Bosnom behar probeharao (putopis)

Piše: Sale Nacionale (Fiat Lancia Club Serbia)
Službeno sam prošle nedelje išao za Bosnu. Evo rute u odlasku:
Beograd - Sanica (Ključ)pin

sn
Polazak iz Beograda u 06:00. Autoputem pravac Hrvatska.... Ništa se nije promenilo od poslednjeg puta, do Šida put blago tragičan, pogotovu u desnoj traci. Bez većih zadržavanja na Batrovcima. Čim je "pu"t promenio ime u "cestu", dobio je na kvalitetu, a ograničenje brzine povećano na 130km. Isključenje kod Okučana za Gradišku. Most sa po jednom trakom u oba pravca pa se napravilo malo gužve pri ulasku u Republiku Srpsku zbog kamiona koji nemaju gde da se sklone dok ne siđu sa mosta. Nemojte zaboraviti da je za Bosnu potreban zeleni karton, pa to nabavite pre polaska.

Nakon sporije vožnje dok se ne izađe iz grada, dolazi se do novog autoputa i sa njim se piči do Banja Luke. Pristojno je urađena deonica, sa dosta simpatičnih tunela, izgrađenih parking mesta, ali bez pratećih objekata (pumpe, restorani itd...).

Put kroz Banja Luku, ništa zanimljivo... Gomila firmi, pumpi, restorana, hotela... Ali nakon izlaska iz grada divan put pored reke Vrbas. Mnoštvo mesta za stati pogledati, diviti se lepoti.

Izdvojio bih jedan kajakaški kamp:
sn1
Prolazimo po divnim predelima Manjače, osećao sam se kao da sam u alpima. Pravac fantastičan za testiranje performansi automobila! Saobraćaja tek u naznakama, a od policije ni traga. Evo po koje fotke iz auta.
sn2  sn3
sn4  sn5

Stižemo u mesto Sanica kod Ključa (Federacija BIH). Reka Sanica u najlepšem prolećnom izdanju:
 sn6  sn7

Odmah pored reke fino mesto za odmor i izletište KOD PAJE:
sn8  sn10
Nakon kratkog odmora i obavljenog posla, vraćamo se u Banja Luku.

POVRATAK

Ruta u povratku: Sanica - Beogradpin

Do Banja Luke opet smo se vratili istim putem. Svratili smo u restoran Orhideja gde su nas na gozbi čekali prijatelji.
sn11  sn12
Put od Banja Luke, preko Prijedora, do Novog Grada sasvim je korektan, kao i svi ostali magistralni putevi pre toga. U Novi stižemo u večernjim časovima. Nalazimo pristojan hotel, smeštamo se i izlazimo u šetnju.
sn13  sn14
Inače Novi Grad je prelep mali gradić smešten na ušću Sane u Unu i za razliku od Beograda koji se isto nalazi na obe reke, ovde se mnogo mirnije i prijatnije živi, što se može videti po meštanima koji su gostoprimljivi i imaju vremena da te upute i objasne gde šta i kako, pa čak i da proćaskaju i ispitaju odakle smo, ko smo i šta smo.
sn15  sn16
Sutradan, putem uz Unu tj bosansko-hrvatsku granicu nastavljamo do graničnog prelaza Jasenovac. Odmah nakon prelaska interesantnog mosta koji se prostire preko Une i Save, prolazimo pored spomenika logorašima, nastavljamo do petljanja na Novsku i autoputem pravac nazad u Beograd.
sn17  sn18
Uglavnom moji utisci su da je Bosna jedna divna zemlja, u kojoj žive neverovatni ljudi i velika je šteta što je rat uništio i osiromašio. Sliku predivne prirode kvare mnoge kuće koje su napuštene i razrušene, što te stalno priseća šta se dešavalo na tim prostorima. Ali ima i dosta obnovljenih pa samim tim daju nadu u bolje sutra!
Autor: Sale Nacionale (Fiat Lancia Club Serbia)

Fotogalerija


Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije