Zanimljive Destinacije

Hrvatska ostrva

Turisti koji odluče da godišnji odmor provedu u Hrvatskoj, uglavnom ostanu zapanjeni lepotom mora, prekrasnim plažama i ukusnom hranom. Prave bisere hrvatskog primorja predstavljaju ostrva.

Krk

Krk je od davnina nazivan Zlatnim ostrvom zbog blage klime, bujne vegetacije i povoljnog položaja u Kvarnerskom zalivu, ostrvo Krk najveće je jadransko ostrvo. Blizina i povezanost mostom s kopnom čini ga atraktivnim turističkim odredištem. 
Krk je ostrvo kulture i kolevka pismenosti o čemu svedoče mnogi spomenici, muzeji, sakralni objekti poput srednjovekovnog jezgra grada Krka, Bašćanske ploče u Jurandvoru, franjevačkog samostana na ostrvcetu Košljunu…   
Zahvaljujući eko projektima i sistemskoj brizi o čistoći i zaštiti okoline, Krk je i ostrvo Plavih zastava koje se viore u gradu Krku, Malinskoj, Njivicama, Vrbniku i Šilu kao i marini Punat.
 
Cres
Cres, najveće jadransko ostrvo uz Krk, pravi je izazov za zaljubljenike u prirodu jer je riznica biljnog i životinjskog sveta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Na Cresu je takođe jedno od poslednjih staništa vrlo retke ptice – beloglavog supa. Za ljubitelje boravka u prirodi uz samu obalu nudi se smeštaj u privatnim apartmanima i kampovima, tu je i nekoliko ronilačkih centara, a slatkovodno jezero Vrana prirodni je fenomen ostrva. 
Nivo jezera iznad je nivoa okolnog mora, a njegovo dno ispod nivoa mora na dubini od 74 m. Mesta Lubenice, Osor, Beli, Cres prava su idila za ljubitelje ruralne i srednjovekovne arhitekture, eko projekata, zanimljivih festivala... 
Ostrvo je i raj za nautičare – ovde se svake godine održavaju regate – svetska, evropska, mediteranska prvenstva kao i prvenstva Hrvatske i Jadrana. Cres je prilika da doživite iskonsku prirodu!
 
Rab
Rab – slikovito ostrvo u Kvarnerskom zalivu. Čine ga kontrasti oštrih kamenih hridi s istočne obale i blagih peščanih plaža, goleti brdskih masiva pokrivenih makijom i šumama mediteranskog hrasta. Najveći grad i luka je Rab, a na ostrvu ima još nekoliko idiličnih, zalivskih naselja: Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Barbat i Banjol. 
Rab je ostrvo kulture, od antike do današnjih dana, prekrasnih krajolika, dugih i ugodnih šetališta. Sretan Rab – Felix Arba, prozvali su ga već Rimljani, a oni su znali kako uživati i prepoznati blagodati nekog mesta.  Turisti mogu uživati u razgledanju spomenika istorijske baštine drevnog grada Raba (Trg sv. Kristofora), posetiti tradicionalne manifestacije poput Rabske fjere, Viteškog turnira Udruge rapskih samostreličara i druga živopisna događanja. 
A kada se umore od razgledanja, turisti rado oslade svoja nepca čuvenim ostrvskim delikatesom – Rapskom tortom koju je davnih dana probao i sam papa Aleksandar III. 
Plaže, uvale, zelenilo i mirisi ambijent su za odmor i uživanje, a razvijena turistička infrastruktura čini ga jednim od najposjećenijih ostrva na Jadranu.
 
Pag
Pag je poznat po svom zapanjujućem krajoliku koji podseća na Mesečevu površinu, usamljenim uvalama, siru, janjetini, čipki i soli. 
Pag, koji se može pohvaliti ilirskom i rimskom prošlošću, obiluje vinogradima i maslinjacima i slanom travom koja ovčjem mesu i siru daje specifičan ukus. 
Svakako je preporučljivo posetiti mesto Kolan koje u samoj unutrašnjosti ostrva nudi mogućnost uživanja u odličnoj hrani i usamljeno mestašce Lun na samom severu.
 
Korčula 
Ostrvo do kog se dolazi trajektom od Splita, Rijeke ili Dubrovnika davno je bilo poznato pod imenom Korkyra Melainia, odnosno "Crna Korčula", kako su je Grci nazvali zbog guste hrastove i borove šume. 
Korčula je idealna kombinacija šik Dubrovnika i prekrasnih prirodnih lepota. Baš kao i Dubrovnik, srednjevekovni stari grad Korčula smešten je na uskom poluostrvu. 
S predivnog Markovog trga čija katedrala potiče iz 15. veka sve kamene uličice vode pravo do mora, a turiste će oduševiti dokumentacija brodogradnje i duga kamenorezačka tradicija.
 
Vis 
Vis je idealno romantično utočište. Osim uživanja u nekoj od brojnih skrivenih uvala, obilazak Visa nudi razgledanje prekrasnih vinograda, maslinjaka, borovih šuma i uživanje u lepoti i mirisu oleandera, smokve, rogača i duda i više od 300 različitih biljaka. 
Osim toga, Vis se može pohvaliti ukusnim plodovima mora i finim vinima. Na jugozapadnom delu ostrva možete se diviti starim ribarskim brodovima u Komiži, istraživati vojnu istoriju koja datira od stare Venecije, Engleske pa sve do doba Tita, a šteta je propustiti i ronjenje i posmatranje kornjača i delfina.
 
Hvar 
Na ostrvo se stiže trajektom koji pristaje u uvali Starog Grada, koji leži na dnu zapanjujuće uvale duge pet kilometara i zaklonjene gustim šumovitim brežuljcima. 
Grad je osnovan iste godine kada je rođen legendarni filozof Aristotel i satkan je od pravog lavirinta kamenih uličica. U samom centru grada je dvorac Tvrdalj, kuća poznatog pesnika Petra Hektorovića koja potiče iz 16. veka. 
Ukoliko ste ljubitelj modernije zabave, pravo mesto za to je grad Hvar koji je u špicu sezone prepun Italijana, celodnevnih i celonoćnih zabava i otmenih jahti.
 
Mali Lošinj 
Do Malog Lošinja, na Kvarneru, može se doći trajektom iz Zadra, a nalazi se u arhipelagu od 30 ostrvaca. Boja mora je zapanjujuće tamnozelena, a ostrvo je veoma šumovito, pa je zbog toga poznato kao ostrvo vitalnosti i idealan je za one koji se žele "pomladiti". 
Veliki Lošinj se nalazi kilometar južnije i to je staro ribarsko naselje u kom se meša venecijanska i grčka istorija s uvalama idealnim za kupanje. 
U ostrvskoj miomirisnoj bašti, rasadniku lokalnog lekovitog bilja na samom rubu grada, uživajte u prekrasnim aromatičnim biljkama i opustite se šetnjom kroz park i šumu Čikat.
 
Foto: Google slike, Flickr
blog comments powered by Disqus
brankovina-selo-slavne-srpske-istorije

Brankovina, selo slavne srpske istorije

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s pravom zovu „selo puno istorije“. Ovo selo je zavičaj...Opširnije
vodopad-skakavac-skriveni-dragulj-loznice

Vodopad Skakavac, skriveni dragulj Loznice

Na samo 7 km od centra Loznice, okružen šumom planine Gučevo, na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica, ugnezdio se skriveni dragulj ovog kraja - vodopad Skakavac. Malo je Lozničana koji znaju...Opširnije
blago-istocne-srbije-koje-morate-otkriti

Blago istočne Srbije koje morate otkriti

Avanturu, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara...Opširnije
najpopularniji-prirodni-vidikovci-srbije

Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored...Opširnije
dan-u-srbiji-iz-ugla-dusana-stojancevica-video

Dan u Srbiji iz ugla Dušana Stojančevića (Video)

Dušan Stojančević, fotograf i snimatelj iz Beograda, napravio je prelep video sačinjen od fotografija različitih krajeva Srbije tokom četiri godišnja doba. U opisu njegovog videa koji je objavio na...Opširnije
ulice-prelepog-praga-u-4k-rezoluciji

Ulice prelepog Praga u 4K rezoluciji

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu nastavlja svoje putovanje gradovima Evrope, a poslednja destinacija bio je glavni grad Češke Republike – prelepi Prag. Istorijska prestonica Češke, odnosno Bohemije, 14....Opširnije
cudesni-vidici-rajca-i-suvobora

Čudesni vidici Rajca i Suvobora

Vrhunska zimska avantura i rekreacija mogu se doživeti i na samo nešto više od sat vremena putovanja od Beograda, na sto kilometara udaljenom Rajcu i Suvoboru. Za razliku od pomodnih zimskih centara...Opširnije
sta-tacno-predstavljaju-hotelske-zvezdice

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju...Opširnije
semetesko-jezero-cudo-prirode-u-srcu-kopaonika

Semeteško jezero: Čudo prirode u srcu Kopaonika

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono što su samo bogovi mogli: da budeš, bar za kratko,...Opširnije
divlji-konji-u-divljini-suve-planine

Divlji konji u divljini Suve planine

U svojoj zelenoj oazi, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine, gde može da se oslušne tišina, uživaju u divljini i bezgraničnoj slobodi. Divlji konji,...Opširnije
prica-o-lepotama-zaboravljenog-sela-gostusa

Priča o lepotama zaboravljenog sela Gostuša

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i...Opširnije
top-8-destinacija-na-kojima-se-leto-nikad-ne-zavrsava

Top 8 destinacija na kojima se leto nikad ne završava

Nakon dugog toplog leta, stigao je i deveti mesec. Počela je škola, godišnji odmori su gotovi, a ni temperature nisu više toliko visoke. Ali, da li biste nakon malog odmora ipak otišli negde gde je...Opširnije