Neverovatne lepote i tajne Urala

Uralski planinski lanac prostire se u smeru severa prema jugu otprilike 2000 kilometara u dužinu i predstavlja prirodnu granicu Evrope i Azije. Najviši vrh je Narodnaja s 1895 metara, a osim kamenja i nepreglednih šuma ovaj planinski lanac može se podičiti i neviđenim prirodnim lepotama.
Ural
Pred vama je pet najlepših prirodnih čuda koje Ural skriva.

Muradymovskoe Gorge: pećine u Baškiriji
Muradymovskoe Gorge
Ovaj nacionalni park nalazi se u Baškirskoj republici, a u njemu se, u dolini jezera Bolshoi Eek, nalazi 46 potpuno različitih pećina. Ne postoje dve pećine s istom morfologijom, mikroklimom, sedimentima, hidrologijom ili životom. Na mestu gde reka seče krečnjak nalaze se gotovo strme stene koje na pojedinim mestima dosežu visinu od 100 metara. Najpoznatije i najomiljenije mesto za turiste je pećina Pigeon u kojoj žive pećinski golubovi i slepi miševi, a u njoj su otkriveni ljudski i životinjski fosili koji datiraju iz mezozoika.

Ostrvo Nade i drevni megalitski blokovi
Turgoyak
Tajanstveno ostrvo Nade nalazi se na zapadnom delu jednog od najčišćih i najlepših jezera u Uralskom području, jezeru Turgoyak. To je jedno od biološki najraznolikijih područja krcato naučnicima, slikarima, pesnicima i ostalim kreativcima, koji ovde dolaze u potrazi za inspiracijom. Mnogi od njih je nalaze u megalitskim kamenim blokovima, starijim i od 60.000 godina. Najveća turistička atrakcija sigurno je pustinjakova pećina i tajanstveni megalitski kompleks koji su naučnici otkrili tek 2004. godine, a koji je verovatno sagrađen pre 6000 godina.

Jezero Aushkul
Aushkul
Jedno od najlepših jezera u južnom Uralu prava je meka za paraglajdere. Isto tako ovo jezero povezuju s mnogim legendama i mitovima u narodnim pričama. U 18. veku ovo je područje postalo nadaleko poznato po vazama koje se izrađuju od minerala jaspisa. Celo dno jezera obloženo je ovim mineralom koji se lako može skupljati. Ovde možete plivati, loviti ribu ili rakove. Malo zapadnije od jezera nalazi se planina Ausch–Tau na kojoj se nalazi nekoliko poznatih grobova, uključujući i jedan od - arapskog šeika. Svi oni koji su sahranjeni na ovoj planini su poznati kao propovednici islama, tako da je ova planina poznata čak i u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Rezervat Visimsky: iskonski rezervat prirode
Visimsky
Ovaj rezervat prirode pravi je školski primer toga kako jedan rezervat mora da izgleda i šta sve mora da sadrži. Priroda je ovde dala mašti na volju. Rezervat se nalazi na zapadnim padinama središnjeg Urala u blizini reke Chusovoi. Ovo je regiom prepoznatljiv po divljini i drevnim šumama. UNESCO je 2001. ovo područje proglasio rezervatom biosfere, a granica između Evrope i Azije nalazi se u samom rezervatu.

Yangantau – vatrena planina
Yangantau
Na prvi pogled jedna sasvim obična planina. Ali kad se malo bolje zagledate videćete da isijava neku čudnu toplinu i dim. Uprkos tome što nije vulkanskog karaktera i što je smještena izvan svih seizmoloških područja, na ovoj planini izbijaju stubovi pare i dima kojima temperatura varira od 37 pa sve do 150 stepeni Celzijusa. Na ovoj planini nalazi se 90 metara duboko okno u kojem je temperatura 380 stepeni. Niko ne zna koliko dugo planina gori. Prema legendi, na vrhu planine nalazilo se stablo bora koje je jedne noći pogodio grom. Od te noći na ovoj planini svakodnevno izbijaju stubovi pare i dima koji su po mnogočemu lekoviti.
 

IZVOR: Dnevnik.hr
FOTO: welcomeinufa.com, wikimapia.org, tourbina.ru, prudovoe.com, exomapia.ru

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije