Zamkovi i tvrđave Rumunije

Skup rumunskih zamkova i tvrđava možda najbolje ilustruje koliko srednjevekovno nasledstvo ima ova država. Dok su zamkovi građeni između 14. i 18. veka jaki i jednostavni, tvrđave građene uglavnom za odbranu od stranih najezda i napada, građene su krajem 1800-tih godina, izgledaju imponzantno i luksuzno. Među najpopularnijima su zamak iz 14. veka Korvinesti, koji je sagrađen na temeljima starog Rimskog kampa, elegantni zamak iz 19. veka Peles, sa svojih 160 soba koji su ispunjeni neprocenjivom Evropskom umetnošću i naravno nezaobilazni Bramov zamak, sagrađen sredinom 1300-tih, dom legendarnog grofa Drakule iz romana Brama Stokera.Zbog prisustva Saksonaca, koje je trajalo skoro devet vekova,

Transilvanija koja se nalazi u centralnoj Rumuniji, zadržava pravo na jedinstveno kulturno i arhitektonsko nasledstvo jedinstveno u Evropi. U ovom regionu se nalazi blizu 200 Saksonskih sela, crkava i utvrdjenja sagrađenih između 13. i 15. veka.  Sedam utvrđenih Saksonskih crkava (Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor i Viscri) su uvršteni kao Svetsko kulturno nasleđe od strane UNESCO. Odlaskom u ova starinska sela, okružena bujnim salašima i zelenim brdima, osetićete davno izgubljena i prošla srednjevekovna vremena.
Ovde ćemo vam predstaviti utvrđenu crkvu Biertan i zamak Bran.

Utvrđena crkva Biertan
Uvrštena u Svetsko kulturno nasleđe od strane UNESCO, nalazi se u blizini grada Sighisora (29 km istočno), najbliža železnička stanica je u gradu Dumbraveni.
Sajt: www.biertan.ro
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Selo Biertan (nemački naziv Birthalm) prvi put se spominje u zvaničnim spisima 1283. godine predstavlja jedno od najvećih i najlepših srednjevekovnih uporišta u Transilvaniji.
Okružena starim ulicama i vinogradima, crkva iz 15. veka u Biertanu ističe se na vrhu brda koje se nalazi u sredini sela. Kompleks okružuju tri etaže odbrambenih zidova visokih 10.5 metara povezanih kulama i velikim kapijama, crkva je zbog toga bila kamen spoticanja mnogim osvajačima za vreme srednjevekovnih ratova.
Karakteristična arhitektura kasnog gotskog perioda sa velikim vratima i duplim unutrašnjim zidovima, crkva se može pohvaliti i sa najvećim Transilvanijskim drvenim oltarom i sa neverovatnim drvenim vratima koja su nekada čuvala blago u crkvenoj riznici. Drveni oltar su pravili pravi majstori svog zanata iz Beča (Austrija) i Ninberga (Nemačka) između 1483. i 1513. Drvena vrata, koja predstavljaju zaista ogroman inženjerski poduhvat, poseduju jedinstveni genijalan sistem zaključavanja sa 15 brava koje se mogu istovremeno aktivirati sa jednim ključem. Sam sistem je bio jedan izložen na Svetskom sajmu u Parizu 1900. godine i privukao je ogromnu pažnju.
Crkvene orgulje imaju 1290 cevi i 25 dirki za sviranje, napravljene su 1869. godine od strane Hessian kompanije iz Beča.
Posetioci takođe mogu da se dive i kulama koje okružuju samu crkvu. Jednostavno su nazvane po svojoj nameni: Sat kula, Zvono kula, Kula sa kapijom i možda kula najzanimljivijeg naziva – Kula slanine. U okviru kompleksa postoji još interesantnih stvari da se vidi, a jedna od njih je i kula koja je služila kao zatvor i sud.
U periodu od 1572. do 1867. godine, Biertan je bio sedište Saksonskih Evanđeliskih biskupa Transilvanije, njihove lepo isklesane grobove moguće videti posećujući Kulu biskopa.Zamak BRAN
Nalazi se u Transilvaniji, Centralna Rumunija, u blizini grada Brasov koji je udaljen od zamka 25 kilometara severoistočno. Tu je ujedno i najbliža železnička stanica ukoliko poželite da posetite zamak.

Sajt: www.bran-casttle.com
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Okružen aurom misterija i legendi  (kao da to nije dovoljno) nalazi se na vrhu stene koja je visoka 60 metara, zamak Bram duguje svoju popularnost impozantnim kulama i tornjevima kao i mitu koji je stvoren oko knjige Brama Stokera – Drakula. Sagrađen je na mestu na kojem je ranije bilo Tevtonsko uporište iz 1212. godine, zamak se prvi put zvanično spominje aktom koji donosi Lajoš Prvi Mađarski 19. novembra 1377. godine davajući pravo Saksoncima iz Brasova privilegiju da grade svoju ispostavu na tom mestu. Iako sam Bram nije nikada posetio Transilvaniju, Irski autor se oslanjao na istraživanja i bujnu maštu kreirajući lik mračnog i zastrajušućeg grofa Drakula, zasnovanog na mitovima o Vladu Tepešu, koji je bio vladar prostora na kojem je današnji zamak i vladar Valačije (Walachia). Dok je asocijacija zamka sa Drakulom u najbolju ruku nepotpuna, zamak ostaje mesto hodočašća za sve obožavaoce Grofa.
U periodu od 1920. do 1957. godine zamak je bio kraljevska rezidencija, kao poklon naroda Brasova kraljici Mariji. Sada je muzej otvoren za turiste sa stalnom postavkom umetničkih dela i nameštaja koje je kraljica Marija prikupila tokom godina po Evropi.
Možete prošetati uskim krivudavim stepeništem koje vodi kroz otprilike 60 drvenih soba, međusobno povezanih mnogobrojnim podzemnim prolazima koji su dom kolekcija nameštaja, oružja i oklopa koja datiraju iz vremena od 14. do 19. veka. Iz zamka se pruža pogled na selo Bran koje je ustvari etnografski muzej pod otvorenim nebom u kojem možete videti stari nameštaj, prateće objekte, kostime u lokalnom stilu.

 

PRIREDIO: @dukins

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije