Zanimljive Destinacije

Hvar: Ostrvo za provod i leškarenje

Ostrvo Hvar, kralj među dalmatinskim ostrvima, poznato je od antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, bogatstvu slojevitosti istorijskih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i književnosti.
Hvar06
Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim letima, domaćin je brojnim gostima, naučnicima i putnicima namernicima koji su privučeni raskošnom mediteranskom prirodom, bogatom tradicijom i noćnim životom. Hvar se danas smatra jednim od deset najlepših ostrva na svetu.
Među turistima su omiljeni zapadni krajevi ostrva, gde se nalazi grad Hvar, Stari grad, Vrboska i Jelsa, koje ujedno čine i četiri opštine.
Južnu obalu ostrva ukrašavaju oštre stene, dok severna obala privlači ronioce, surfere i plivače.
Zahvaljujući svom položaju, Hvar je bio mesto gde su se različite kulture međusobno isprepletale a kroz istoriju su izgrađene brojne crkve, palate i vile, a sačuvana je i vinogradska tradicija i uzgajanje maslina.
Hvar09
Bogatstvo borovih šuma, mediteransko rastinje - lavanda i ruzmarin, kao i letnji vetrovi čine ovo ostrvo čak i u najtoplijim danima leta jedno od retkih mesta u Dalmaciji sa osvežavajućim vazduhom danju i prijatnim noćima.
Vrboska
Ostrvom dominiraju impozantne građevine, kao što su Glavni trg u Hvaru, sagrađen 1575 god. pod uticajem venecijanske arhitekture, poznat kao najveći i najlepši trg u čitavoj Dalmaciji. Stari grad Hvar kao najstariji ostrvski grad u Evropi može se pohvaliti i prelepom starom lukom sa bogatom arhitekturom od graviranog kamena.
Bogat noćni život i arhiktektura Hvara, izleti brodom na Paklena ostrva, kristalno čisto more, rajske plaže, spoj antike i modernog u Starom Gradu, čine samo delić onoga što vas čeka na jednom od deset najlepših ostrva na svetu.
Hvar17
Dok odvojenost od obale ponekad može biti hendikep, takođe pruža i zaštitu od fabričkih dimnjaka, gužvi na putevima i sličnih stvari koje nažalost dolaze s civilizacijom. Umesto toga, tu su prostrana polja lavande, drevna stabla maslina i vinogradi, u jedinstvenoj harmoniji čoveka i prirode.
Stari grad
Tu su vino i masline, pa će gost koji se želi približiti prirodi, rađe otići u malu Hvarsku konobu, nego u najluksuzniji restoran. Probaće pravo domaće vino, umesto čuvenog šampanjca, zapevaće staru ostrvsku pesmu i zaboraviti na svakodnevnu rutinu. Tokom vremena i života na ostrvu, tu se sačuvala oaza kulture, svedočanstvo identita.
Hvar13
Bez obzira što tražite na svom odmoru pronaći ćete ovde; noćni život i arhitektura kosmopolitskog grada Hvara, izleti brodom na Paklene otoke, peščane plaže kraj Jelse, spoj antike i modernog u Starom Gradu, rajske plaže ispod borovih šuma Zavale, egzotiku južnih padina ostrva u mjestima Ivan Dolac, Sveta Nedjelja i Milna, ambijent "male Venecije" u Vrboski, vožnja kroz polja lavande kraj Gdinja, Zastražišća i Bogomolje, mirne skrivene uvale oko Sućuraja, delić je doživljaja koji vas čeka.
Jelsa
Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Hvara koje datira od praistorijskih vremena, jedinstvena gastronomija, prekrasne plaže i uvale, kristalno čisto more, kvalitetan privatni smještaj u apartmanima i sobama u privatnim kućama, i ljubaznost domaćeg stanovništva su garancija odmora koji nećete zaboraviti.

Grad Hvar

Za Hvar će mnogi reći da je pravi grad iz bajke sa svojom arhitekturom predivnom prirodom i blagom klimom.
U Hvaru svako za sebe moze naći ono što će mu podariti duši mir, a telu odmor.
Hvar02
U grad Hvar se može doći trajektom direktno u Hvarsku luku, ili putem iz središnjeg dela ostrva, ali bez obzira odakle mu prišli, Hvar se odmah doima kao grad spomenik. Vekovi su klesali njegove zidove, epohe, a najviše renesansa, su mu davale oblik. Spomenici u spomenicima, spomenici na spomenicima, grad Hvar je dragulj skriven u vremenu.
Hvar15
Predlažemo da posetite Tvrđavu Forticu (Španjola); Hvarsku katedralu; Hvarsko kazalište (i Arsenal) osnovano 1612. godine, Franjevački samostan ... Pa ipak, Hvar nisu samo spomenici, tu je i Hvarska luka, Pakleni otoci, smešteni ispred ulaza u Hvarsku uvalu, njegovi hoteli, apartmani, njegova klima koja leči, njegovi restorani i kafići, ljubazni domaćini, sve što čini duh ekskluzivnog turističkog odredišta.
Hvar10
Noćni život Hvara između ostalog, privlači mlade ljude željne dobre zabave iz svih krajeva sveta. Tipičan dan mladih željnih zabave podrazumeva dizanje blizu podneva, zatim ispijanje kafe na jednom od štekata Hvarskih caffe barova s pogledom na rivu ili pjacu.
Hvar20
Ručak u jednom od brojnih hvarskih restorana sa svežom ribom, domaćim maslinovim uljem i povrćem i kvalitetnim domaćim vinom, zatim zauzimanje mesta u jednom od izletničkih brodova koji voze u jednu od uvala na Paklenim otocima, uživanje u čistom moru suncu do večeri.

Nakon povratka poseta kafićima, razgledavanje istorijskih spomenika, šoping u prodavnicama među starim kamenim ulicama u srcu grada Hvara, samo je zagrevanje za vruću veče u čuvenom Carpe Diem - u, i nakon toga disko klubovima Fortica ili Veneranda.
Hvar12
Poseban deo hvarske turističke ponude jest boravak u netaknutim uvalama blizu grada koje se mogu posetiti automobilom, biciklom ili inspirativnim šetnjama mediteranskim krajolikom. U ovim uvalama moguće je kupanje, a gotovo svaka ima i restoran ili prikladno mjesto za osveženje.

Dodamo li prirodnim čarima smeštaj visokog kvaliteta i mediteransku srdačnost i uslužnost grad Hvar postaje idealno odredište za odmor za društvo, parove i porodice.
Hvar18
Grad Hvar se ponosi najstarijim narodnim pozorištem u Evropi. Hvar su izgradili kroz vekove priznati domaći i strani arhitekti, na platno prenijeli umetnici. Ali grad Hvar najbolje sam priča svoju priču o sebi.


mapa icon youtube
IZVOR: Hvarinfo.com; Turistička zajednica Hvara; Odeon Travel
FOTO: Google slike
blog comments powered by Disqus
vodopad-skakavac-skriveni-dragulj-loznice

Vodopad Skakavac, skriveni dragulj Loznice

Na samo 7 km od centra Loznice, okružen šumom planine Gučevo, na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica, ugnezdio se skriveni dragulj ovog kraja - vodopad Skakavac. Malo je Lozničana koji znaju...Opširnije
blago-istocne-srbije-koje-morate-otkriti

Blago istočne Srbije koje morate otkriti

Avanturu, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara...Opširnije
najpopularniji-prirodni-vidikovci-srbije

Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored...Opširnije
dan-u-srbiji-iz-ugla-dusana-stojancevica-video

Dan u Srbiji iz ugla Dušana Stojančevića (Video)

Dušan Stojančević, fotograf i snimatelj iz Beograda, napravio je prelep video sačinjen od fotografija različitih krajeva Srbije tokom četiri godišnja doba. U opisu njegovog videa koji je objavio na...Opširnije
ulice-prelepog-praga-u-4k-rezoluciji

Ulice prelepog Praga u 4K rezoluciji

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu nastavlja svoje putovanje gradovima Evrope, a poslednja destinacija bio je glavni grad Češke Republike – prelepi Prag. Istorijska prestonica Češke, odnosno Bohemije, 14....Opširnije
cudesni-vidici-rajca-i-suvobora

Čudesni vidici Rajca i Suvobora

Vrhunska zimska avantura i rekreacija mogu se doživeti i na samo nešto više od sat vremena putovanja od Beograda, na sto kilometara udaljenom Rajcu i Suvoboru. Za razliku od pomodnih zimskih centara...Opširnije
sta-tacno-predstavljaju-hotelske-zvezdice

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju...Opširnije
semetesko-jezero-cudo-prirode-u-srcu-kopaonika

Semeteško jezero: Čudo prirode u srcu Kopaonika

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono što su samo bogovi mogli: da budeš, bar za kratko,...Opširnije
divlji-konji-u-divljini-suve-planine

Divlji konji u divljini Suve planine

U svojoj zelenoj oazi, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine, gde može da se oslušne tišina, uživaju u divljini i bezgraničnoj slobodi. Divlji konji,...Opširnije
prica-o-lepotama-zaboravljenog-sela-gostusa

Priča o lepotama zaboravljenog sela Gostuša

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i...Opširnije
top-8-destinacija-na-kojima-se-leto-nikad-ne-zavrsava

Top 8 destinacija na kojima se leto nikad ne završava

Nakon dugog toplog leta, stigao je i deveti mesec. Počela je škola, godišnji odmori su gotovi, a ni temperature nisu više toliko visoke. Ali, da li biste nakon malog odmora ipak otišli negde gde je...Opširnije
dargavs-najjezivije-selo-u-rusiji

Dargavs: Najjezivije selo u Rusiji

U ruskom selu Dargavs ljudi već vekovima sahranjuju mrtve u mauzolejima, koji liče na male kuće za stanovanje. Međutim, osim pokojnika, ovde niko više ne stanuje, jer legenda kaže da će svako ko kroči u...Opširnije