Zambezi

Zambezi ili Zambesi (što na lokalnom jeziku naroda Tonga znači Velika reka) je četvrta po veličini reka u Africi, duga 3540 km. Izvire u Zambiji, teče prema jugoistoku i u Mozambiku se uliva u Indijski okean.
Zamb4
Zambezi izvire na severoistoku Zambije kod mesta Mwinilunga, na Isočnoafričkoj visoravni u močvarnom kraju na visini od oko 1500 metara n. m. Istočno od izvora nalazi se vododelnica između porječja Zambezija i Konga koja se poput zida proteže gotovo točno smerom istok-zapad.

TURIZAM NA ZAMBEZIJU

Zambezi ima porječje veliko oko 1,330.000 km², a to je poprilici polovina porečja Nila. Zambezi teče kroz istočnu Angolu, Zambiju i Mozambik, u delu svog toka formira granicu između Zambije i Namibije, te Zambije i Zimbabvea. Tu se između gradova Livingstone (Zambija) i Victoria Falls (Zimbabve) nalaze Viktorijini vodopadi, najveći vodopad u Africi visok oko 110 metara. Pored Viktorijinih vodopadaReka Zambezi silovito se spušta niz liticu između Zambije i Zimbabvea, stvarajući Mosi oa Tunia – Dim koji grmi, kako je nekadašnje pleme Kololo zvalo današnje Viktorijine vodopade. Pre mnogo miliona godina, kada su nastajali kontinenti, afrička ploča se raspukla na svom južnom delu i stvorila ogroman rascep. Danas su tu Viktorijini vodopadi, koje još zovu i najveća vodena zavesa na svetu. Viktorijine vodopade čine četiri vodopada odvojena malim ostrvima i grebenima. Reka Zambezi je četvrta reka po dužini u Africi, a duga je 2.650 kilometara. Ona je mirna reka, široka 1,6 kilometara, ali se naglo spušta preko stenovite ivice i tu menja svoje karakteristike. Voda pada u dugim slapovima, a količina vode menja se u zavisnosti od doba godine. U vreme kiša reka može da prelije preko ivice i 550 miliona litara vode u minutu.
Zamb1
Na granici Zambije i Zimbabvea reka Zambezi obrušava se s visine od 110 metara u zastrašujuću klisuru i nastavlja da teče do svog ušća u Indijski okean. Viktorijini vodopadi su jedno od svetskih čuda. Široki su 1.708 metara, a tutnjava pomahnitale reke čuje se nadaleko, dok se stubovi vodenog "dima" vide i s udaljenosti od nekoliko kilometara. Iz aviona se čini da Zambezi ponire kao jedan vodopad, a u stvari ih ima sedam i međusobno su odvojeni rečnim ostrvima.
Škotski misionar i lekar Dejvid Livingston prvi je video ove vodopade 1855. godine. Nazvao ih je po britanskoj kraljici Viktoriji. Taj naziv je zvanično prihvaćen 1931. godine, dok je taj region bio pod britanskom kolonijalnom vlašću. Blizu vodopada nalazi se grad Livingston, nazvan po škotskom istraživaču. U blizini je i železnički most čija je izgradnja završena 1905. godine. Putovanje preko ovog mosta je jedinstveno zbog prelepog pogleda na vodopade.
Zamb5
U blizini vodopada je i čuveni Viktorijin muzej, a sagrađen je na mestu na kome su iskopani ostaci pračoveka koji je na tom području živeo pre 2,5 miliona godina. Brojni turisti obavezno obiđu Nacionalni park Mosi Oa Tunya, koji je od vodopada udaljen 12 kilometara uzvodno, ili posete obližnje selo Mukuni i članove plemena Leja. Baterija, cipele, pamučna majica ili neka druga sitnica lako mogu da se zamene za suvenir, životinjsku figuru od kamena, bubnjeve, masku, štit, koplje, luk i strelu. Za one koji ostaju duže organizuju se brojni safariji, kao što su "Safari na leđima slona", "Tragom Bušmana", "Stazama bufala", "Tragom lavova", "Ribolovački safari" i "Kroz pustinje Namibije i Bocvane", a traju od sedam do 15 dana., Zambezi ima još dva vodopada, Chavuma kod istoimenog grada Chavuma, na granici između Zambije i Angole, te Ngonye pored grada Sioma na zapadu Zambije.
Zamb6
Na Zambeziju su izgrađene dve velike brane; Kariba i Cahora Bassa, sa svojim istoimenim akomulacionim jezerima. To su brane hidroelektrana koje snabdijevaju električnom energijom Zimbabve, Zambiju i Mozambik. Na cijeloj svojoj dužini Zambezi je premošten sa samo pet mostova.
Zamb3
Zambezi je u svom donjem toku, nizvodno od grada Tete u Mozambiku plovan u dužini od oko 600 km.

IZVOR: Wikipedia

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije