Lepote Srbije – Vrnjačka Banja

Svojevrsnu atrakciju pretstavlja i Most ljubavi, koji govori o tragičnoj ljubavi za vreme Prvog svetskog rata, a o čemu svedoči i pesma Desanke Maksimović,koja je bila čest gost Vrnjačke Banje.

Iskorišćena je i šansa ua izgradnju Sportke Hale, koja ispunjava uslove za mnoge sportove, pripreme sportista i rekreaciju.
Nedavno otvoren je i muzej „Vlade Divca" u okviru Sportske hale „Vlade Divac", na čijem otvaranju je bio i lično naš proslavljeni košarkaš.

 

U okviru Specijalne bolnice „Merkur", pre tri godine otvoren je Wellness center „Fons romanus", čiji je osnovni cilj uspostavljanja duhovnog i telesnog zdravlja, a godinu dana kasnije i veliki akva park, kojeg se ne bi postideli ni najpoznatiji turistički centri Evrope. Da svaka godina donese nešto novo, potvrđuje i izgradnja velike kolonade ispred ulaza u bolnicu, usred banjskog parka, u kojoj će baš kao i 30-tih godina prošlog veka, posetioci moći da se odmore i da pročitaju novine i popričaju.

vrnjacka banja 1  


Zamak Belimarković koji je nekada bio letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića i pretstavlja najstariji i najreprezentativniji građevinski objekat. U njemu se danas nalazi i zavičajni muzej Vrnjačke Banje, etnografske i istorijske zbirke, ali je i mesto u kome se održavaju brojne svečanosti (Festival klasične muzike, izložbe, dramski kolaži, akademija za likovno stvaralaštvo, Centar za savremenu grafiku i dr).
Preko 240 godina Vrnjačka Banja svojom delotvornošću mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači posetioce. Prostrani parkovi, koji su pre više od jednog veka utemeljili poznati baštovani, toga doba i koji su jedinstveni u Srbiji. Simbol Vrnjačke Banje postala je i velika cvetna barokna rundela ispred Termalnog kupatila.
U poslednje vreme Vrnjačka Banja je svoj potencijal i snagu prepoznala i u sportskom turizmu. Planina Goč predstavlja idealno mesto za visinske pripreme sportista, na Goču se nalazi i ski staza sa žičarom. U prilog tome govore i otvoreni Olimpijski bazen, brojni zatvoreni bazeni, Sportsko-rekreativni centar „Raj" sa tri travnata terena (fudbalska), ali i stadion malih sportova „Kocka".

vrnjacka banja 2


Mini voz saobraća svakodnevno u letnjem periodu na relaciji Autobuska stanica - mineralna voda Snežnik.
U okolini Vrnjačke Banje nalaze se brojni manastiri, crkve i tvrđave, a u okviru Turističke Organizacije moguće je organizovati i izlete. Turistička organizacija Vrnjačke Banje, posetiocima pruža i panoramsko razgledanje Banje.
Zapadna Morava je pravi izazov za ljubitelje ribolova i ljude koji uživaju u šetnjama.
U Vrnjačkoj Banji je završen projekat gasifikacije, koji je doprineo da Vrnjačka Banja ostane ekološki čista sredina. Na ovaj način znatno će se ublažiti zagađenje i poboljšati kvalitet vazduha u zimskom periodu, što je od izuzetnog značaja za razvoj banjskog i zimskog turizma.

Izvor: Pres Online

Foto/Video: vrnjackabanja.co.rs

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije