Lepote Srbije - Planina Javor

 

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Nalazi se na 1.537 metara nadmorske visine, a malo je poznato da je pogodna za lečenje niza bolesti - anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema i podizanje opšteg stanja zdravstvenog imuniteta.
Ivanjički kraj, kome pripada i planina Javor, poznat je i zanimljiv i zbog prirodnih lepota i raznovrsnog i bogatog biljnog i životinjskog sveta. Na ovoj planini šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, vrbom, topolom, javorom, brezom, a obiluje divljim borovnicama, malinama, kupinama, jagodama...
Ljubitelji prirode su u mogućnosti da se upoznaju i sa kulturno-istorijskim spomenicima, a jedan od njih je najstarija škola sa internatom u ivanjičkom kraju, zajedno sa crkvom, koju je izgradio vladika Janja 1833 godine.
U ovom kraju razvijen je lovni turizam, zahvaljujući raznovrsnom životinjskom svetu, a dominiraju lisice, zečevi, vukovi, srne, divlje svinje, fazani, orlovi, sove, kobci...
 
Istorijska planina
Javor obuhvata prostor između reka Tisovice, Uvca, Brnjice i Nošnice. Nošnica je prirodna granica između Javora i Golije, a najviši vrh je Vasilin vrh od 1.520 metara. Bogat je pašnjacima i čistim izvorima i u pravom smislu je istorijska planina, jer su na njoj vođeni ratovi 1804, 1876-1878. i 1912. godine. Sve do Balkanskog rata 1912. godine, ovde je bila srpsko-turska granica.
U prolećnom i letnjem periodu organizovano može da se poseti Prirodni rezervat „Uvac", u sklopu kog se nalazi Uvačko jezero, gde gosti mogu svakodnevno da uživaju u čarima prirode, vožnji čamcima, kao i obilascima pećina. Na putu Javor - Sjenica nalaze se Sjeničko jezero i kanjon Uvca, gde je stanište beloglavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet na Sjeničko jezero, čamcem ući između planina koje obiluju pećinskim nakitom, a moguće je posetiti i kanjon Uvca.
 
Sabor instrumenata
Na 13. kilometru od Kušića nalazi se etnoselo „Stikovo", sa brvnarama s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća iz 1882. godine nalazi se u samom centru sela. Na osmom kilometru od Kušića, između Mučnja i Javora, nalazi se planina Čemernica na kojoj se odigrala ključna bitka u srpsko-turskim ratovima, okončanim Berlinskim kongresom 1868. godine, kada je Srbiji priznata nezavisnost. Odlučujuća bitka javorsko-kalipoljskog rata, kojom je srpska vojska porazila tursku vojsku i onemogućila njihov prodor prema Ivanjici i Čačku, donela je mnogim srpskim borcima slavu, među njima i majoru Mihailu Iliću.
Kao interesantne lokacije treba pomenuti i Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici, sagrađen 1906. godine, kao i Kušića Han sa početka 19. veka. U ivanjičkoj opštini se organizuje i nekoliko tradicionalnih kulturnih manifestacija sa ciljem očuvanja običaja i kulture ovog kraja, tako da svaki posetilac može ne samo da mnogo nauči, već i da se zabavi, uz Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije u Kušićima, koloniji mladih slikara. Ukoliko vam prija čist vazduh, ako volite zdravu hranu i duge šetnje i ako želite da naučite nešto više o kulturno-istorijskim spomenicima, planina Javor i ivanjički kraj pravi su izbor za vašu porodicu. U okolini Ivanjice razvijen je seoski turizam. Tradicionalno, gosti posećuju Kušiće, Međurečje, Katiće, Lisu i Deviće.
 
IZVOR: Press Online ; D.Stanimirović

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije