Dunavski park: Novosadska oaza mira

U samom centru Novog Sada se nalazi oaza mira, Dunavski park. Najlepši novosadski park se nalazi na listi spomenika prirode naše zemlje. Razlozi za to su mnogobrojni. Park se nalazi u blizini Dunava, a oslanja se na Dunavsku ulicu po kojoj je dobio ime.
Foto: brancesca BM LOV / Panoramio Foto: brancesca BM LOV / Panoramio
U devetnaestom veku na ovom mestu je bio rukavac Dunava, Liman. Ovaj prostor je tada bio leglo komaraca i žaba, obrastao trskom, sve do 1895. godine kada je odlučeno da se ova površina uredi u park.

Tada je započet veliki posao. Prvo je nasuta zemlja u depresijama koje su bile ispunjene peskom i muljem. Ostala je jedino bara i malo ostrvo u njoj. Ona je kasnije ozidana, tako da se od nje napravilo jezerce. Ostrvce se zove “Eržebet”, po čuvenoj mađarskoj grofici Eržebet Batori, a na njemu je zasađena žalosna vrba u spomen na Elizabetu Bavarsku, austrijsku caricu na koju je izvršen atentat 1898. godine. Početkom dvadesetog veka je počelo intezivnije uređenje parka. Zasađeno je drveće i trava, napravljene su zemljane staze i podignuta je sudska palata koja je danas Muzej Vojvodine. Postavljena je i prva skulptura u vidu vodoskoka, Nimfa. Ona je delo Đorđa Jovanovića, čuvenog novosadskog vajara i akademika SANU. Zatim je između 1958. i 1962. godine urađena rekonstrukcija parka po projektu Ratibora Đorđevića. Konačno, park dobija današnji izgled.
dunavski park 1
Dunavski park se prostire na površini od 33 695 metara kvadratnih. Pod zelenom površinom je 22 hiljade metara kvadratnih. U njemu se nalazi oko 250 biljnih vrsta, odnosno oko 760 stabala drveća. Ovde se nalaze kako četinari ( crni bor, jela, čempres, tuja), tako i listopadno drveće (platan, lešnik, divlji kesten, jablan, srebrna lipa…), a posebno se ističe primerak hrasta lužnjaka koji je pod zaštitom države. Tu je veliki broj žbunja šišmira, kleke, japanske dunje… U jezeru boravi veliki broj patkica, kornjača, ponekad ribe.
dunavski park 2
Dunavski park krasi i veliki broj spomenika. To su bista Branka Radičevića, figura Prepodobnog Sergija Radolješkog, bista Mike Antića i spomenik Đure Jakšića. Za njegov spomenik postoji priča koja kaže da ako šapnete želju njemu na uvo i ne kažete nikome šta ste poželeli, ostvariće se.
dunavski park 3
Dunavski park je jedan od najlepših parkova u Srbiji. Preko dana u njemu uživaju roditelji sa decom, a stari Novosađani ovde provode najveći deo svog dana. Skoro svako veče u Dunavskom parku se okupljaju mladi koji u njemu ostaju do ranih jutarnjih sati. Svaka šetnja Novim Sadom se namerno ili ne završava ovde. Mir, prisustvo dobrih ljudi, Isa i Bisa i prelep ambijent su ono što samo donekle opisuje boravak kako u Novom Sadu, tako i u samom parku. Dunavski park je zaštitni znak i nezaobilazni simbol Novog Sada.
Izvor: bojancuha; destinacijeusrbiji.rs
Foto: Foto: brancesca BM LOV / Panoramio, Google, nsparty.rs

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije