Lepote Srbije: Belocrkvanska jezera

Lepa i istorijom bogata Bela Crkva svake godine privlači veliki broj posetilaca. Ovo gradsko neselje, smešteno u južnobanatskom okrugu, sadrži brojne znamenitosti. Osim šarenolike arhitekture i tradicije, Belu Crkvu izdvaja još jedna turistička atrakcija, po kojoj je uostalom ona najviše i poznata. Reč je o čuvenim belocrkvanskim jezerima.
Belocrkvanska jezera 6
Belocrkvanska jezera sastoje se od 7 većih i više manjih veštačkih jezera. Jezera, nastala eksploatacijom šljunka, različita su po veličini i dubini, a neka od njih su postala naročito popularna za veliki broj posetilaca.
Belocrkvanska jezera 2
Belocrkvanska jezera nalaze se u neposrednoj blizini Bele Crkve. Prostiru se na površini od 150 hektara. Odlikuje ih izuzetno čista i bistra voda. Njihov nastanak vezuje se za eksploataciju šljunka. Šta više, iz najvećeg jezera se i danas vadi šljunak. Najpopularnija Belocrkvanska jezera su Glavno ili Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero i Šljunkara, Sa druge strane, Novo i Malo jezero još uvek nisu prilagođena za kupanje.
Belocrkvanska jezera 1
Glavno jezero se nalazi na oko 800 metara od centra Bele Crkve. Veći deo obale je prirodan, dok se na jednom delu nalazi betonska plaža. Jezero je veoma lepo uređeno. U njegovoj okolini nalazi se veći broj vikendica, motela, kao i privatnih smeštaja. Posetiocima su na raspolaganju tuševi, dečja plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom i jedriličarski klub. Na Glavnom jezeru se organizuju letnje škole plivanja, ronjenja i jedrenja. Tokom letnje sezone posetioci mogu da se opuste u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata. Takođe, Glavno jezero je domaćin manifestacije “Lov na soma kapitalca”, u čast soma teškog 68 kilograma, dugog 2,5 metara, upecanog na ovom jezeru 1957. godine.

Vračevgajsko jezero je veoma lepo uređeno. Ovo jezero omiljeno je za posetioce koji žele da kampuju. U okolini se nalaze kamp naselje sa preko 50 jedinica, restoran, bungalovi, prodavnice, kao i tuševi sa hladnom i toplom vodom. Na Vračgajevskom jezeru nalazi se šljunkovita plaža. Plaža je lepo uređena i poseduje ležaljke, suncobrane, dečje igralište, kao i tobogan za decu.
Belocrkvanska jezera 3
Na oko 2 kilometra od centra Bele Crkve nalazi se jezero Šljunkara. Kao što samo ime kaže, nastalo je vađenjem šljunka. Veoma lep ambijent čine vrbe, kojima je jezero okruženo. Takođe, na jezeru se nalazi ostrvo, koje doprinosi njegovoj popularnosti. Nedaleko se nalazi kafić sa brzom hranom, a za one koji žele da uživaju daleko od buke, tu su male uvale ispunjene netaknutom prirodom.
Belocrkvanska jezera 4
Ljubiteljima ribolova omiljeno je Šaransko jezero. Ovo jezero ispunjeno je netaknutom prirodom, kao i raznim vrstama ribe. Strastveni pecaroši mogu da uživaju loveći šarane, somove, štuke, amure…Takođe, Šaransko jezero je pravi raj za ronioce. Obzirom da Šaransko jezero nije urbanizovano, predstavlja pravu oazu za sve koji žele da uživaju u miru i bez buke.
Belocrkvanska jezera 5
Već godinama unazad, Belocrkvanska jezera su tokom letnje sezone ispunjena velikim brojem posetilaca. U Belu Crkvu uglavnom pristižu mlađe generacije. Sjajna atmosfera rezultat je višednevne zabave. Bogat turistički sadržaj i odličan provod, sve to Belocrkvanska jezera čini idealnom destinacijom.
Izvor: bojancuha; destinacijeusrbiji.rs
Foto: destinacijeusrbiji.rs

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije