Makarska rivijera: Isceljujuća lepota mora i planine

Kako god prišli Makarskom primorju pred nama je veličanstveni dar prirode - monumentalna planina Biokovo u svekolikoj svojoj impresivnoj veličini i lepoti, što se izdiže iznad Makarske rivijere kao nepremostiv zaštitnik svih naselja u njegovu podnožju i turističkih mesta uz obalu koja su poput blistave, biserne ogrlice u njegovu podnožju.
Makarska 8
Dolazak brodom na Makarsku rivijeru nezaboravan je doživljaj. Tako su u pravilu pristizali do početka 60-ih godina putnici i turisti i uživali u krajoliku, približavajući se obali i pristaništima.
Makarska 5
Od izgradnje turističke jadranske magistrale 1965., a posebno poslednjih godina sve više taj užitak dolaska s mora imaju turisti – nautičari, koji se odmaraju u starim portima, mandračima ili u novoizgrađenim lučicama i marinama.

Kopnom se na Makarsku rivijeru s jugoistoka ulazi od Ploča prolazeći Bačinska jezera i stiže se nakon 12 km u prvo mesto Makarske rivijere, Gradac.
Makarska 2
Sa severozapada se na Makarsku rivijeru stiže iz smera Omiša kod prijevoja Dubci, gde preko Prisika (305 m) dolazi i put iz unutrašnjosti od Šestanovca.
Makarska 6
Dolazak preko Biokova od Vrgorca posebno je upečatljiv i neponovljiv prizor kada se posle razigranog krševitog Biokova otvori obzor i veličanstven pogled na Rivijeru u svoj njenoj lepoti, od Drašnica, preko Podgore, Tučepa, Makarske, Brela sve do Splita, na ostrva Brač, Hvar , Korčulu i poluostrvo Pelješac.
Makarska 1
Kako god prišli Makarskoj rivijeri uvek vidimo stara naselja pod liticama i obroncima Biokova, još sačuvanu seosku arhitekturu, stare kuće i konobe, a uz obalu turistička mesta s novim hotelima, kućama, vilama, skladno uklopljenim u stara ribarska i težačka naselja u kojima pulsira novi savremeni život u skladu s nasleđem predaka.
Pet stvari koje ne smete propustiti:
    • Poseta Parku prirode Biokovo i uživanje u veličanstvenim pogledima koji se pružaju s mnogih vidikovaca i planinarskih staza.
    • Rekreaciju na nekom od brojnih sportskih terena ili dvorana Makarske rivijere, šetnju njenim pitomim stazama i opuštanje u wellness centrima.
    • Izlet u tajanstveno biokovsko zaleđe, od grada Imotskog i njegovih prirodnih bisera Modrog i Crvenog jezera, do drevnog Vrgorca poznatog po kulama i gastronomskim specijalitetima.
    • Kupanje i sunčanje na šljunčanim plažama od Brela do Gradca, s kristalno čistim morem, oplemenjenim slatkom vodom brojnih podbiokovskih izvora.
    • Poseta živopisnim drevnim mestašcima ugnežđenim pod strmim biokovskim liticama, čije kamene kuće, crkvice, kule i utvrđenja pričaju o bogatoj i burnoj prošlosti ovoga kraja.

Izvor: makarskainfo.com; B92
Foto: makarskainfo.com, B92, Flickr

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije