Obalom Ženevskog jezera

Cela regija oko Ženevskog jezera nudi razne mogućnosti: grad ili selo, planina ili jezero,”dolce vita” ili “vita sana”. Za svakog ima ponešto. Pozivnica je stalna, samo treba izabrati!
Geneve2
Iako je sreća osećanje koje stvaramo mi sami, nemoguće je, manje ili više, ne zavideti Švajcarcima, jer su rođenjem u ovoj državi, a priori, bili “srećne ruke”. Rođeni u zemlji koja nikada nije ratovala, u kojoj je nezaposlenost misaona imenica, gde i visoke cene nisu toliko visoke jer su i plate velike, gde sve vrvi od zelenih pašnjaka, proplanaka, reka, jezera…Ali, jedino što im nedostaje jeste more. A i šta ćem im, pored tolikog broja jezera!

Najveće među njima je Ženevsko jezero, a njegovu obalu popularno nazivaju i Švajcarska rivijera. Sve podseća na Mediteran: palme, uvale, uske uličice, arhitektura… i sve to “pod opsadom” oštrih planinskih vrhova. Puno slikovitih prizora na tako malom mestu.
Geneve3
Pogled na geografsku kartu otkriva specifičan oblik – oblik polumeseca - karakterističan za glacijalna jezera. 60% je švajcarska, a 40% francuska obala. Suženje kod Ivoira (Yvoire), na južnoj, francuskoj obali, deli ga na Veliko jezero (Grand Lac) na istoku i Malo jezero (Petit Lac) na zapadu.

Gradovi, gradići i sela ovog atraktivnog priobalja su povezani autobusima, vozovima, a neki od njih i brodskim putem.

U jednom uglu nalazi se “gospođa” Ženeva (Geneve), dama visokog međunarodnog ugleda. Ime joj je latinskog porekla i u prevodu znači koleno, to jest ugao, te to upućuje i na geografsku poziciju grada. To mi je bila polazna tačka.
Geneve10
Uputila sam se vozom, sa železničke stanice Kornavin (Cornavin) u pravcu Montrea. Tu je krenula romantična avantura. S leve strane sunčane padine i vinogradi (iz kojih nastaje dobra kapljica vina sorti pinot noir i gamay), a sa desne prostranstvo vode. Maleni gradići, mondenska letovališta, nanizani su jedan za drugim: Nyon, Morges, Lausanne, Vevey, La Tour de Peilz… Njima nisu mogli odoleti ni poznati svetski umetnici, pa nisam ni obična ja!

Dobrodržeći “gospodin muzičar” Montre (Montreux) me je ljubazno dočekao. Istina, ne uz zvuke džeza, a poznat je po džez festivalu koji se održava svakog jula, ni uz ruže, a poznat je i po festivalu “Rose of Montreux”, za televizijska ostvarenja. Na glavnom trgu Place du Merchè dočekao me je Fredi Merkjuri (statua), sa mikrofonom u jednoj ruci, a drugom pobednički podignutom. Saznala sam da je njegov pepeo prosut u jezero upravo na ovom mestu. On je bio jedan od stanovnika Montrea, te se prve nedelje u septembru održava njegov memorijalni dan.
Geneve7
Tu se nalazio čuveni muzički studio, pa nije ni čudno što su mnogi muzičari (Frank Zappa, Led Zeppelin, Queen, Deep Purple) često boravili u ovom gradiću. A i u kazinu na obali. Pesme u kojima se spominje su “A winter’s Tale”, grupe Queen i čuvena “Smoke on the water” Deep Purple - a koja opisuje ne baš mio događaj, kada je Kazino izgoreo.

Ovaj mondenski gradić nazivaju i švajcarski Monte Karlo, te je često bio (i sada još uvek jeste) mesto boravka bonvivana, umetnika i poznatih ličnosti. Npr.Vladimir Nabokov, rusko-američki pisac, živeo je sa svojom ženom u Palace Hotelu, sve do svoje smrti.
Geneve8
I tako, pevušeći u sebi melodiju “Smoke on the water” (fire in the sky), korak po korak, prešla sam oko četiri kilometra, promenadom ukrašenom cvećem i raznim ukrasnim rastinjem.Vekovi su se oduzimali i sve mi je bio bliži vodeni dvorac Šilon (Château de Chillon).

Šilon je jedan od najlepših zamkova u Evropi, jer je sagrađen u jedinstvenom okruženju. Ušuškan između planina sa belim vrhovima i stalno obasut poljupcima mekih talasa Lak Lemana. Nalazi se na veoma važnoj poziciji, koja je igrala ulogu u ranijim vekovima, jer je to bio uski prolaz na putu za Italiju. Jedinstveno je srednjovekovno utvrđenje kojeg odlikuje romanska i rana gotička arhitektura. Ima 25 delova i dve fasade: sa strane planine je tvrđava, a sa strane jezera dvorac. U svoje zlatno doba (13. i 14. vek) bio je omiljena rezidencija Savojskih prinčeva.
Geneve4
Istorija Šilona ostavila je traga kroz lik Fransoa Bonivarda, koji je ovde bio okovan i zatočen, a njegova sudbina je inspirisala Lorda Bajrona, te je ovaj zatočenik postao besmrtan u njegovoj pesmi “The prisoner of Chillon”. I mnogi drugi pesnici i pisci učinili su ovaj dvorac poznatim: Žan Žak Ruso, Šeli, Viktor Igo, Aleksandar Dima…

Meri i Persi Šeli, kao i Lord Bajron, ovde su letovali i jedne olujne junske noći 1816., maleno društvo ekscentrika odlučilo je da napravi takmičenje u pričanju priča o duhovima i natprirodnim silama, a pobednica je bila Meri Šeli. Naučna fantastika je tada začeta, kao i roman “Frankeštajn ili moderni Prometej”.
Geneve1
Dok fiktivni Frankenštajn tragično završava u pokušaju da oživi mrtvo telo, podari mu svest i emocije, kako li će završiti stvarni profesor Markram, koji na obali Lemana ima svoju laboratoriju u kojoj radi na epohalnom projektu “Plavi mozak”. Naime, on tvrdi da će do 2018-te da napravi veštački mozak od silicijuma, zlata i bakra, koji će biti po svemu identičan (čak i bolji po sposobnostima?!) od čovečjeg. Iako ga finansira švajcarska vlada i EU, mnogi ga osporavaju, i naučno, i moralno. Fikcija ili stvarnost, vreme će pokazati.

A do tada, stvarnost jeste da Švajcarska rivijera nudi veliki broj mogućnosti za uživanje, kao izlete brodom ili turističkim vozom, jedrenje… Čak Montreux-Vevey-Lavaux rivijera ima i veoma dugu biciklističku stazu, što ne bi bilo loše iskoristiti. Na oko dva kilometra od dvorca nalazi se Villeneuve sa sportsko-zabavnim parkom i akva park u Le Bouveret.
Geneve6
Nisam imala dovoljno vremena na raspolaganju, ali mi je jako primamljiva vožnja panoramskim vozom “Golden Pass” do vrha Les-Rochers-de-Naye, koji se nalazi na 2.045 m nadmorske visine, jer, kako u brošuri piše, to nije samo raj za mrmote, već i raj za oči. Ima i veverica, ali ima i mrmota - onih simpatičnih glodara (iz reklama) koji vredno rade u fabrici čokolade.

Mmmmm, čokolada! Podaci kažu da prosečan Švajcarac godišnje u proseku pojede 12 kilograma ove poslastice. Ne znam koliko je čokolade u svom životu pojeo osnivač Nestle-a, Anri Nestle, ali znam da je on prvi počeo sa industijskom proizvodnjom iste. I to baš u Veveu, mojoj narednoj stanici.
IZVOR: B92, Ivana Bašić
FOTO: Wikipedia


Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije