Zanimljive Destinacije

Manastir Tavna

Do manastira Tavna lako se stiže asfaltnim putevima iz Bijeljine, Loznice, Zvornika i Ugljevika. Smješten je u živopisnom kraju, gdje se susreću planina Majevica i semberska ravnica. Ispod manastirskog imanja teče rječica Tavna, pritoka Drine.
Tavna 06
Ne zna se da li je manastir dobio ime po ovom vodotoku ili obratno. Legenda kaže da je ova čista planinska rječica, nakon nekog teškog boja, pocrnila od krvi. Potamnila je, pa je dobila ime Tamna, a kasnije nekim čudnim glasovnim promjenama sadašnje ime Tavna.

Narodno predanje, nastanak manastira pripisuje vremenu Nemanjića - tačnije, kralju Dragutinu, koji je upravljao i ovim krajevima, a bio je poznat i po imenu sremski kralj. Glasoviti Tronoški i Pećki rodoslovi kazuju da su manastir Tavnu, u selu Banjici, podigli Dragutinovi sinovi Vladimir i Uroš. Pominje se još u najranijim turskim defterima iz 1533. i 1548. godine, a od 1548. do 1586. pominje se izričito kao manastir.
Tavna 02
Na pitomim obroncima Majevice, koji se blago spuštaju ka rijeci Drini i semberskoj ravnici, monasi su u miru i molitvi živjeli sve do 1461. godine, kada i ovaj kraj potpada pod otomansku vlast.
 
Manastir je bio često na udaru Turaka, ali su ga obnavljali hajduci. Narodno predanje jednu obnovu vezuje za Starinu Novaka, harambašu iz druge polovine šesnaestog vijeka, i njegovog brata Radivoja.
Tavna 03
Nedaleko od manastirskog kompleksa, u okomitoj, veoma nepristupačnoj stijeni, u Gornjoj Trnovi, rodnom selu velikog srpskog epskog pjesnika Filipa Višnjića, postoji Novakova pećina. Prema narodnom predanju, u toj pećini boravio je nekada Starina Novak sa svojom družinom.
Tavna 05
Prema legendi, na stijeni su udubljenja od kopita Šarca, konja Kraljevića Marka. Legenda kaže da je nekada u okolini manastira boravio ovaj mitski srpski junak, te da je na Šarcu preskakao s jednog na drugo vrletno brdo. Legende o Marku Kraljeviću i Starini Novaku samo potvrđuju da je pravoslavno stanovništvo Majevice, Semberije i Podrinja oduvijek bilo istrajno u odbrani svog nacionalnog identiteta i duhovnosti..
Tavna 09
U vrijeme Prvog srpskog ustanka, prve i najveće bitke - na Čokešini, Loznici, Mišaru i drugim bojištima, bile su baš u neposrednoj blizini manastira Tavna. U to vrijeme iguman je bio Jefto Pljeco, a mnogi hrabri momci iz njegovog okruženja učestvovali su u ustanku. Poslije sloma ustanka vratili su se u zavičaj, ali se nisu smjeli pojavljivati u selima. Bili su hajduci po okolnim gustim šumama.
Tavna 10
U manastiru je zasjeo neki haračlija Kitovnica i od naroda je uzimao veliki porez. Posebno je kinjio sirotinju. Četa hajduka je upala u manastir, pobila haračlije i njihovog vođu Kitovnicu. Na to Turci opljačkaju i popale manastir. Tek nakon ponovnog oslobođenja Srbije u manastir se vratio iguman Jefto 1814. godine i obnovio ga. Manastir je ubrzo pretrpio još jednu tursku poharu, ali monasi tada nisu napuštali manastir. Pristupili su ponovo njegovoj obnovi.
 
U vrijeme buna, ustanaka i osvjetničkih pohoda okupatorske vlasti manastir Tavna je bio sklonište i lječilište za ustanike i vjernike. Bio je to i kasnije - u velikim ratovima, posebno u Prvom svjetskom ratu, koji je buknuo 1914. godine na Drini, samo koji kilomatar dalje odavde.
Tavna 01
Na sjevernoj strani manastirske crkve postoji veliki broj grobova ustanika, ratnika, duhovnika, bolesnika i drugih stradalnika s obje strane Drine.

Manastir Tavna, inače, sa prekodrinskim manastirima Čokešina, Petkovica i Radovašnica, čini takozvani pravoslavni prsten. Svi ovi manastiri su od velikog značaja na očuvanju autotohnosti srpskog stanovništva i njihove pravoslavne vjere.
Tavna 07
Da je to tako, svjedoči i granitna stepenica na južnim vratima manastirske crkve, koju su bose noge, a kasnije opanci vjernika, od izgradnje u srednjem vijeku, izlizale, pa je ona sada niža od ostalih stepenika za najmanje desetak centimetara.
 
Ipak, najveće stradanje manastir Svete Trojice u Tavni doživio je 1943. godine, kada su sve objekte, do temelja, spalile ustaše. Oni su još 1941. godine internirali monahe, a sredinom Drugog svjetskog rata spalili manastir, jer je tu bila partizanska bolnica.

Ustaše su u velikom bijesu sve spalili, pa čak i veoma bogatu biblioteku, sve stare spise i matične knjige. Sve je izgorjelo, osim jedne stare Biblije, Svetog pisma, koje je u Tavnu dospjelo iz nekog ruskog manastira. Knjiga je u toj paljevini i ognju ostala neoštećena. Čak nije ni ogaravljena. Zato ona ima neprocjenljivu kulturnu, istorijsku i duhovnu vrijednost.
Tavna 08
Najveća žrtva tog progona bio je Zdravko Jovanović, koga su ustaše strijeljale na vratima manastira. Na njegovom grobu piše: "Ubijen 1943. od ustaške plave divizije čuvajući i braneći manastir”.

Ova sveta knjiga je ručno rađena prije nekoliko vijekova u Rusiji. Najznačajnija je po bordurama koje se uočavaju na njenim listovima kada je zatvorena. Na njenom početku, na prvim bijelim stranicama, postoje potpisi najvećih crkvenih velikodostojnika koji su posjećivali manastir.
 
Manastir Tavna je sada ženski manastir. Igumanija je ugledna i veoma poštovana monahinja u Semberiji, Podrinju, na Majevici, u Jadru i drugim krajevima. Dosta je učinjeno na obnavljanju i izgradnji novih manastirskih objekata: prvenstveno konaka, biblioteke, ljetnog molitvištva i cijelog imanja, na kome monahinje marljivo rade.

Tavna je oduvijek bila poznata po bogatim bibliotekama.
Tavna 04
Posebno je bogata zbirka biblija, štampanih u mnogim svjetskim zemljama i najpoznatijim štamparijama. U njoj je veći broj primjeraka Svetog pisma na skoro svim svjetskim jezicima.

Krsna slava manastira su Sveta Trojica. Tog dana svi putevi vjernika i hodočasnika iz okoline, a u posljednje vrijeme i svijeta, vode ka manastiru. Dolazi veliki broj vjernika, a održava se i glasoviti vašar. Na krsnu slavu Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Manastir Svete Trojice u Tavni sada blista novim sjajem. Uređen je i obnovljen.
mapa icon

Izvor: bijeljinaturizam.com
Foto: Zanimljive Destinacije
blog comments powered by Disqus
vodopad-skakavac-skriveni-dragulj-loznice

Vodopad Skakavac, skriveni dragulj Loznice

Na samo 7 km od centra Loznice, okružen šumom planine Gučevo, na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica, ugnezdio se skriveni dragulj ovog kraja - vodopad Skakavac. Malo je Lozničana koji znaju...Opširnije
blago-istocne-srbije-koje-morate-otkriti

Blago istočne Srbije koje morate otkriti

Avanturu, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara...Opširnije
najpopularniji-prirodni-vidikovci-srbije

Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored...Opširnije
dan-u-srbiji-iz-ugla-dusana-stojancevica-video

Dan u Srbiji iz ugla Dušana Stojančevića (Video)

Dušan Stojančević, fotograf i snimatelj iz Beograda, napravio je prelep video sačinjen od fotografija različitih krajeva Srbije tokom četiri godišnja doba. U opisu njegovog videa koji je objavio na...Opširnije
ulice-prelepog-praga-u-4k-rezoluciji

Ulice prelepog Praga u 4K rezoluciji

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu nastavlja svoje putovanje gradovima Evrope, a poslednja destinacija bio je glavni grad Češke Republike – prelepi Prag. Istorijska prestonica Češke, odnosno Bohemije, 14....Opširnije
cudesni-vidici-rajca-i-suvobora

Čudesni vidici Rajca i Suvobora

Vrhunska zimska avantura i rekreacija mogu se doživeti i na samo nešto više od sat vremena putovanja od Beograda, na sto kilometara udaljenom Rajcu i Suvoboru. Za razliku od pomodnih zimskih centara...Opširnije
sta-tacno-predstavljaju-hotelske-zvezdice

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju...Opširnije
semetesko-jezero-cudo-prirode-u-srcu-kopaonika

Semeteško jezero: Čudo prirode u srcu Kopaonika

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono što su samo bogovi mogli: da budeš, bar za kratko,...Opširnije
divlji-konji-u-divljini-suve-planine

Divlji konji u divljini Suve planine

U svojoj zelenoj oazi, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine, gde može da se oslušne tišina, uživaju u divljini i bezgraničnoj slobodi. Divlji konji,...Opširnije
prica-o-lepotama-zaboravljenog-sela-gostusa

Priča o lepotama zaboravljenog sela Gostuša

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i...Opširnije
top-8-destinacija-na-kojima-se-leto-nikad-ne-zavrsava

Top 8 destinacija na kojima se leto nikad ne završava

Nakon dugog toplog leta, stigao je i deveti mesec. Počela je škola, godišnji odmori su gotovi, a ni temperature nisu više toliko visoke. Ali, da li biste nakon malog odmora ipak otišli negde gde je...Opširnije
dargavs-najjezivije-selo-u-rusiji

Dargavs: Najjezivije selo u Rusiji

U ruskom selu Dargavs ljudi već vekovima sahranjuju mrtve u mauzolejima, koji liče na male kuće za stanovanje. Međutim, osim pokojnika, ovde niko više ne stanuje, jer legenda kaže da će svako ko kroči u...Opširnije