Gučevo: Vajati usred planine

Planina Gučevo, iznad Loznice i Banje Koviljače, koja je po količini ozona u samom evropskom vrhu, bogata je i stoletnim šumama, lekovitim biljem, šumskim voćem, gljivama i izvorima koji su zdravljak u istinskom smislu te reči.
Gucevski vajati 3
A na više mesta gosti imaju priliku da s vidikovaca vide pola Republike Srpske, čitavo Podrinje, sve do Pavlovića ćuprije na Drini. Ovi prizori su savršeni za likovne umetnike i majstore umetničke fotografije. Drina se, kao na dlanu, vidi kako krivuda, s lepotom njenog priobalja.

Na vrhu planine nalazi se spomenik srpskim i austrijskim vojnicima koji su u jesen 1914. godine poginuli u čuvenoj Gučevskoj bici, koja je bila deo velike cerske operacije. Banja Koviljača, koja se nalazi u blizini, ali i Vukov Tršić, Tronoša, legendarni Tekeriš, Soko-grad, gde se organizuju ekskurzije, samo su deo ponude za turiste. Moguće je organizovati i ture do manastira Tavna, kod Bijeljine, u RS, jedne od najlepših svetinja čuvene dinastije Nemanjić.
Gucevski vajati 2
Na pola puta od podnožja do vrha planine smešten je turistički kompleks "Gučevski vajati", gde od lepote prirode i čistog vazduha gotovo zastaje dah. Odmor i uživanje mogući su na puteljcima planine, mnogobrojnim sportskim terenima, a smeštaj je u vajatima i hotelu koji su "prilepljeni" uz okolne šume.
Gucevski vajati 1
- Shodno ambijentu, takvi su i hrana i smeštaj, sve u duhu starih vremena, drevnih recepata... - priča mr Vlado Matić, direktor "Gučevskih vajata", koji, s porodicom i zaposlenima, skoro deceniju i po, kroz razne sadržaje, ugošćava mnoge ljude iz zemlje i inostranstva, od učenika do vrhunskih sportista. Na pripreme dolaze, pored ostalih, i najbolji vaterpolisti i kajakaši.
Gucevski vajati 4
Gostima je omogućeno, kaže naš sagovornik, da izvoljevaju koliko god hoće, kako bi im boravak na planini bio što lepši i prijatniji i da bi im ostao u najlepšem sećanju. Domaćini za naš list otkrivaju da će u septembu i oktobru cena noćenja po osobi biti 700 dinara. U ovom kompleksu je oko 150 ležaja u hotelu i vajatima.

INFO

Kafa u "Gučevskim vajatima" staje 50 dinara, rakija je 100 dinara, dok je cena domaćih sokova i piva viša za po 20 dinara. Hladna predjela su 600 dinara, čorbe 150 dinara, kuvana jela 300 dinara, a roštilj je od 350 do 700 dinara. Salate koštaju 100-150 dinara, domaće lepinje 60, a kolači su 150 dinara.

Pročitajte i:
Drina, moćna reka sa hiljadu lica
Loznica i okolina (Podrinjska lepotica)
TAKSODIJUM ASCENDENS - Jedinstveno drvo u Srbiji (Banja Koviljača)
Lepote Srbije: Gučevo
Lepote Srbije - Banja Koviljača

Izvor: V. Mitrić; Večernje Novosti

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije