Lepote Srbije - Zlatibor

zlatibor2 Zlatibor se nalazi, u srcu Srbije, u samom njenom središtu. Jer od ove planine do Beograda je 230 km., a do Novog Sada 300 kilometara, baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Jagodinom... Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi železnička pruga Beograd - Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do Turističkog centra Zlatibor je tek nekoliko desetina minuta lokalnim autobusom. Svojevremeno su na Zlatibor sletali helikopteri, a uskoro će sletati i mali privatni avioni.
Zlatibor je prostrana planina pitomih padina. Centralni plato je prosečne visine oko 1000 metara, a uokolo ima i nekoliko lako uočljivih visova: Gradina (1.146m), Crni vrh (1.175m), Borkovac (1.260m), Viogor (1.281m), Konjoder (1.337m), Liska (1.346m), Čigota (1.422m), Brijač (1.480m) i Tornik (1.496m).

UvacMonastery


Ali Zlatibor je pre svega planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. To je oko hiljadu kvadratnih kilometara livada i visova, proplanaka i suvati, bezdana i useka, zatalasani prostor od Tare i Šargana do istočnih obronaka Murtenice, od gotovo simbolične reke Sušice do Uvca prepunog brzaka i do granice sa Bosnom, a ovde se susreću kontinentalna i mediteranska klima.

 

Ovde je mikro klima izuzetna - ima veliki broj sunčanih dana u toku godine (više od 200), a "ruža vetrova" se rascvetava, upravo nad Zlatiborom. Leta su topla a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja. Magle gotovo i da nema, pošto nema većih kotlina u kojima bi se zadržavala.

Zlatibor1

ISTORIJA
Prema arheološkim nalazima, prvi stanovnici Zlatibora, njegovog pobrđa i podgorja bili su Iliri. Posle su došli Rimljani, pa Sloveni.
U Srednjem veku je zlatiborski kraj menjao gospodare: behu to srpski velikaši, ali i bosanske velmože, srpski kneževi i bosanski kraljevi. Posle su došli Turci. I ostali pet vekova. Za to vreme, područje Zlatibora, a naročito Murtenica, bejahu utočište hajduka.
Posle su došli ustanci. Prvi, pa Drugi...
Planinska lepotica u centralnom delu Srbije, bila je odredište dokonih i bogatih još od sredine sedamnaestog veka, mesto privremenog boravka onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a telo puni energijom.
Ipak, prvi turizam se rodio tek kada je na Zlatibor došla jedna krunisana glava, kralj Srbije, Aleksandar Obrenović. Bio je dovoljan samo jedan avgustovski dan i jedan piknik na livadi pored izvora Kulaševac, da se ovde počnu graditi letnjikovci i vile, jer, ako kralj može da se odmara na Zlatiboru, zašto ne bi mogli i neki drugi, pogotovu oni koji novac imaju i samo im je prestižan razlog potreban da ga sa zadovoljstvom utroše.
Naravno, u početku su najinteresantnije bile Kraljeve vode, mesto na kojem je Njegovo Kraljevsko Veličanstvo ručalo, ali su se ubrzo pročuli i drugi zlatiborski visovi: Palisad, Ribnica, Oko...
A onda je, 1908. godine na Zlatibor, po zdravlje, došao još jedan kralj Srbije, Petar Prvi Karađorđević. Nakon njegovog boravka sagrađeni su i prvi veliki objekti: hotel "Kraljeva voda" - današnji restoran "Srbija" - vila "Čigota" i pekara.

zlatibor3

HIDROGRAFIJA
Vode na Zlatiboru ima u izobilju u dobro raspoređenim i brojnim vodotokovima. Najveće su i vodom najbogatije, svakako, reke imenom Rzav, a ima ih tri.
Veliki Rzav je najčistiji vodotok Srbije. Izvire ispod male Čigote, uliva se u Moravicu i usput kvalitetnom pijaćom vodom snabdeva gradove od Arilja do Gornjeg Milanovca.
Crni Rzav se nad zemljom pojavljuje na Carevom polju, podno Murtenice kao mala rečica. Protičući centralnim delom zlatiborskog platoa, tok joj se obogaćuje vodama brojnih pritoka koje odnosi u Drinu.
Na samom južnom obodu Zlatibora je Uvac. Snaga koju mu, do ušća u Drinu, daju pritoke tolika je da su mu obale pretvorene u kanjone zanosne, divlje lepote.
Ali Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode. Najpoznatiji je onaj kod sela Rožanstva. Zlatiborci su je koristili odvajkad za lečenje kožnih oboljenja i bolesti očiju.
Prirodnih jezera Zlatibor nema, ali su domičljati Zlatiborci načinili dva gorska jezerska bisera. Od priliva potoka Obudovica nastalo je jezero u samom centru Turističkog kompleksa Zlatibor, a drugo, Ribničko, nalazi se blizu Crnog Rzava, izmeću Ribnice i Vodica.

Zlatibor-vila


SPELEOLOGIJA
edna od posebnih znamenitosti ovoga kraja su kraške pećine koje Zlatibor izdvajaju od svih okolnih planina dajući mu posebnu draž. Nedovoljno poznate špilje prepune pećinskih ukrasa koji su nastajali desetinama i stotinama hiljada godina.
Za sad je, od svih zlatiborskih pećina, istražena i turistički delimično dostupna samo jedna - Stopića pećina.
Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo. Duga je 2000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara. Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene lepote, a posebna interesantnost su bigrene "kade", udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada nadođe, pretače se iz njih u vidu jedinstvaenih kaskada.Na samom ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava u Stopića pećinu i nestaje u njenim dubinama.

Izvor: zlatibor.com

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije