Zanimljive Destinacije

Ohrid: Na bisernom jezeru grad božanske svjetlosti

Planinski venci, koji su tokom većeg dela godine prekriveni snegom, kao bedemi, milionima godina kriju i čuvaju okosnicu i ponos makedonskog turizma - Ohridsko jezero.
Ohrid 01
Prirodne lepote ove destinacije, koja pruža kulturološku i istorijsku šetnju kroz vekove, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kada se tome doda ljubaznost i pristupačnost domaćina, koji će vas dočekati na svakom koraku, utisak je neopisiv.
Biserno čisto Ohridsko jezero, staro oko tri i po miliona godina, samo po sebi je fascinantna destinacija koju vredi posetiti, a iako sezona traje od maja do oktobra, odabirom ove destinacije u bilo koje doba godine ne može se pogrešiti.
Tome svedoče i brojni turisti koji posećuju ovo odredište tokom cele godine.
Ohrid 02
Jezero svetlosti, poznato i kao makedonsko slatkovodno more i muzej živih fosila, koje krase nebrojene jedinstvene u svetu destinacije, ugnezdilo se na granici Makedonije i Albanije. Nastalo je pre ledenog doba i jedno je od najstarijih na svetu. U vodama ovog jezera sačuvano je oko 200 endemskih vrsta, biološkog i životinjskog porekla, od kojih su neke stare do 30.000.000 godina, i odavno su izumrle u ostalim delovima sveta.

"BILJANA PLATNO BELEŠE"
Svako ko poseti ovu destinaciju biće oduševljen pričama koje ona priča. Jedna od njih, koja je meni privukla najviše pažnje je ona o ohridskoj jegulji koja 10 godina života provede u ovom jezeru, nakon čega prolazi kroz kanal reke Crni Drim, kod gradića Struga, i otisne se na putovanje čiji je krajnji cilj Meksički zaliv. Ona se tamo mresti i umire.
Ohrid 03
Ova priča možda ne bi bila interesantna da se istorija ne ponavlja. Naime, mladi se instinktivno istom putanjom vraćaju nazad u Ohridsko jezero, a nakon decenije provedene u jezeru opet kreću stopama roditelja ka Meksičkom zalivu.

Inače, površina jezera od 349 kvadratnih kilometara i providnost od 22 metra dubine samo govori o specifičnosti ovog jezera. Veliko je kao more, a čisto kao platno oprano Biljaninom rukom. Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, koju prolaznici koji se nađu u blizini slobodno smeju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gde je lepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdevao vodom za put. Ova priča je ispevana u poznatoj pesmi "Biljana platno beleše" i predstavlja najpoznatiju starogradsku pjesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i dan-danas je najpopularnije u ovom kraju.
Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.

Ohrid 04
GRAD OHRID
Obalu Ohridskog jezera krasi i kolevka slovenske pismenosti, ili grad božanske svetlosti, kako su ga zvali stari Grci - Ohrid. Ovaj biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota je svojevrsan spomenik, a s okolnim selima ima oko 65.000 stanovnika. U gradu i njegovoj okolini ima tačno onoliko crkava koliko ima dana u godini - 365. Zbog toga ga mnogi zovu Jerusalim u Evropi.
Pravoslavni hramovi, za koje mnogi smatraju da su čudotvorni, predstavljaju najznačajnije spomenike kulture.
Grad je okićen i titulom kolevke slovenske pismenosti, jer je bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli u Ohridu učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.

Ohrid 05
Ohrid, zbog velikog broja građevina jedinstvene arhitekture i neprevaziđene umetničke vrednosti, na relativno maloj površini omogućava svakom posjetiocu da lakom šetnjom prođe kroz minule vekove.
Uske ulice starog dela grada krasi kaldrma, a dok šetate nikad ne možete biti sigurni šta se nalazi ispod vas jer se arheološka otkrivanja konstantno nastavljaju. Taj deo grada krase mnoge fascinantne građevine, uključujući crkvu svete Sofije, Samuilovu tvrđavu sa koje gledate Ohrid kao na dlanu. Najvrednije i najlepše ikone posetioci mogu da vide u čuvenoj "Galeriji ikona", koja čuva zbirku neprocenjive vrednosti, a koja se nalazi u ovom delu grada.
Nastavljajući putešestvije pažnju privlači i Koloseum - antička sportska arena koju su Rimljani izgradili u drugom veku pre nove ere, u kojima je narod mogao da gleda najpopularniji sport tog vremena: krvave gladijatorske borbe.

Ohrid 06
NACIONALNI PARK
Jezero kad je vedro svetluca. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice sa kojom čini nerazdvojivu cjelinu. To je savršen sklad prirode i jedinstven eko-sistem, koji odiše bogatom prirodnom riznicom, florom i faunom. Pre nepunih šest decenija Makedonija ga je proglasila nacionalnim parkom. Nacionalni park Veličica jedno je od najepših mesta u Makedoniji.
Na tridesetak kilometara južno od Ohrida, na visokoj steni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog neviđenih prirodnih lepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smešteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak. U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac - čućete otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Ohrid 07
Priča o Ohridu nikako ne bi mogla da se završi a da se ne spomenu ohridski biseri. Biseri se dobijaju po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji, u svega dve porodice Filevi i Talevi, koje se još bave ovim starim zanatom. Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan sa drugim, zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cena zavisi od veličine bisera, a najjeftiniji košta pet evra, pa naviše.
Da zaključimo, ono što oduševi na Ohridu, pored svih destinacija koje vredi posjetiti, su ljudi i njihovo gostoprimstvo. Ljubaznost, osmeh i susretljivost prosto vas mame da se vratite jer Ohrid zaista vredi posjetiti.
Ohrid 08
Inače, na Ohridskom jezeru u privatnom ili hotelskom smeštaju moguće je boraviti po različitim cenama, od oko 15 evra pa naviše, u zavisnosti od lokacije i luksuza koji priželjkujete. Hoteli na obali i u blizini poseduju od tri do pet zvjezdica, tako da je izbor vaš.

Piše: Maja Brkić; Nezavisne novine
Foto: tt-group.net, guliver.me
blog comments powered by Disqus
brankovina-selo-slavne-srpske-istorije

Brankovina, selo slavne srpske istorije

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s pravom zovu „selo puno istorije“. Ovo selo je zavičaj...Opširnije
vodopad-skakavac-skriveni-dragulj-loznice

Vodopad Skakavac, skriveni dragulj Loznice

Na samo 7 km od centra Loznice, okružen šumom planine Gučevo, na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica, ugnezdio se skriveni dragulj ovog kraja - vodopad Skakavac. Malo je Lozničana koji znaju...Opširnije
blago-istocne-srbije-koje-morate-otkriti

Blago istočne Srbije koje morate otkriti

Avanturu, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara...Opširnije
najpopularniji-prirodni-vidikovci-srbije

Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored...Opširnije
dan-u-srbiji-iz-ugla-dusana-stojancevica-video

Dan u Srbiji iz ugla Dušana Stojančevića (Video)

Dušan Stojančević, fotograf i snimatelj iz Beograda, napravio je prelep video sačinjen od fotografija različitih krajeva Srbije tokom četiri godišnja doba. U opisu njegovog videa koji je objavio na...Opširnije
ulice-prelepog-praga-u-4k-rezoluciji

Ulice prelepog Praga u 4K rezoluciji

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu nastavlja svoje putovanje gradovima Evrope, a poslednja destinacija bio je glavni grad Češke Republike – prelepi Prag. Istorijska prestonica Češke, odnosno Bohemije, 14....Opširnije
cudesni-vidici-rajca-i-suvobora

Čudesni vidici Rajca i Suvobora

Vrhunska zimska avantura i rekreacija mogu se doživeti i na samo nešto više od sat vremena putovanja od Beograda, na sto kilometara udaljenom Rajcu i Suvoboru. Za razliku od pomodnih zimskih centara...Opširnije
sta-tacno-predstavljaju-hotelske-zvezdice

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju...Opširnije
semetesko-jezero-cudo-prirode-u-srcu-kopaonika

Semeteško jezero: Čudo prirode u srcu Kopaonika

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono što su samo bogovi mogli: da budeš, bar za kratko,...Opširnije
divlji-konji-u-divljini-suve-planine

Divlji konji u divljini Suve planine

U svojoj zelenoj oazi, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine, gde može da se oslušne tišina, uživaju u divljini i bezgraničnoj slobodi. Divlji konji,...Opširnije
prica-o-lepotama-zaboravljenog-sela-gostusa

Priča o lepotama zaboravljenog sela Gostuša

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i...Opširnije
top-8-destinacija-na-kojima-se-leto-nikad-ne-zavrsava

Top 8 destinacija na kojima se leto nikad ne završava

Nakon dugog toplog leta, stigao je i deveti mesec. Počela je škola, godišnji odmori su gotovi, a ni temperature nisu više toliko visoke. Ali, da li biste nakon malog odmora ipak otišli negde gde je...Opširnije