Skrivena blaga Ostrvice

Na planini Rudnik, iznad sela Varnice, Zagrađe, Dragolj i Trudelj, izdiže se uzvišenje Ostrvica. Dostiže visinu od 758 metara, krajnje je upečatljiva i vidljiva u široj okolini. Na ovom vulkanskom masivu nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenja.
Ostrvica 5
Već u podnožju Ostrvice može se sagledati njena lepota. Ona i danas izgleda nesavladivo, stoga je teško zamisliti da se na njenom vrhu nekada nalazio grad. Ali ne samo na vrhu. U podnožju se uočavaju ostaci zidina, prvog od tri prstena Ostrvice. Za poznavaoce istorije priča započinje upravo na ovom mestu, gde je mladi knez Stefan Lazarević stajao sa svojom vojskom, prilikom gušenja pobune Nikole Zojića i Novaka Belocrkvića. Prvi izvori o Ostrvici potiču s kraja trinaestog veka, mada značajnijih podataka o gradu nema. Kao što je već rečeno, najslikovitije su opisani događaji vezani za pobunu protiv Stefana Lazarevića. Kada je zavera otkrivena, Nikola Zojić se sa svojom porodicom sklonio u Ostrvicu, plašeći se za svoj život. On je, kako bi spasao živu glavu, odlučio da se ovde zamonaši.
Ostrvica 2
Put do vrha Ostrvice sastoji se iz dva dela. Sve ukupno, traje oko sat vremena. Prvi deo puta vodi preko lepo obeležene i uređene staze. Prolazi se kroz šumu, a pokraj staze se nalaze rukohvati koji olakšavaju uspon. Jedan pogled u daljinu ukazuje na lepotu koja će se pružati sa vrha. Pri kraju prve deonice počinju da se naziru stene, koje po vlažnom vremenu umeju da budu veoma klizave i opasne. Na ovom delu puta treba biti naročito oprezan.
Ostrvica 4
Dolazak na čistinu otkriva more stenovitih ostataka vulkana. Ovde se nalazio drugi prsten tvrđave Ostrvica, od koga je ostala očuvana samo urezena klupa u steni. Ostrvica je smatrana za neosvojivo utvrđenje. Razloga za takvo mišljenje ima dovoljno. Reč je o teško pristupačnom terenu, do koga je nemoguće dopremiti sprave za opsedanje, a i kretanje vojske se dovodilo u pitanje.
Ostrvica 3
Ipak, grad nije mogao dugo da odoleva upornim Osmanlijama. Oni su ga prvi put osvojili 1438. godine, ali su ga ubrzo vratili despotu Đurđu Brankoviću. Drugi put su Turci zauzeli Ostrvicu kratko pre pada Despotovine. Početkom devetnaestog veka i dalje su bili vidljivi ostaci zidina. Danas je veći deo tvrđave izgubljen, očuvani su samo fragmenti.
Ostrvica 7
Od središnjeg dela, platoa na kome se nalazio drugi prsten grada, započinje teži uspon. Ovde treba biti oprezan, jer se prelazi preko stena koje mogu biti klizave. Približavanje vrhu otkriva ostatke grada. Jedna legenda kazuje da je u Ostrvici svoj život završila despotica Irina Kantakuzin, u narodu poznata kao Prokleta Jerina.
Ostrvica 6
Nju je navodno ovde ubio sin Lazar, nakon što joj je u salatu sipao otrov. Dokaza za ovo naravno nema, ali je veoma zanimljivo da se i za ovo utvrđenje, kao i uostalom za mnoge po Srbiji, vezuje ime omražene despotice. Vrh Ostrvice, odnosno treći prsten tvrđave, čine dva šiljka, koja međusobno razdvaja dubok rov. Prelaz preko rova može biti opasan, stoga treba biti oprezan. Takođe, poslednji napor zahteva hvatanje za klinove koji su zabodeni u stene, jer je drugačije nemoguće stići do vrha. Osvajanje Ostrvice je završeno. Sa njenog vrha pruža se pogled na preostale delove tvrđave, iako su oni zaista malobrojni. Pogled u daljinu otkriva pola Srbije na dlanu.
Ostrvica 1
Ostrvica, jedinstven prirodni fenomen, je 2009. godine proglašena za spomenik prirode. Osvajanje ovog vrha predstavlja nezaboravno iskustvo. Ostrvicu čini mešavina predivne prirode i istorijskog nasleđa. Boravak na vrhu mora da pokrene mnogo pitanja na koja je teško dati odgovor. Ipak, saznanje da se stoji na mestu na kome su boravili naši preci u svojim srednjevekovnim odelima, budi jedinstven osećaj. Taj, kao i osećaj uživanja u pogledu na našu predivnu zemlju, dovoljan je razlog za dolazak na Ostrvicu.
Izvor: destinacijeusrbiji.rs
Foto: milanmilosevic.in.rs, Wikimedia (CrniBombarder!!!), forum.bjbikers.com, topola-online.com, turizamnaselu.rs

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije