Starigrad - Paklenica kod Zadra

Starigrad je naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala, smešteno nadomak nacionalnog parka Paklenica, 45km južno od Karlobaga. Mesto se prvi put spominje još u rimsko doba, nastalo je na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma, a danas je središte Pakleničke rivijere, dela obale dugog 20 km gde se dodiruju planina i more, tako da je Starigrad podjednako zanimljiv kupačima i planinarima.

U zaleđu Starigrada, je Nacionalni park Paklenica koji obuhvata dva kanjona:

Veliku i Malu Paklenicu. Kroz Veliku Paklenicu, dugu oko 10 km, teče potok, a strme strane kanjona visoke su i do 400m. Velika i Mala Paklenica odvojene su 500m visokom zaravni dugom 7km.
Nacionalni park Paklenica veličanstven je kraški fenomen sa brojnim pećinama od kojih je najpoznatija Manita Peć (duga 175m), a sigurno je da Paklenica skriva još mnoge tajne. Celi masiv Velebita proglašen je parkom prirode, a u njegovu jugoistočnom dijelu osobitom se lepotom ističu Tulove grede nad kanjonom reke Zrmanje.
 


Starigrad Paklenica je polazna tačka za Nacionalni park Paklenica, a blizina Velebita omogućuje bavljenje sportovima kao što su planinarenje i free-climbing. Turistička ponuda u Starigradu je raznolika, od apartmana, soba, pansiona do kampova. Stari deo grada obiluje arheološkim nalazima i arhitektonskim spomenicima od kojih je najpoznatija vila Petra Hektorovića.
Starigrad Paklenica je naseljen od rimskog doba, ali je zbog turskih upada napušten u XVI. st. i ponovo se formira u XVII.st. U blizini je predromanička crkvica Sv. Petra i ruševine Većke kule, izgrađene verojatno u tursko doba. U nedavnim iskapanjima rimske nekropole, veće od 100 grobova, pronađeni su očuvani i lepi različiti stakleni predmeti. U nedalekoj uvali Rovanjska je starohrvatska crkvica Sv. Jurja.

Nacionalni park Paklenica
Paklenica je zajednički naziv za dve kanjonske doline (Velika i Mala Paklenica najlepši je predeo planinskog masiva Velebit kojega je UNESCO


uvrstio u svetske rezervate biosfere) s liticama visokim i 400m, koje se okomito na smer pružanja planine, usecaju od mora do pod najviše vrhove. Na dodiru mora i planine, u okomito urezanim i dubokim kanjonima podgorske doline koja prati glavni greben Velebita, obilje je zanimljivih i nesvakidašnjih prirodnih pojava. Iskonska priroda pobuđuje znatiželju ljudi i nadahnjuje posetitelje. NP Paklenica najpoznatiji je alpinistički centar poznat i izvan granica Hrvatske.

Godine 1949. proglašen je Nacionalnim parkom. Danas je Nacionalni park Paklenica jedno od najatraktivnijih prirodo-naučnih i turističkih područja severoistočnog dela Mediterana. Bogata i raznolika flora i fauna (mnoge endemične vrste, Beloglavi sup),


 
brojni kraški fenomeni (Manita pećina), kao i bogata sportska ponuda (freeclimbing, trekking, izleti s piknikom u šumarskoj kući “Lugarnica”, obilazak mlinice i upoznavanje principa njenog rada) privlače sve više posetitelja.

Postoji dosta lokacija koje su vredne obilaska na ovom prostoru ali izdvojiću samo neke:

Crkva svetog Petra
Srednjovekovna crkva smeštena uz samu Jadransku magistralu između Starigrada i Selina. Oko crkve nalazi se groblje u koje se sahranjivalo od sredine 13.veka. Sačuvani su upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča mestimično ukrašenih jednostavnim, plitkim reljefnim prikazima, koji potiču iz 14-16.veka.

 

 

Manastir Krupa
Pravoslavni manastir Krupa nalazi se podno Velebita, blizu izvora istoimene rijeke. Sagrađen je u vreme kralja Milutina, 1317. Predanje kaže da su mu temelje postavili monasi iz manastira Krupe na Vrbasu. Često je stradao u raznim najezdama. Ipak je iza toga uviek i obnavljan.

 

 


Etno kuća Marasović
Etno kuća se nalazi u starom zaseoku Marasovići pre samog ulaza u Nacionalni park Paklenicu. Etno kuća je obnovljena i preuređena u starinskom stilu od klesanog kamena, a unutrašnjost kuće je nameštena restauriranim nameštajem.
 

 

 

 

Smeštaj

Ukoliko se odlučite da posetite ovaj kraj preporučujem da odsednete kod porodice Katić u hotelu   ROLI STARIGRAD-PAKLENICA koji pored komfornog smeštaja i izvrsne kuhinje organizuje i dvodnevni  AVANTURISTČKI vikend aranžman po ceni od 990 kuna (cca 130 evra)  u koja su uključena 2 polu-pansiona
1. dan(subota): photo safari terencima Putevima WINNETOU-a
2  dan: Kanu safari rijekom ZRMANJOM, trajanje 5-6 sati
 


Za više informacija :

Hotel & restoran ROLI
 
Stipe Bušljete 1
23244 STARIGRAD-PAKLENICA
telefon: 023.36 90 18
telefax: 023.36 90 03

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.hotelroli.com

 

IZVORI: Hotel Roli, starigrad-paklenica.com, eparhija-dalmatinska.hr

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije