Lepote Srbije kao sa druge planete

Odmor u Srbiji za ljubitelje prirode zasigurno može da predstavlja pravu avanturu. Dani provedeni kraj nekog vodopada ili klisure u našoj zemlji, milina su za dušu i telo. A čitava Srbija obiluje ovakvim predelima. Od vodopada Vrelo kod Perućca, klisure reke Gradac kod Valjeva, preko vodopada Gostilje, Jelovarnik, Veliki buk, Sopotnice, Ripaljka, pa sve do kanjona Mileševke i Sićevačke klisure.
Lepote Srbije 1
Neke od mnogih destinacija nepravedno su zapostavljene i “zaboravljene”. Tamo se ide, tek, po preporuci, jer ih ne prati marketing, ali ko jednom ode, gotovo uvek se vrati. Među njima nalaze se i Kučajske planine. One su najrasprostranjeniji planinski venac istočne Srbije. Tu se izdvajaju doline Crnog Timoka, Morave, Resave, Beljevine i Zlotske reke. I u Turističkoj organizaciji Srbije ovaj predeo opisuju kao deo s mnogobrojnim ponornicama. Najatraktivnije su Dubašnica, Žljebura i Lazarev kanjon. Kučajske planine kriju i pećine - Lazarevu, Ravaničku, Bogovinsku i Vernjikicu.
Lepote Srbije 2
Vodopadi Sopotnice, u jugozapadnoj Srbiji, na 17 kilometara od Prijepolja, predstavljaju pravi odmor za oči. Reka Sopotnica svojim kratkim tokom brzo se uliva u čarobni Lim. Najveći vodopad je visine oko 30 metara i na njemu se nalazi nekoliko sređenih starih vodenica. Turisti ovde mogu da idu na rafting, da se kupaju na vodopadu ili da uživaju u pešačkim turama. Smeštaja ima dosta, od hotela, privatnih motela, pa do seoskih kućica.

Vrelo, smešteno između jezera Perućac, Tare i Drine, spada u najživopisniji predeo i privuče na hiljade turista. Smaragdno zelena boja Perućca upija belu vodu Vrela. A sa Kozje stene pruža se neverovatan pogled na Drinu i Perućac. Nedaleko odatle nalaze se pešačke i biciklističke staze, ali i prelepi kanjon Trešnjice, manastir Soko-grad i jezero Zaovine.
Lepote Srbije 3
Na 138 kilometara od Beograda smešteno je selo Lisina, u opštini Despotovac. Ono krije vodopad Veliki buk koji nastaje od vrela koje izbija iz poroznih stena Beljanice. Na planini Ozren postoji vodopad Ripaljka. Lepote Sokobanje i njena lekovita svojstva odavno su poznate, pa ovde turisti dolaze prvenstveno na banjsko lečenje.

Prirodne lepote Srbije, koje kao da su sa neke druge planete, dovoljan su razlog da se bar krene u upoznavanje sopstvene zemlje i uživa u jedinstvenoj prirodi.

NACIONALNI PARKOVI
Posebno mesto na karti Srbije zauzimaju nacionalni parkovi prirode. U našoj zemlji ima ih pet - “Đerdap”, “Fruška gora”, “Kopaonik”, “Šar-planina” i “Tara”.
Piše: J. Subin; Večernje Novosti

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije