Meteori - Ni na nebu, ni na zemlji!

 

Leto je prošlo, ali to ne znači da jesen nije idealno vreme da otputujete na neko zanimljivo mesto. Pravo čudo prirode, nedaleko od Srbije nudi lepotu, mir, duhovni doživljaj i avanturu.
To je putovanje koje nas vodi u oblake, svete planine i neverovatne predele. Vodimo vas blizu mesta gde su bogovi pili nektar i jeli ambroziju, blizu mora, na visoke stene... Vodimo vas na Meteore ili u prevodu Viseće stene!
 
Kamene kule
Kamene kule nastale su povlačenjem mora pre 30 miliona godina. Nalik našoj Đavoljoj varoši, samo u mnogo većoj razmeri, ovi kameni stubovi se uzdižu ka nebesima. Priroda je započela ovu prelepu igru, a Grčki monasi su ih doterali do savršenstva i na vrhovima prelepih monolita sagradili manastire, izolovana mesta za molitvu.
Od šest aktivnih manastira, dva (Sveti Stefan i Sveti Rusanu) naseljavaju kaluđerice, koje su ih rekonstruisale posle nacističkog razaranja u Drugom svetskom ratu, a u ostalih četiri (Veliki Meterion, Varlam, Sveti Nikola i Sveto trojstvo) žive kaluđeri i monasi. Prvi religiozni objekti se javljaju 985. godine, kada jednu od mnogobrojnih pećina naseljava monah Varnava. Godine 1382. svetogorski monah Atanasios, povlačeći se pred nadolazećim Turcima, dolazi u Tesaliju i biva fasciniran lepotom stena uzdignutih ka nebu. Ubrzo osniva prvi manastir Veliki Meteori na visini od 623 metara, najviši manastir celog kompleksa. Velika je tajna i nepoznanica kako su se prvi monasi popeli na tu visinu i počeli da grade manastir. Nedugo posle izgradnje prvog manastira, grade se i ostali, ukupno 23.
Do 19. veka ostaje svega šest, koliko ih i danas ima.
 
Čekrk i stepenice
U prošlosti se do manastira moglo stići jedino u mreži koja je čekrkom spuštana i podizana. Tokom dvadesetih godina prošlog veka godina, za vreme obnove manastira, uklesana su stepeništa kako bi manastiri postali pristupačniji. Ispod manastira nalazi se mesto Kalambaka, gde posetioci koji odluče da se tu zadrže mogu naći smeštaj, brojne taverne i prodavnice suvenira. A oni koji vole da se osete kao bogovi mogu prošetati do obližnjeg Olimpa...
 
IZVOR: ALO.RS
FOTO: Wikipedia, Google slike

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije