Burano: Najslikovitiji deo Venecijanske lagune

Burano je mesto koje će i najvećem mrgudu izmamiti osmeh na lice. Udaljen od ‘prave’ Venecije samo četrdesetak minuta vožnje vaporettom, Burano je mali raj za odmor od venecijanske gužve – mirni ostrvo koji je nadaleko poznat po svojim veselim fasadama.
Burano 03
Lokalna legenda kaže da su ribari bojili svoje kuće u vedre i svetle boje kako bi ih mogli videti izdaleka kad bi se uputili u ribolov. Danas na Buranu nije lako obojiti kuću – po lokalnom propisu, vlasnici kuća moraju pisati vlastima te u odgovoru dobiju popis dopuštenih boja za svoju kuću.
Lokalno stanovništvo pomno brine o izgledu mesta: svaka kuća je uređena s raznobojnim cvećem i slatkim detaljima.
Burano 01
Ostrvo je naseljeno od 6. veka kad su na njega izbegli stanovnici Altinuma, grada u okolini današnjeg Trevisa. Ribarstvo je bila glavna privredna grana ostrvljana sve do 16. veka kad su lokalne žene počele vesti čipku. Vrlo brzo čipka je postala jedan od glavnih venecijanskih izvoznih proizvoda.
Budući da Burano nije imao privilegija kao ostrvo Murano, stanovništvo se raselilo, a čipkarstvo je skoro zamrlo. Godine 1872. otvorena je škola čipkarstva pa se znanje vezenja čipke prenosilo dalje. Danas je Burano najpoznatiji po svojim proizvodima od čipke (ako želite kupiti autohtoni suvenir – pripremite se na poveće cifre).
Burano 04
Posetite crkvu San Martino koja je osim po ukošenom tornju, poznata i po propovedaonici Svete Barbare.
Burano 07
Nakon nekoliko dana provedenih u Veneciji među mnoštvom turista, nekoliko sati na Buranu okrepiće vam dušu. Naša preporuka je da odmah po izlasku s vaporetta kupite u obližnjoj poslastičarnici pravi gelato i sednete u park na klupu u dubokoj hladovini.
Burano 10
Nakon nekoliko minuta upićete svu mirnoću ovog mesta. Nema buke, nema mnoštvo turista koji se guraju po mostovima kako bi prešli kanale i nakon samo nekoliko minuta postaće vam jasno zašto mnogi umetnici obožavaju ovo slikovito ostrvo.

Venecijanska laguna se nalazi na UNESCO-vom Popisu svetske baštine od 1987. godine.
Burano 13
Celo mesto možete prohodati u manje od sat vremena, a odmor potražite u nekoj od ‘trattoria buranella’ koje na jelovniku imaju svežu ribu lokalnih ribara.
 

Izvor: Putanje.com
Foto: Putanje.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije