Asilah - najlepša luka na Atlantiku

Asilah je utvrđeni grad smešten na obali Atlanskog okeana u Maroku. Ovaj prelepi gradić, koji po izgledu liči na neko od istrva Kiklada, zapravo je jedna od najelegantnijih i najčistijih luka na Atlantiku.
Asilah1
Asilah je grad koji u sebi krije veliki broj znemenitosti i atrakcija, a ponosi se i dugom i bogatom istorijom. Istorija Asilaha započela je još 1500. godine pre nove ere, kada su Feničani koristili ovo mesto kao bazu za svoju trgovinu. Kao i drugi gradovi severne Afrike, i Asilah je dospeo u ruke Rimljana. O antičkom periodu grada malo se zna, a svoj danjašnji oblik Asilah je počeo da dobija s kraja 15. veka.

Portugalci su ga osvojili 1471. godine, ali su ga napustili već 1549. Marokanci su zauzeli Asilah 1692. godine, tokom osvajačke ekspedicije sultana Mulaja Ismaila. Kao i većina obalskih gradova, i Asilah je tokom 19. i početka 20. veka služio kao utočište za pirate. Zbog toga je doživeo i sudbinu ostalih gradova, Austrijanci su ga 1829. godine bombardovali sa mora. Španci su 1912. preuzeli upravu nad Asilahom. Pod njihovom vlašću ostao je sve do 1956, kada je Maroko uspeo da izdejstvuje svoju nezavisnost. Asilah je nakon toga postao sastavni deo novostvorene države.
Asilah  
 
Grad je danas najpoznatiji kao sastajalište umetnika iz celog sveta, i to zahvaljujući Međunarodnom festivalu, ili Moussem, koji se održava u avgustu i traje dve do tri nedelje. Ovaj festival održava se svake godine još od 1978. Program festivala obuhvata ples, umetnost, muziku, slikarstvo, poeziju, a na njemu se skupljaju umetnički izvođači iz celog sveta.

Asilah je i veoma popularno letovalište i vrlo značajna destinacija na turističkoj mapi Maroka. Medina Asilaha, ili stari grad, je prelepi kutak ovog romantičnog grada. Glavne atrakcije Medine jesu njeni kvadratni kameni bedemi i kule. Kule obuhvataju tri kapije, od kojih je prva Beb el Homar na Aveniji Hassan II. Druga kapija je Beb el Kesaba, do koje se dolazi prolaskom kraj Velike džamije i mesta održavanja festivala. Treća kapija je El Hamra ili Crveni toranj. Trg koji gelda na treću kapiju koristi se za izložbe tokom godišnjeg Međunarodnog festivala. Oslikani murali ovde čine zanimljivu mešavinu reprezentativne umetnosti i geometrijskog dizajna.

Palais de Raisuli je palata koja se prostire u srcu Medine. Palata je izgrađena 1909. godine, a njen projektant bio je Er Raisuli. On je svoj život započeo kao bandit, poznat po otmicama i otkupu stranaca sa zapada, da bi na kraju postao guverner severozapadnog Maroka. Spoljašnjost palate je uglavnom prazna, ali unutrašnjost zaista vredi videti. Naročito se ističu dvorana za prijeme, kao i stakleni krov sa koga su Raisulovi zarobljenici hodali pravo u smrt dugu visoku 27 metara.
Asilah2
Crkva svetog Bartolomea izgrađena je od strane španskih sveštenika. Odlikuje je vaom zanimljiva mešavina španskog i mavarskog stila gradnje i dekoracije. Kapela koja je nastala u mavarskom stilu poseduje rezbarije koje su značajne i hrišćanima i muslimanima.

Plaže u Asilahu su peščane i protežu se do pola puta do grada Tangera. Glavna plaža nalazi se severno od grada. Tokom letnjeg perioda ovu plažu opsedaju turisti sa svih strana. Na oko petnaest minuta hoda južno od Medine nalaze se izolovanija mesta. Dalje odatle je Paradise Beach, osamljeno mesto sa nekoliko izuzetnih i romantičnih pogleda na atlanski okean. Takođe popularna plaža je Briéche Beach. Nalazi se severno od grada, a do nje se dolazi vožnom od oko petnaest minuta. Ova plaža se nalazi na mestu gde se spajaju reka i okean, što posetiocima čini veoma zanimljivu pojavu.
Asilah3
Asilah je živopisan i veseo grad. Iako je neznatne veličine i u senci većeg i poznatijeg Tangera, ovo je grad u koji se posetioci uvek rado vraćaju. Asilah svojim posetiocima ima da ponudi mnogo toga, bogato nasleđe, kulturu, kao i vrhunsku zabavu. Asilah je mali raj i zaista sjajna destinacija za vrhunsko uživanje.
mapa icon youtube

IZVOR: luxlife.rs
FOTO: looklex.com, magicmorocco.com, tourlimoserv.com, euromaroctravel.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije