Akropolj

Renovirana ili ne, Atina uvek zrači nekim posebnim šarmom koji osvaja preko desetine hiljada turista svake godine. Ulične prodavnice, vinske taverne, radnje suvenira i antički spomenici koji se uklapaju sa zgradama bilo da su nove ili staresamo su neke od stvari koje privlače turiste iz čitavog sveta. Većina atrakcija je pristupačna, u strogoj centralnoj oblasti grada, Akropolju.
Akropolj

Oni koji dolaze u Atinu prvi put najpre posećuju Akropolj. Jako je malo onih koji se ne srode odmah sa slikom ove citadele antičke Atine, smeštene visoko na vrhu ravne stene iznad grada.
Ovo je mesto gde je Atina i klasična grčka civilizacija počela. Ovde se nalaze i prelepi hramovi, većina njih posvećena boginji mudrosti, Atini. Ruševine očuvane do današnjih dana, datiraju jos iz 4. veka.

Put do samog centralnog hrama na Akropolju je malo strmiji. Na samom ulazu mogu se kupiti. Desno od ulaza je mali hram, Atine Nike, koji je rekonstruisan i obnovljen.
Sam Akropolj obuhvata četiri građevine:
Partenon, najveći održani spomenik dorske arhitekture. Ova građevina je na neki način simbol Akropolja i cele Atine. Odavde se pruža fantastičan pogled na Atinu. Hram je građen između 447. i 438. godine p.n.e. a potpuno dovršen 432. godine p.n.e. Krase ga mitološke scene rađanja Atine kao i rata između bogova, Atine i Posejdona oko imena grada.
Akropolj

Iza Partenona je drugi hram, Erehtion, jonski hram sagrađen 420. godine p.n.e poznat po svom tremu sa karijatidama.
Propileje je sagrađen između 437. i 432. godine p.n.e. Predstavljao je ulaznu kapiju u Akropolj.
Hram Atine Pobednice sagrađen od belog mermera.
Na Akropolju postoji muzej gde su izložene neki od predmeta pronađenih na samom Akropolju i okolini. Većina arheoloških predmeta sa Akropolja danas se čuva u britanskom muzeju u Londonu.
Šetnja je najbolji način da se doživi atmosfera Atine zato što je saobraćaj slabije organizovan. Otvoren je svakog dana od 08:00 do 19:30 časova.
IZVOR: Putovanja.info


Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije