Bretanja - postojbina Asterixa i Obelixa

Bretanja - postojbina Asterixa i Obelixa Ljubitelji umetnosti i putovanja trebalo bi da ovoga leta krenu stopama slavnih slikara i posete Bretanju, poluostrvo na severozapadu Francuske, smešteno između Lamanša na severu i Biskajskog zaliva na jugu. Ovaj deo Francuske zasigurno će ih očarati svojom divljom obalom, zlatnim plažama i idiličnim ribarskim mestima. Naime, u Muzeju lepih umetnosti u gradiću Kemper, do 31. avgusta traje izložba „Od Vilijama Tarnera do Kloda Monea“, posvećena poznatim pejzažistima 19. veka, koji su, oduševljeni prirodnim lepotama Bretanje, ovde naslikali neka od svojih remek-dela.
I zaista, šetnja živopisnim predelima Bretanje po lepom, sunčanom danu, pretvara se u pravu izložbu. Tada stičete utisak da su svuda oko vas slike Kloda Monea, Pola Gogena, Matisa ili Pikasa koji su svi, duže ili kraće, boravili i slikali u Bretanji. Oduševljeni bogatsvom njenih boja oni su u Bretanji našli inspiraciju za neke od svojih čuvenih slika prepunih ljubičastih cvetova, zelene trave, narandžastog neba, modroplavog mora, crveno-belih svetionika i plavih, zelenih ili žutih brodića.

 

Upravo zato, kada se nađu u Bretanji, ljubitelji slikarstva iz celog sveta obavezno posete malo bretonsko selo Pont Aven sa svega 1.500 stanovnika. Mesto je smešteno u neposrednoj blizini ušća reke Aven u Atlantski okean.

Sredinom 19. veka, u ovo, do tada neotkriveno, živopisno mestašce počeli su da pristižu slikari, željni da bar nakratko, tokom leta, pobegnu od gradske vreve. Prva umetnička kolonija u Port Avenu osnovana je 1850, a 1886. tu je prvi put boravio Pol Gogen i ovo malo mesto učinio slavnim. Od tada je ono nezaobilazna turistička destinacija Bretanje. Oni najhrabriji među današljim posetiocima Port Avena rado kreću stopama slavnog slikara i odlaze u celodnevnu šetnju dugu 14 km duž desne obale reke Aven. Na tom putu uživaju u istim onim predelima, mestima i građevina koje je Gogen ovekovečio na svojim platnima: dvorac Enan i živopisne male luke Roz Braz, Belon i Kerdrik. Ovog uživanja nisu uskraćeni ni oni koji ne vole duga pešačenja. U Port Avenu postoji bogata ponuda vožnje čamcima rekama Aven i Belon, duž staza kojima se svojevremeno kretao Pol Gogen.

 

I mesto Bel Il doživelo je sličnu slavu. U njemu je čak 74 dana boravio Klod Mone. Tragajući za novim pejzažima, on je u Bel Il stigao 12. septembra 1886, nameravajući da se zadrži samo nekoliko dana. Međutim, promenjiva bretonska klima naterala je slavnog slikara da se zadrži duže nego što je planirao. Zbog mnogobrojnih oluja i vremenskih nepogoda koje je doživeo tumarajući okolinom Bel Ila, bio je primoran da isti pejzaž slika više puta. Uprkos tome, boravak u Bretanji inspirisao ga je da naslika čak 39 slika. Najviše se zadržao u blizini Kervilauena, na Divljoj obali. Ovde je naslikao tri studije Lavlje stene, ulazak u fjord kod Por Gulfara, pećinu kod Por Domua...

 

Dobri poznavaoci istorije slikarstva svakako su čuli i za mesto Dinar u Bretanji. Ovde je slikar Ežen Isabej 1850. naslikao plažu Sent Enoga. Nekoliko godina kasnije ovo mesto otkrili su bogati Englezi i na strmim liticama počele su, jedna za drugom, da niču mnogobrojne vile za odmor, a podignuti su i kazino i teren za golf. Ovde je neko vreme boravio i radio i jedan od najboljih portretista s kraja 19. i početka 20. veka, američki slikar Džon Singer Sardžent. Početkom 20. veka Matis je potražio inspiraciju na malom bretonskom ostrvu Brea, a Pikaso je 1922. sa suprugom Olgom i sinom Paulom boravio u mestu Dinar, gde su njegovu pažnju najviše privukle mlade kupačice na okolnim plažama. Današnjim posetiocima Dinara omiljeno mesto je poznato šetalište Mesečina koje preko mora nudi pogled na istorijski gradić Sen Malo.

Originalno keltsko ime Bretanje je Armorik, ili „zemlja pokraj mora“, i ova oblast nadaleko je poznata po plažama sa najfinijim, gotovo sasvim belim peskom, jedinstvenim obalama kao što su Smaragdna obala ili obala granitnih stena roze boje u blizini Plumanka na severu Bretanje. Nazivi kao što su Đavolov zamak, Zec, ili Kornjača jasno govore o bogatstvu oblika koje su talasi, kiše i vetrovi uklesali u ove stene. Bretanju krase i mnogobrojna ostrva sa netaknutom prirodom, a čuvena je i po broju svetionika kojih ima čak 46. Ovu oblast u Francuskoj, veličine Belgije, čine četiri međusobno vrlo različita regiona Kotdarmor, Finister, Morbijan i Ilevilen. U Bretanji nema velikih metropola, ali gradovi, kao što su Nant, Ren, Brest, Sen Nazar, Kemper ili Sen Malo, svojim šarmom i veličanstvenim istorijskim spomenicima svake godine privlače ogroman broj turista iz svih krajeva sveta. Nije ni čudo jer ovaj deo Francuske zaista ima mnogo toga da ponudi: ovde se nalaze najveća nalazišta neolitske kulture u Evropi sa menirima i dolmenima koji datiraju od pre 8.000 godina. Selo Karnak je pod zaštitom Uneska zbog spektakularnog niza samostalnih kamenih struktura koje se protežu u dužini od preko tri kilometra. Karnak je danas omiljena destinacija ljubitelja nautičkog turizma zbog dva kilometra duge peščane plaže.

Inače, Bretanja se može pohvaliti sa preko 2.800 kilometara obale na kojoj se naizmenično smenjuju prelepe peščane plaže, atraktivne uvale i ostrva.

 

Ukoliko volite uzburkano more i vrtoglave litice, posetite atlantsku obalu oko poluostrva Krozon i rta Kap Sizun koji su pravi raj za surfere i jedriličare, dok oni koji radije uživaju u mirnom moru treba da posete morske pećine kod mesta Morga ili obalu Lamanša, prepunu mirnih uvala i tradicionalnih ribarskih sela. Ljubiteljima dobrog zalogaja ona nudi kulinarske specijalitete od divlje svinje, koji potiču još iz vremena Asteriksa i Obeliksa, kao i savremena jela od sveže morske ribe, račića, školjki i ostriga za ljubitelje dobrog zalogaja. Uz to, Bretonci su poznati po gostoljubivosti i uvek dobrom raspoloženju i u julu i avgustu, gotovo u svakom mestu organizuju niz autentičnih, kulturnih manifestacija. Naime, Bretonci su potomci doseljenika koji su se od 4. do 6. veka nove ere ovde doselili sa obližnjeg ostrva Britanija. Smatra se da su drevni Bretonci, zbog relativne izolovanosti u odnosu na ostale delove tadašnje Galije, a današnje Francuske, daleko manje prihvatali romansku i germansku kulturu, pa su do danas sačuvali svoj kulturni i jezički identitet, iako se u istočnim delovima Bretanje razvio dijalekt galo, mešavina francuskog i bretonskog jezika. I bretonske nacionalne nošnje su neobične i nesvakidašnje, ima ih čak 66 vrsta. To se najbolje uočava za vreme keltskog festivala koji se organizuje sredinom leta u Kemperu, kada su svi gradski trgovi prepuni Bretonaca u prepoznatljivim plavo-belim majicama i žuto-zelenim kabanicama.

Bretanja - postojbina Asterixa i ObelixaNAJPOPULARNIJI GALI Znate li da je Bretanja postojbina Asteriksa i Obeliksa, simpatičnih junaka jednog od najpopularnijih stripova na svetu, namenjenog odraslima, ali i deci?! Autori ovog stripa Rene Gošini i Alber Uderco prvi put su ga objavili 1961, u svega 6.000 primeraka, ali doživljaji lukavog Asteriksa i njegovog pomalo priglupog, mada izuzetno snažnog prijatelja Obeliksa, do danas su prevedeni na više od sto svetskih jezika.

IZVOR: Večernje novosti

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije