Mini vodič kroz Melburn

Svaki Australijanac će vam reći da je Sidnej najlepši, ali da Melburn ima duh. Drugi najveći grad u Australiji i kulturna prestonica mesto je gde ćete uvek pronaći zabavu.
Melburn je prepun je skrivenih staza, barova, muzička scena je odlična, kafa sjajna, a uzbuđenju doprinosi i lokalna strast prema sportu. 
Mali barovi se bukvalno nalaze svuda. Pokušajte da pronađete Croft Institute - insirisan izgledom hemijske laboratorije. Kafa je u Melburnu poput religije, a njeno pravljenje je na umetničkom nivou. Probajte je u bilo kom kafeu ili se raspitajte o prošlogodišnjem pobedniku takmičenja Barista.
Uz London i Njujork, Melburn se može pohvaliti jednom od najživljih scena uličnih grafita. Obiđite Hosier Lane i Duckboard Palace ili probajte da nađete Banksy. 
Melburn tvrdi da ima najbolju živu scenu na svetu. Poslušajte bendove poput Espy in St Kilda, The Corner in Richmond ili Pony in the CBD. Ako ste ljubitelj džeza, posetite Bennet’s Lane u gradu. 
Ovaj grad je opsednut sportom. Dođite u vreme tensikog turnira Australian Open (januar), Formule 1 australijskog grand pria (mart) ili Prolećnog trkačkog karnevala (novembar).
 
Trg Federacije
Trg Federacije u Melburnu (Federation Square) je jedan od najsloženijih i najambicioznijih projekata u istoriji australijske arhitektute i nešto po čemu se ovaj grad ističe u odnosu na ostale u Australiji. 
Trg zauzima ceo gradski blok, a hrabar i smeo dizajn delo je Lab arhitekture i Bejts Smarta. 
Fed trg je jedinstven spoj kulturnih aktivnosti i međunarodno je priznat kao jedan od najvećih svetskih javnih prostora. U okviru njega se nalaze i: Ian Poter Centar koji predstavlja istoriju Australije od kolonijalnog perioda do savremene umetnosti, a ima i nekoliko galerija koje su posvećene domorodačkoj umetnosti. 
Australijski centar pokretnih slika (ACMI) - prvi centar ove vrste u svetu i slavi sve vrste pokretnih slika, od filma, televizije i digitalne kulture. Asocijacija Australijskih komercijalnih galerija - gde ćete pronaći sve o savremenoj umetnosti ove zemlje. 
Na Trgu Federacije se održi preko 200 dešavanja godišnje: od izložbi, festivala, foruma filmove preko kobcerata i modnih revija. Kad god dođete ovde, neko dešavanje je u toku. 
 
Restorani 
 
Probajte različite ukuse koje nude restorani, kafići i barovi na Trgu federacije u Melburnu. Ovde ima espreso barova, restorana brze hrane, kineska i australijska kuhinja. Za svakog po nešto i za svačiji džep po nešto. 
 
Kupovina 
 
Bez obzira da li ste ljubitelj umetnosti, filma ili suvenira – ovde ćete pronaći sve. Turizam Na trgu Federacije uz mnogo dešavanja i kulturnih atrakcija postoji i široki spektar turističkih zanimljivosti, uključujući i organizovane ture sa vodičem, iznajmljivanje bicikli, kruzera na reci Jara i razgledanja predela. 
Nacionalni sportski muzej je jedino mesto u Australiji koje je potpuno posvećeno sportu i ono se takođe nalazi na Trgu Federacije.
 
Australian open
Ovaj turnir ima dugu tradiciju posto je prvi put odrzan jos daleke 1905.godine sa pauzama od 1916-1918,1940-1945 I 1986.Na početku je nosio naziv australoazijski šampionat, da bi 1927 godine bio preimenovan u Australijski šampionat. Od 1969.godine turnir se zove Australian Open. 
Mečevi na ovom turniru igraju se u Melburnu, u Melburn parku ali se tokom svoje istorije ovaj turnir selio puno puta (Kristčerč, Hastings,Pert,Brizbejn, Adelajd ,Sidnej). 
Centralni teren je Rod Laver Arena koja je ujedno i najveća potom sledi Hisense (nekadašnja Vodafone arena) i Margaret court arena koja je treći teren po veličini. Turnir se trenutno igra na Plexicushion Prestige podlozi koja je zamenila Rebound Ace podlogu 2008.godine. 
Sve do 1988. godine turnir se igrao na travi. Inače ovo je turnir koji ima vrlo veliku posetu, oko 550 000 ljudi poseti, a i drži rekord po broju posetliaca u jednom danu. 
Termin ovog turnira se stalno menjao. Najpre se održavao u januaru da bi organizatori 1977.odlučili da ga pomere za decembar se su zato te godine održala dva Australian Opena. 
Od 1986. se turnir tradicionalno održava sredinom januara.
 
Viktorija
Viktorija je najmanja država u Australiji. 
Dolina Jara je na samo sat vremena severoistočno od Melburna. Na selu ćete pronaći sjajne vinograde. Oko sat i po vremena jugoistočno je ostrvo Filip, poznato po paradi pingvina i plažama za surfing. 
Malo dalje je Wilson's Promontory, omiljeno mesto za avanturiste i kampovanje. Ne zaboravite ni Veliki okeanski put, predivnu rutu pored obale koja vodi pored plaža i gradova Lorne i Apollo Bay, ali i spomenika kao što su Dvanaest apostola.
 
IZVOR: B92

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije