Šangaj - Pariz istoka

Šangaj, najpoznatiji kineski grad, nekada je bio poznat kao Pariz istoka, a danas ga nazivaju biserom orijenta. 1842.godine kada je Kina bila zatvorena za strana ulaganja Šangaj je bio jedini grad u koju su mogli da dolaze strani trgovci.
Grad je decenijama bio podeljena teritorija na kojoj su se smenjivali imešali uticaji britanije, Francuske i Amerike.
Šangaj - Pariz istoka
Tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog veka Šangaj je bio mesto gde su se preplitali raskoš, opijati, kocka, prostitucija, inteletualci revolucionari.... Danas je Šangaj sličniji Njujorku nego Parizu. Sa preko 16 miliona stanovnika ovaj grad je danas jedna od najužurbanijih zona na svetu. Šangajci su poznati kao oštroumni, slobodoumni, glamurozni i okrenuti poslovnom napretku.
U Šangaju se nalazi i finansijski, ekonomski i komercijalni centar 21 veka Pudong , "istočna strana reke" (kroz Šangaj protiče Huangpu), tu se nalazi zgrada berze, najveći hotel na svetu, međunarodni aerodrom kao i prvi magnetni leteći voz. 
Puxi, zapadna strana reke i centar grada, takođe je pretrpeo velike promene tokom vremena. Lepe stare kućice zamenjene su modernim oblakoderima. Stanovništvo se seli iz kuća u centru u prelepe kuće u predgrađima.
 

Odlična ahitektonska rešenja za muzeje i pozorišta privlače pažnju posetilaca. Pristaništa niču na svakom ćošku ovog grada. 1987. godine u Šangaju je bilo 150 oblakodera, a danas ih preko 3.000. Vrlo je verovatno da će se u Šangaju uskoro nalaziti petina od ukupnog broja svetskih kranova.
Domaće prodavnice i butici stoje rame uz rame sa poznatim svetskim markama kao što su  Louis Vuitton, Christian Dior i Ralph Lauren. Novi bogataši voze skupa kola, večernji izlasci mladih traju do kasno u noć, svi hodaju unaokolo sa mobilnim telefonima...sve ovo podseća na naše veće gradove. Zar ne?
 
Ipak, Šangaj je jedan od gradova sa najvišim standardom u Kini.
Visoke plate i vioke zgrade, više posla i više zabave-sve ovo opisuje ubrzani način života jednog od najsvestranijih gradova Kine.
IZVOR: Putovanja.info

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije