Tenerife - Ostrvo crnog peska

 

Tenerife - Nekadašnja važna usputna stanica za sve brodove koji su plovili ka Americi danas privlači turiste zbog izuzetno prijatne klime, čistih plaža i očaravajuće prirode
Ostrvo Tenerife nastalo je pre tri miliona godina, kada su moćni talasi Atlantskog okeana uspeli da ohlade uzavrelu lavu jednog od velikih vulkana. Nalazi se na 120 km od afričke obale i najveće je ostrvo Kanarskog arhipelaga koji su Španci osvojili u 13. veku. 
Ova rajska ostrva bila su poznata i u antičko doba kada su ih Grci nazivali ostrvima večnog proleća, zbog izuzetno prijatne klime. Plaže sa crnim peskom, obala ispresecana brojnim uvalama, lagunama i zalivima, bujna vegetacija i čudesni planinski predeli deo su draži ove popularne turističke destinacije.
Sveti krst
 
Santa Kruz de Tenerife glavni je grad ostrva Tenerife i njegova najlepša atrakcija. Grad je dobio ime po krstu koji je španski vojskovođa Fernandez de Lugo zabio u zemlju 1496. godine kada je osvojio ostrvo. Isti krst danas se čuva u Crkvi Iglesija de la Nuestra Senjora de la Konsepsion, a iznosi se procesiji na Dan krsta, 3. maja. Santa Kruz je tokom vekova bio jedna od najvažnijih luka na Atlantskom okeanu jer su Kanarska ostrva bila obavezna usputna stanica za sve brodove koji su kretali ka Americi. Njegovo bogatstvo privlačilo je holandske i engleske gusare koji su ga često napadali tokom 18. i 19. veka.
Ovaj živopisni grad poseduje mnoge istorijske spomenike koji će očarati radoznale turiste. Najbolji restorani i barovi nalaze se oko Španskog trga. Kada se prođe Španski trg dolazi se do pijace Merkado de Nuestra Senjora de la Afrika na kojoj se pored voća i povrća prodaju i žive životinje.
 
Posebna atrakcija su i brojne crkve koje datiraju od 15. do kasnog 18. veka, a najpoznatija je već spomenuta Iglesija de la Nuestra Senjora de la Konsepsion, koja predstavlja značajan primerak barokne arhitekture. Palata Palasio de Karta iz 18. veka izdvaja se zanimljivom kombinacijom baroknog i neoklasičnog stila, a interesantan je i masonski hram lože Anjaza. Od dela savremene arhitekture poznat je Auditorijum Tenerife koji je i sedište ostrvskog simfonijskog orkestra.
 
Prirodna čudesa
 
Raznovrsna i bujna vegetacija važna su odlika ostrva Tenerife. Njene najlepše primerke moguće je videti u Botaničkoj bašti u Santa Kruzu u kojoj se nalazi veliki sistem vodopada, laguna i jezera sa eko-sistemima iz različitih krajeva ovog ostrva. Ipak, zaštitni znak Tenerifa je vulkan Tejde, koji je i najviši vrh u Španiji (3.718 m nadmorske visine). To je i jedno od omiljenih mesta zbog neverovatnog pogleda na celo ostrvo. Ali pored ovog vulkana, Tenerife ima i druge bajkovite planine kao što su Monte Esperanca i Las Montanjas de Anaga.
 
Ostrvo Tenerife zanimljivo je pre svega zbog brojnih predivnih plaža. U Santa Kruzu je najposećenija Plaja de las Terasitas, koja je napravljena 1973. godine od male uvale sa crnim peskom i stenama preko kojih je posut pesak iz Sahare. Nudistima je namenjena plaža de Las Gaviotas, dok su plaže Las Bodegas i Almasiga poznate po restoranima i barovima u kojima se mogu probati tipično kanarska jela.
Grad Los Gigantes poznat je po istoimenoj plaži iznad koje se uzdižu impozantne stene. Danas je ovaj gradić popularno letovalište koje nudi miran odmor. Puerto de la Kruz je prvo mesto na ovom ostrvu koje su posećivali turisti. Njega su otkrili britanski turisti koji i dalje tu dolaze da uživaju u čistoj plaži.
 
Na ostrvu postoji i veliki broj tematskih parkova od kojih je najposećeniji Park Loro, dom brojnih životinjskih vrsta, poznat u celom svetu jer poseduje najveći broj papagaja i pingvina na svetu. U njemu se svakodnevno održavaju i raznovrsni životinjski spektakli sa delfinima, kitovima, fokama...
 
IZVOR: Press Online
FOTO: Press Online; Trip Advisor

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije