Jelsa na Hvaru

Ostrvo Hvar, kralj među dalmatinskim ostrvima, poznat je od Antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, bogatstvu slojevitosti istorijskih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i književnosti. Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim letima, domaćin je brojnim gostima, naučnicima i putnicima namernicima koji, privučeni raskošnom mediteranskom prirodom koju industrija nije narušila, mogu uživati u svežoj ribi i visokokvalitetnim vinima.Danas se smatra jednim od deset najlepših ostrva na svetu.


U središtu ostrva Hvara smestila se Jelsa, milovidna, čista, susretljiva i sklona gostima i putnicima.

Omeđuju je dva najviša ostrvska vrha - na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je  okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa severne je strane od severnih vjetrova štiti brežuljak Burkovo.
Prvi počeci turizma na ostrvu sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg veka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u celom Hvarskom polju kao privredne i ladanjske objekte.

Tokom srednjeg veka ostrvo su posećivali mnogobrojni pustolovi, prirodnjaci, etnolozi i arheolozi koji proučavaju biljke, minerale i antičke spomenike. Organizovani turizam započinje 1868. godine utemeljenjem Higijeničkog društva Hvar pod vodstvom biskupa Jurja Dubokovića.Hotel Jadran najstariji je hotel u Jelsi, otvoren 1911.godine. Do naglog razvoja turizma i izgradnje hotela, pansiona, apartmana, restorana, barova, diskoteka i drugih turističkih objekata dolazi krajem 60-tih godina XX. veka kad turizam postaje glavna privredna grana na ostrvu.

Najugodnije su šetnje uz morsku obalu, borovom šumom, sjenovitim šumarcima, negovanim putovima i stazama, kao i slikovitim selima razasutim po brežuljcima i dolinama punim mediteranskog raslinja (posebno lavande) i lekovitog bilja u kojima je dobro očuvana ruralna arhitektura uskih ulica i trgova.

Opština Jelsa i ostrvo Hvar bogati su mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji se nalaze u crkvama, parkovima, polju, pećinama, na trgovima i drugde. Područje Opštine Jelsa, kao i celo ostrvo, ima bogato razuđenu obalu s pripadajućim ostrvcima, mnoštvo uvala i rtova gde gost može naći pravo zadovljstvo i mir.Uvale i rtovi izuzetno su pogodni za sunčanje i kupanje - pesak, šljunak ili kameni obluci, te velike ravne stene uz gustu borovu šumu i uvek lagani povetarac pružaju gostu osveženje i hlad potreban za velikih vrućina.

Još 1991. godine ostvo Hvar potpisalo je Deklaraciju Srednjodalmatinski otoci - ekološki čista zona, koja se temelji na tome što se područje Jelse otkriva kao sunčani vrt kojeg napaja opojnost nezagađenog mora, a natkriva kristalna vedrina neba.

IZVOR: hvarinfo.com

FOTO: Mihaljević

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije