Solun - vrata centralne Evrope

Biser Grčke koji oslikava burnu istoriju, tradiciju i kulturu antike. Njegovi živopisni bulevari gledaju na poniruće sunce koje izgleda kao da se gasi u beskrajnom plavetnilu. Ova kosmopolitska destinacija posuta je ulicama sa raznovrsnim antičkim monumentima koji već vekovima prkose vremenu privlačeći sve veći broj turista.

 
Njegova luka s pravom nosi naziv "vrata centralne Evrope", jer se i danas s glavnog gradskog šetališta mogu videti svojevrsni Titanici koji nemo stoje obasjani zlatnim sjajem sunca.
Solun je osnovan davne 316. godine pre nove ere od strane Kasandera, inače tadašnjeg kralja Makedonije. Naziv grada Soluna do tada je bio Terma dok sadašnji naziv potiče od imena njegove žene (Thessalonike) koji se zadržao sve do danas. Tesalonika je bila polusestra Aleksandra Velikog koja je prema legendi čuvši da je njen brat mrtav skočila u more kako bi se utopila ali se pretvorila u sirenu koja je plovila ka brodovima sa pitanjem da li je njen brat živ. Kada bi moreplovci potvrdili da je njen brat mrtav ona bi se pretvarala u Gorgonu i proždirala njihove brodove.
 
U čast veličanstvenog borca Aleksandra Velikog, podignuta je bronzana statua njega na konju koji je bio njegov verni pratilac više od 20 godina. Sama gradjevina nalazi se na kamenom doku pozdravljajući sve turiste koji dolaze sa mora ali i sa kopna. Oko statue nalaze se koplja sa štitovima koji izgledaju veličanstveno sa svojim mitskim gravurama vodeći vas pravo u doba ratova sa Aleksandrom Makedonskim. Spomenik je podignut 1973. godine a predstavlja rad vajara Evangeliosa Moustakasa. Njegova težina iznosi 1,5 tonu.
Simbol ovog grada koji broji milion stanovnika je Bela kula koja je bila sastavni deo fortifikacije za odbranu grada  i nalazi se tik uz more. Nažalost ova kula danas stoji sama, spajajući vodenu pustinju sa urbanističkom oazom. Ovaj toranj sagradjen je u XV veku, gde se nalazio stari, vizantijski toranj u službi zatvora tada zvan Krvava kula. Visok je 34 metra a danas ima posle pomorske i zatvorske isključivo kulturno-turističku ulogu.
 
 
Obavezno posetiti: Crkvu Sv. Dimitrija (zaštitnika grada Soluna) i Zejtinlik (groblje savezničkih vojnika iz I Svetskog rata sa više od 2.000 grobnica).  
Otvorenost glavnog trga ka plaventilu neba i mora ukrašavaju simetrične graciozne zgrade gradjene u prepoznatljivom Grskom stilu kojeg krasi Aristotelova bista. Istoimeni Aristotelov trg vodi pravo u glavnu žilu grada punu buke, užurbanih automobila, kafea, ekskluzivnih butika itd. Zlatne palme ovde se prepliću sa mnoštvom iskopina i zdanja koje datiraju još iz antičke Grčke. Najistaknutije zdanje u glavnoj ulici Tsimiski je Galerijev slavoluk ili Kamara. On predstavlja samo deo nekadašnje Galerijeve palate koja se nalazila na tom mestu. Gradjen je od cigle a ukrašen reljefom koji je izvanredno očuvan do danas. Na njemu se mogu videti pohodi i bitke cara Galerija. Zid Slavoluka debeo je 4 metra.
 
Foto: Google slike
Autor: Velebit Saša turistickiblogg.blogspot.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije