St. Moritz - Skijanje na krovu sveta

StMoritz1
St. Moritz je malo mesto u Švicarskoj u kantonu Graubünden,na granici sa Italijom i središte je regije Engadin koja se sastoji od nekoliko skijališta (Furtschellas, Corvatsch, Corviglia, Marguns i Diavolleza).
StMoritz2
Regija obuhvata više od 345 km skijaških staza, tri vrha viša od 3.000 m, 56 gondola i ostalih žičara, s najdužom noćnom stazom u Švajcarskoj te najvišim vrhom u ovom delu Alpi na kojeg stiže gondola (Corvatsch 3.303 m). Furtschellas, Corvatsch, Corviglia, Marguns i Diavolleza zapravo su odvojena skijališta i ne postoji poveznica skijama. Javni autobuski prevoz je, naravno, uključen u cenu skipassa. St. Moritz se nalazi na 1856 m/nmv i popularno je skijaško izletište. Dva puta je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara,1928 i 1948. godine. S obzirom da su brda iznad St. Moritza vrlo razvedena, splet žičara i staza vodit će vas na neočekivana mesta, iz šumskih predela na 1700 m/nmv, sve do surovih, glečeru nalik, predjela najvišeg vrha Piz Nair na 3057 m. Staze su izvrsno povezane, a uglavnom su crvenog karaktera, uz poneku crnu ili plavu.
StMoritz3
St. Moritz je, osim po luksuznim hotelima, poznat i po brojnim i raznovrsnim zimskim sportovima, poput pola i kriketa na ledu, curlinga, boba i mnogim drugima, no i kao prvo alpsko mjesto s golf igralištem. Ovo je takođe i prvo jesto koje je odlučilo patentirati i zaštititi svoje ime i logo!
StMoritz4
Punu raskoš ovog mesta možete osetiti u šetnji kroz brojne luksuzne butike u gradu, poput Cartiera, Prade, Rolexa... St. Moritz je nezaboravno iskustvo, planine su fascinantne, a staze odlične i raznolike. Ukoliko ste u prilici, ne propustite jedno od najboljih skijališta na svetu, odnosno, kako sami za sebe kažu, "St. Moritz - Top of the World".
StMoritz5
Pristup/udaljenost: Ljubljana – tunel Karavanke – Villach – Salzburg – Rosenheima – Innsbruck – St. Moritz /
IZVOR: Skiportal.hr
FOTOGRAFIJE: Wikipedia

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije