Lepote Srbije: Gružansko jezero

Gružansko jezero se nalazi u šumadijskom okrugu, kod Knića. Ovo je veštačko akumulaciono jezero nastalo nakon izgradnje brane na reci Gruži. Namena ovog jezera je snadbevanje vodom grada Kraljeva i Kragujevca. U blizini jezera se nalaze naselja Gruža i Toponica.
gruzansko jezero3
U okolini Gružanskog jezera se nalazi srednjevekovna Boračka tvrđava.
Gružansko jezero ima zapreminu od 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha. Potapanjem je formirano više rtova i uvala čime je stvorena dobro razuđena obala. Obala je relativno niska, pristupačna je i obrasla livadama, pumarcima i niskim listopadnim žbunjem. Na knićkoj strani izdvajaju se mestimično kameniti odseci i nešto više obale koje su manje pristupačne. U severnom delu jezero je širine od 1000-2000 metara, dok se u južnom delu (prema brani) jezero sužava na širinu od 100-500 metara. Pri maksimalnom vodostaju obalska linija je dugačka 42 kilometara, dok se tokom režima niskog vodostaja (uglavnom u letnjim mesecima) ona skrati za maskimalno tri kilometra. Prosečna dubina jezera pri maskimalnom vodostaju je 6,5 metara, dok maskimalna dubina iznosi 35 metara. Najveći deo akumulirane vode (preko 80%) je u granicama dubine do 10 m, što ukazuje na relativnu „plitkost“ akumulacije.
gruzansko jezero
Jezero nema veliki broj pritoka, jedina pritoka sa stalnim tokom je reka Gruža. Pored reke Gruže, manje pritoke su: Boračka reka, potoci Ćurevac i Panjevac koji tokom žarkih letnjih meseci presušuju. Upravo zbog takvog vodnog bilansa, kao i velike potrošnje u kombinaciji sa prilivom otpadnih voda iz 22 okolna naselјa, proces eutrofikacije je ubrzan. Led retko prekriva jezero u potpunosti, osim toko mizuzetno jakih zima kada može potrajati i do mesec dana.

gruzansko jezero1
Gružansko jezero se nalazi u prelepoj okolini. Turistički potencijal ovog jezera je ogroman. Mnogi ga nazivaju “srpskim morem”. Iako nema uređene puteve i plaže, ovo jezero mnogi koriste za boravak u netaknutoj prirodi. Najviše u njemu uživaju ribolovci. Na Gružanskom jezeru se godinama unazad organizuju mnogobrojna takmičenja ribolovaca. Osim toga, Gružansko jezero odlično je za sport i rekreaciju. Obzirom da jezero pruža odlične uslove, na njemu se okuplja veliki broj veslača.

Što se tiče biodiverziteta, Gružansko jezero je dom za brojne vrste riba. Ovde borave šaran, štuka, babuška, som, beovica, bandar, kao i potočna pastrmka. Gružansko jezero je, u letnjem periodu, privremeni dom za brojne ptice selice. Ujedno je i zimovalište brojnim vrstama pataka i gusaka. Zabeleženo je da se ovde gnezdi čak 25 vrsta ptica.
gruzansko jezero2
Gružansko jezero je deo netaknute prirode kojom naša zemlja u mnogome raspolaže. Čista voda, prelepa okolina, mir i gostomprimstvo meštana, obećavaju da će boravak na Gružanskom jezeru biti doživljaj koji ćete pamtiti. Takođe, svakog oktobra se u selu Žunja organizuje popularna likovna kolonija “Gružanska jesen”. Za vreme ove manifestacije u Žunji se okupljaju brojni umetnici iz zemlje, ali i inostranstva.
Izvor: destinacijeusrbiji.rs (bojancuha), Wikipedia
Foto: Google slike

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije