Banatske oaze mira

 

Carska bara - U neposrednoj blizini Zrenjanina nalaze se prave oaze mira i odmora - Belo Blato i Ečka
Smešteno na obodu Carske bare, na 25 km od Zrenjanina, u okruženju vodotokova Begeja, Tise i trščanih ritova, nalazi se naselje Belo Blato, gde živi nešto više od 1.100 stanovnika. Belo Blato se, u stvari, nalazi na pravom ostrvu.
Okruženo Jocinim, Koča i Belim jezerom, kao i rekom Begej, ovo mirno mesto i pred kraj leta prima goste koji žele da provedu dane u prirodi na čistom vazduhu. Prvi zapisi o Belom Blatu tadašnjem Elzenhajmu, datiraju od sredine 19. veka, kada je Marija Terezija tu naselila Nemce. Oni se tu nisu dugo zadržali zbog poplave, pa posle jedne u Belo Blato stižu Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi.
Multikulturalnost se održala do današnjih dana, a kako kaže Milan Nedeljkov, direktor osnovne škole i promoter turizma u mestu, svi su složni u nameri da turiste dovedu u ovu oazu mira.
Nedeljkov nas je i poveo u obilazak sela, i to na - taljigama! Prva stanica je osnovna škola još iz 1884. nostalgičnog naziva „Bratstvo-jedinstvo", a nalazi se u Ulici maršala Tita! Meštani ne razmišljaju o promeni naziva, kaže Nedeljkov, i pokazuje nam spomenik stradalima u Drugom svetskom ratu.
U centru sela nalazi se i slovačka etnokuća, katolička i slovačka evangelistička crkva, i zaštitnik mesta - dud star 150 godina!
 
Raj za botaničare
Da u Belom Blatu imaju ozbiljnu nameru da urede oazu za prirodnjake, govori i podatak da ovde postoji Međunarodni istraživački centar koji će zvanično biti otvoren ovog meseca, a primaće istraživače - biologe iz zemlje i Evrope. Centar ima laboratorije, učionice, i bungalove za smeštaj.
Belo Blato ima i svoj lovački dom. Posle šetnje po sokacima, obilan i nadasve zdrav ručak očekuje turiste na salašu „Lujza". Domaćica Radmila Toškov sprema izuzetan paprikaš od mesa mangulice, čuvene sorte svinja, a čije je meso izuzetno zdravo, jer nema holesterola. A tek kad zamiriše štrudla s orasima ili makom - praznik za sva čula!
 
Burna istorija Ečke
Put vodi dalje u Ečku, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Nekadašnji dvorac Kaštel danas je lep hotel koji je zadržao nekadašnji izgled. Zemlju na kojoj je izgrađen kupio je veleposednik Lazar Lukač, a 1820. njegov sin Lazar Agošton sagradio je dvorac. Na otvaranju je svirao Franc List. Burna istorija porodice učinila je ovo mesto kultnim.
Legenda kaže da je Ečka dobila ime po lepoj ćerki Atile Biča Božjeg, koja je preminula na ovom mestu i koja se zvala Ečka. Pričama nema kraja, pa se tako pripoveda da se davno spahijina ćerka zaljubila u mladića koji je bio u pozorišnoj trupi, koja je gostovala u Ečkoj, i da su se u borovoj šumi pored dvorca sastajali sve dok spahija nije otkrio i napujdao pse na njega. Psi su rastrgli mladića, a priča se da devojka koju mladić ostavi treba da dođe u šumu ovog dvorca u nadi da će ga videti. Nije sve u Ečkoj povezano s dalekim vremenima - ima priča i iz novije istorije, ali najbolje je sve videti i doživeti lično.
 
IZVOR: PRESS

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije