Lepote Srbije: Aranđelovac

Šumadijski okrug nije bogat jedino i samo gustim i prelepim šumama, već se u njemu nalaze i brojni, razvijeni i turistički interesantni gradovi. Jedan od takvih, lepih i zanimljivih gradova u ovom delu Srbije (u Šumadiji) jeste i grad Aranđelovac. Ovaj grad je stekao veliku popularnost najviše zbog svojih iskorišćenih prirodnih potencijala, jer kao što verovatno i sami već znate, u njemu se nalazi jedno poznato prirodno lečilište, Bukovička Banja.
Arandjelovac 4
Aranđelovac je smešten pokraj izvora reke Kubršnice, u podnožju prelepih planina Bukulje i Venčaca. Jedinstvenost ovom gradu pruža njegovo prirodno bogatstvo u vidu neverovatnog belog mermera, lekovitih mineralnih izvora i gline.

Grad Aranđelovac i njegova okolina pored lekovith prirodnih potencijala bogati su prelepom prirodom uopšte; u pitanju je jedan kraj koga odlikuju neverovatni predeli prostranih pašnjaka, malih brda, mnoštva vinograda i šljivaka, a da ne govorimo o tim, vekovima starim, bujnim šumama bukve. Veoma je retko danas pronaći jedan grad poput Aranđelovca, grad koji je veoma razvijen, ali koji pri tome ima i neverovatnu prirodu svuda unakolo i jedno prirodno lečilište u njemu; razvijeni grad sa banjom. Sve ove specifičnosti idu u prilog razvoju turizma grada Aranđelovca koji je tek u povoju.
Arandjelovac 6
Povoljne uslove za ozbiljan razvoj turizma pruža mu geografski položaj, ali ne samo kada je reč o prelepoj prirodi i lekovitim potencijalima već kad kada je reč i o saobraćajnoj povezanosti sa ostalim krajevima naše zemlje; jer, kroz sam centar istoimene opštine prolazi magistralni put M-4, koji spaja ibarsku magistralu sa važnim, međunarodnim autoputem putem E-75; od glavnog grada naše zemlje, Beograda, Aranđelovac je udaljen svega 74 kilometara; od Kragujevca deli ga 55 kilometara, od Lazarevca 33 i od Topole samo 14 kilometara. Geografsko-saobraćajna pozicija grada Aranđelovca, idealna je za razvoj turizma, jer ga povezuje sa drugim velikim centrima u našoj zemlji, a i svim ostalim krajevima iz kojih mogu doći radoznali turisti.
Klima u Aranđelovcu je umereno-kontinentalna što znači da su zime relativno i podnošljivo hladne, a leta prijatno topla. Proleće je hladnije od jeseni, a na višim delovima opštine Aranđelovac, na Bukulji i Venčcu, klima se unekoliko razlikuje i ima pomalo odlike subalpske, odnosno planinske klime. Sve u svemu u koje god doba godine da možete da posetite ovaj prelepi gradić, vrlo je verovatno da će Vam prijatno vreme poželeti dobrodošlicu.
Arandjelovac 7
Kako je Aranđelovac dobio svoje ime? Dobio ga je od strane kneza Miloša koji je veoma često provodio vreme u ovim krajevima, preciznije u samoj Bukovičkoj Banji, uživajući u svim njenim lekovitim bogatstvima; tada, veći deo današnjeg grada Aranđelovca je pripadao selu Vrbica, a knez Miloš je iz ljubavi prema ovom kraju podigao crkvu posvećenu Svetom Arhangelu Gavrilu; u isto vreme formirao je i jednu varoš, spojivši deo sela Vrbice i deo sela Bikovika; tu varoš je sasvim prirodno u tom trenutku nazvao Aranđelovac. I dan danas taj hram jedan je od najvažnijih kulturnih znamenitosti ovog grada; hram po kojem je grad simbolično dobio ime. Međutim, da cela pruča bude interesantnija u Aranđelovcu se danas nalaze čak dva hrama posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu. Drugi hram je nešto stariji od ovog koji je podigao knez Miloš; u pitanju je hram u kojem je služio prota Atanasije Bukovički, koji je zakelo ustanike na vernost državi, i on je izgrađen 1835.godine na temeljima srednjovekovne crkve. Pored ova dva veoma značajna hrama za grad Aranđelovac u njemu i njegovoj okolini nalaze se i mnogi drugi: Hram Svetog Aposotola Petra i Pavla, zatim crkve u Darosavi i Venčanima; srednjovekovni manastir Svetog Arhangela Mihaila… Nekih 20-ak kilometara dalje od Aranđelovca, u Topoli nalazi se mauzolej kralja Petra I na Oplencu, srednjovekovni manastiri Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje, kao i Karađorđeva crkva. Dakle, Aranđelovac je kranje neobičan grad koji pored svih svojih prirodnih lepota i lekovitih bogatstava svojim posetiocima nudi i mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika; stoga, ako planirate truističku posetu ovom mestu, odvojite dovoljno vremena da se upoznate sa svim lepotama koje ono nudi.
Arandjelovac 3
Možda je ipak Aranđelovac najpoznatiji po čuvenoj vodi koja se ovde toči i prozvodi, po mineralnoj flaširanoj vodi „Knjaz Miloš“. Ukoliko slučajno niste znali, čuveno preduzeće „Knjaz Miloš“ koje proizvodi i razne sokove i energetske napitke smešteno je u Aranđelovcu; a ta najpoznatija mineralna voda se toči sa istoimenog izvora u Bukovičkoj Banji; izvor i voda su tako imenovani u čast na našeg slavnog kneza Miloša koji je mnogo vremena provodio uživajući u lepotama ovih prostora i ulažući u njihov dalji razvoj. Dakle, Aranđelovac je grad koji se krije iza omiljene kisele vode u našoj zemlji. Iako najpoznatije, ovo preduzeće svakako nije jedino u jednom ovakvom gradu; u njemu postoje: PP „Peštan“ (proizvodnja PVC materijala); „Venčac“ (eksploatacija meremera); „Elektroporcelan“ ( proizvodnja izolatora i elektroporcelana); Holding korporacija „Šamot“ (eskploatisanje ruda i izrada vatrostalnih materijala) i naravno mnogo drugih manjih preduzeća.

Da su lepote i prirodni potencijali ovih krajeva prepoznati još u praistorijska vremena govori i jedan od spomenika kulture i prirode prve kategorije, koji je zaštićen zakonom – pećina Risovača. U njoj je pronađeno jedno od najvećih arheoloških nalazišta tragova iz vremena paleolita u Evropi. Pored ove pećine koja predstavlja pravi raj svim turistima koji vole da zakorače u njene mistične hodnike, u Aranđelovcu možete uživati i u štenji ogromnim i prelepo uređenim Bukovičkim parkom; zatim u poseti paviljonu Kneza Miloša koji se takođe nalazi u parku; u kupanju na prekrasnom Garaškom jezeru koje je udaljeno svega 10-ak kilometara od grada… Ukoliko se desi da Aranđelovac posetite u vreme neke od mnogih kulturno-zabavnih manifestacija ovog grada, onda će zaista biti u pitanju Vaš odmor iz snova.

Pod Bukuljom zdravlje i istorija


Izvor: banjeusrbiji.com
Foto: championstravel.rs, banjeusrbiji.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije