalazi se simpatični gradić Deloraine koji svake godine ugošćuje najveći australijski sajam rukotvorina. U 19. vek vratiće vas gradovi Evandale, Longford, Campbell i Ross čija stara jezgra pružaju pravi odmor od užurbanog života. Severozapadna obala je dom živopisnih kafića i umetničkih kolonija, ali i mesto gde ćete uživati u plantažama malina i odličnim, ručno rađenim sirevima i čokoladama.
Tasmanija 21
U unutrašnjosti će vas dočekati blagi brežuljci, tradicionalna seoska imanja, plodna crvena zemlja i brojna stada ovaca koja celom krajoliku daju posebnu čar. I na kraju, krenite na kraj sveta, jer, iako slikovito rečeno, čini se da on na zapadu Tasmanije uistinu postoji! Jedna od najočuvanijih divljina Australije ukrašena rekama Franklin i Gordon, bajkovitim jezerom Dove i obgrljena planinom Cradle, mesto je bogato pričama osuđenika i kraj gde će i najveći avanturisti pronaći izazov. Na ovom području neizbežan je grad Queenstow koji kao da pripada nekom drugom vremenu, vremenu tragača za zlatom i bakrom. Želite li u potpunosti istražiti ovo područje, dobar je izbor iznajmljivanje džipa i kajak. Krenete li severno od grada, doći ćete do najvećeg svetskog poteza umerenih prašuma – Tarkine gde počinje prava avantura!
Tasmanija 31
Ne propustite

• Ostrvo Bruny s fascinantnim morskim stenama
• Dover i jugozapadnu divljinu te nacionalni park “Hartz mountains”
• Najočuvaniji kolonijalni grad Port Arthur
• Odlične lokacije za ronjenje, ribarski gradić Bicheno, nacionalni park Freycinet i uvalu Coles
• Dramatične krajolike ostrva Flinders
• Launceston – dom otmenih restorana i hotela te najduže viseće žičare na svetu
• Istorijske gradiće Evandale i Longford
• Krstarenje rekom Tamar
• Gradić Ross gde se nalaze dobro očuvana sela od kamena u kojima su živeli osuđenici
• Prekrasne vrtove u gradu Westburyju
• “Big game fishing” u St. Helensu
• Ostrvo sira King i raj za ručno rađene čokolade Latrobe
• Vodopad u središtu grada Waratah
• Polja tulipana u gradu Wynyard
• Istražiti prašumu Tarkine
• Posetiti grad rudnika Queenstown
• Posetiti 160 godina star Muzej i umetničku galeriju Tasmanije na čijem se ulazu nalazi kostur guštera star 105 miliona godina
• Grad umetnika i seljačkih domaćinstava Deloraine
• Kupiti neke od suvenira – domaću vunu, ručno rađeni nakit, sireve i čokolade
• Istorijsko selo Stanley u podnožju simbola Tasmanije “Nuta” – strmoglave stene koja je nekada pripadala vulkanu i koja kao da izvire iz okeana ostavljajući oko sebe predivne peščane plaže.
 

Izvor: Večernji list
Foto: opusteno.rs, Buka, Google

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije