Šest svetskih turističkih čuda

Svetski putnici postaju sve izbirljiviji. Zahvaljujući internetu i dostupnim informacija, njihov ukus je istančaniji i većina turista unapred zna šta želi da vidi ili doživi na svom zasluženom godišnjem odmoru.
Turistički radnici se zato poslednjih godina svojski trude da svoju ponudu maksimalno prošire i učine je što zanimljivijom. Kao nekada kraljevi najvećih svetskih sila, oni danas angažuju najpoznatija svetska imena među arhitektama, umetnicima i dizajnerima u nameri da privuku nove generacije globtrotera.
 
Poslednjih godina u mnogim metropolama širom sveta nikli su novi hoteli, muzeji ili galerije neverovatnih dimenzija i oblika, zapanjujuće skulpture i umetničke postavke na otvorenom, koji svojim izgledom ili ponudom kao magnet privlače na desetine hiljada turista. Jer, to su nove svetske turističke atrakcije i ukoliko se tokom nekih svojih budućih putovanja nađete u njihovoj blizini svakako ih obiđite. Divite se njihovoj lepoti i ogromnoj veštini i znanju modernih graditelja, kao što su vas bez daha do sada ostavljale egipatske piramide, grčki Panteon, rimski vijadukti i koloseumi, srednjovekovni manastiri i druga umetnička dela najpoznatijih svetskih majtora.
 
 
Podvodni muzej, Kankun
 
Na dnu Karipskog mora, pet kilometara od obale Kankuna, jedne od najpoznatijih svetskih turističkih destinacija, u novembru 2010. godine je otvoren najveći podvodni park skulptura na svetu. Britanski umetnik Umetnik Džejson de Kers Tejlor dobio je zadatak da iskleše i na morsko dno spusti više od 400 skulpura različitih predstavnika naroda Maja u punoj veličini.
 
Sve skulpture koje čine ovo umetničko delo nazvano "Tiha evolucija", izlivene su od posebne vrste betona i tako dizajnirane da će se s vremenom pretvoriti u veštački greben i postati trajno stanište za brojne vrste korala i pomorskog sveta. Od kada je otvoreno, ovo mesto svake godine poseti više od 750.000 ljubitelja umetnosti i prirode iz čitavog sveta. Njima se pruža nesvakidašnja prilika da, roneći u dubinama kristalno čistog Karipskog mora, istovremeno uživaju u lepoti ovog monumentalnog umetničkog dela, kao i u raznolikosti i bogatstvu podvodnog sveta koji ga okružuje.
 
Kapija grada, Abu Dabi
 
Iako je Dubai grad koji se poslednjih decenija proslavio po neverovatnim građevinskim poduhvatima, kao što su Burdž Kalifa (najviša zgrada na svetu), zatim čuveni hotel sa sedam zvezdica "Burdž al Arab" ili "Dubaj mol" (najveći tržni centar na svetu), jedan drugi grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas privlači veliki broj turista s neobičnom zgradom od 35 spratova. Sagrađena je pre dve godine u centru Abu Dabija, a danas važi za građevinu sa najvećim nagibom na svetu od čak 18 stepeni, što je četiri puta veći nagib od krivog tornja u Pizi. Kapija grada ili krivi toranj iz Abu Dabija istinski prkosi gravitaciji, uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda i danas predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija ovoga grada.
 
 
Skulpture "Ritmovi života", Kenija, Grčka, Kina...
 
Australijski vajar i slikar Endru Rodžers izgradio je 47 ogromnih kamenih skulptura i geoglifa u 14 zemalja, na sedam kontinenata. U pitanju je projekat na otvorenom pod nazivom „Ritmovi života“, koji obuhvata umetnička dela ogromnih dimenzija. Nažalost, u ovim atrakcijama modernog doba može da uživa samo mali broj turista dubljeg džepa, jer jedino mogu da se vide iz vazduha, aviona, helikoptera ili balona.
 
Rodžers je tako u grčkoj Kapadokiji, od kamenih blokova, a uz pomoć 450 volontera, "naslikao" velikog konja. Na dinama kineske pustinje Gobi angažovao je čak 1.000 pripadnika Narodne armije da mu pomognu u kreiranju jahača na konju, a na jednoj čileanskoj visoravni je dve godine stvarao tri kamene strukture u obliku guštera. Inspirisan simbolom uklesanim na metalnom novčiću starom preko 2.000 godina (pronađenom u neposrednoj blizini jednog zamka iz 12. veka), ovaj umetnik je u Slovačkoj stvorio obrise dugonogog konja. Svoj trag je ostavio i na zaleđenom jezeru u podnožju Dakšin Gangotri glečera na Antarktiku. Najnoviji geoglif u Keniji ima oblik gigantskih stopa lava i ogromnog štita. U izradi ovog umetničkog dela pomoglo mu je 1.300 pripadnika plemena Masaji.
 
Spomenik veštici, Vardo (Norveška)
 
U želji da turiste, koji svake godine u velikom broju obilaze norveške fjordove, podstaknu da posete i neke manje poznate delove ove zemlje, norveške vlasti su pokrenule 400 miliona dolara vredan razvojni projekat izgradnje novih turističkih atrakcija, spomenika, vidikovaca i hotela duž 18 nacionalnih puteva. U okviru tog projekta norveška kraljica Sonja je u junu 2011. otvorila Memorijalni centar žrtvama progona veštica u mestu Vardo. Ovaj norveški gradić ostao je u istoriji zapamćen po nizu suđenja vešticama, organizovanim tokom zime i proleća 1621. godine, kada je na lomači spaljeno 35 žena.
 
Neposredan povod za taj strašan lov na veštice bila je iznenadna oluja koja se, prema rečima očevidaca, "iznebuha podigla i spojila more i nebo". U oluji je stradala većina muških stanovnika ovog mesta, a kao glavni krivci za "kovanje zavere sa đavolom" proglašena je grupa lokalnih žena. Memorijalni centar i Spomenik veštici, podignuti su u znak sećanja na nevine žrtve ovog surovog progona, a izgradili su ih švajcarski arhitekta Peter Cumtor i američka umetnica francuskog porekla Luiz Bužoa. Spomenik u obliku stolice koju je zahvatio plamen smešten je na ulazu u zgradu koju čini dugačak, uzan hodnik sa 35 prozora, po jedan za svaku žrtvu progona veštica.
 
 
Pomorski park, Kurasao
 
Zamislite malenu karipsku državu - ostrvo sa bezbroj skivenih uvala, savršenih peščanih plaža, sa najlepšim zalascima sunca. Ostrvo izuzetno bogatog istorijskog nasleđa, okruženo kristalno čistim morem boje smaragda. To je Kurasao, donedavno najbolje čuvana tajna Karipskog mora. Ali ove godine Kurasao se našao u vrhu turističkih top-lista većine najuticajnijih internet-sajtova i onlajn magazina posvećenih putovanjima.
 
Tako je glavni grad Vilemstad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ove godine svrstan među pet najlepših i najzanimljivijih karipskih gradova. Kurasao je takođe proglašen za najbolju karipsku destinaciju u ovoj i prošloj godini, a ostrvo je osvojilo i nagradu "Najbolje mesto da na njemu prvedete medeni mesec" u 2012.
 
Ovo je i raj za ljubitelje prirode i vodenih sportova, naročito ronjenja. U vodama oko ostrva postoji čak 60 lokacija za ronjenje sa bocama. Pomorski podvodni park proteže se duž njegove južne obale i nudi pogled izbliza na izuzetno bogat i raznolik podvodni svet, ali i na dobro očuvane potopljene brodove iz različitih perioda burne istorije ovog regiona. Međutim, vlasti su se pobrinule da i oni koji nerado rone uživaju u bogatom svetu pod vodom. Turistima je ovde na raspolaganju i vožnja u pravoj podmornici.
 
Domus Romane, Rim
 
Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji, večni grad Rim je ogromno arheološko nalazište u kojem i danas ima mnogo toga neotkrivenog. Iako se po starosti nikako ne može svrstati u nove turističke atrakcije, Domus Romane ipak predstavlja nešto sasvim novo u turističkoj ponudi glavnog grada Italije. U pitanju su ostaci dve bogato ukrašene rimske vile stare gotovo dva milenijuma, koje su slučajno otkriveni tek 2007. godine, tokom građevinskih popravki temelja palate Valentini, izgrađene u 16. veku. Jer, u vreme renesanse graditelji u Rimu su imali običaj da ostatke iz prethodnih perioda ispune zemljom i iskoriste ih kao temelje nove zgrade. Na taj način oni su, nesvesno, savršeno očuvali ostatke ove dve vile iz doba carskog Rima i olakšali posao savremenim arheolozima.
 
Posle tri godine strpljivog otkopavanja i konzerviranja, lokacija je 2010. godine otvorena za javnost i od tada privlači brojne putnike iz svih krajeva sveta. Silazeći uskim kamenim stepeništem oni ispod palate Valentini ulaze u jedan savim drugi svet. Već na prvi pogled vidi se da su to bile vrlo luksuzne vile, ukrašene šarenim mozaicima, mermernim podovima, gracioznim fontanama, stepeništem u duborezu i savršeno očuvanim kupatilom sa posebnim sistemom za grejanje vode.
 
Ipak, za razliku od ostalih, sličnih arheoloških nalazišta u Rimu, Domus Romane kao da je, zahvaljujući primeni moderne multimedijalne tehnologije, u potpunosti vraćen u život. Uz pomoć složenog sistema prigušenih svetala i prijatnom glasu stručnog vodiča, koji se kroz sve prostorije prenosi preko zvučnika, posetiocima je verno dočarana atmosfera od pre dve hiljade godina.
 
IZVOR: Večernje novosti

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije