Zanimljive Destinacije

Jezero Vrutci i okolina Užica

Jezero Vrutci spada u vrstu veštačkih jezera, koje je nastalo pregrađivanjem reke Đetinje uzvodno od Užica. Nadmorska visina jezera je oko 700 m. Samo jezero je dugo oko 8 km. Voda u jezeru je izuzetno čista, pogodna je za kupanje od sredine maja do sredine septembra. Od ribljih vrsta zastupljene su: beovica (zeka), krkuša, klen, krupatica, bodorka, deverika, skobalj, pastrmka, bandar, babuška, šaran, tolstolobik i som.

 
Prosečna temperatura vode u letnjem periodu je 25 stepeni Celzijusa. Na oko 800 m nizvodno od centra Bioske nalazi se ušće reke u jezero. Kao i većina drugih veštačkih jezera nastalo je usled čovekovog delovanja tj. pravljenjem brane. Sama brana je visine oko 80 m i dužine oko 240 m. Pravljenjem brane Užičani su rešili jedan od svojih glavnih problema - snadbevanje grada vodom. Druga uloga brane je sprečavanje poplavnog talasa koji nastaje u gornjem toku reke u pojedinim delovima godine i koji su ostavljali ozbiljne posledice u nizvodnom delu reke.
 
Jezero Vrutci pored Užica predstavlja pravu lokaciju za sve Vas koji ste ljubitelji prirode i zdravog života. Seoski turizam je sve popularniji kod nas, i što je bitno - sve je dostupniji. Na Vama je da izaberete da li ćete šetati, pecati ili se baviti nekim sportom na vodi, ali svakako je ovo pravo mesto da počnete da upoznajete jezera Srbije.
Jedno je sigurno - uživaćete.
 
Manastir Rujan sa crkvom Svetog Velikomučenika Georgija
 
Manastir Rujan nalazi se u selu Vrutci i to na levoj obali jezera. Od Užica je udaljen oko 18 km. Do manastira se dolazi kada iz Užica krenete ka jezeru Vrutci. Put vas dovodi do raskrsnice na Malića brdu gde levo idete za Vrutke a desno za Biosku. Kada skrenete levo posle nekoliko stotina metara nailazite na put koji se odvaja desno i vodi do manastira. Manastir je posvećen Svetom Đorđu, a zidan je u stilu bazilike što ga čini jedinim u Žičkoj eparhiji.  Obložen je crvenim kamenom, koji bojom podseća na biljku Rujan. U sadašnji manastir je ugrađen jedan noseći stub koji je izvađen iz ruševina starog manastira, jer se prvobitno manastir nalazio na drugoj lokaciji.
 
Prema nekim podacima stari manastir je izgrađen krajem 15. ili početkom 16. veka. Nalazio se na uzvišenju u selu Vrutci na oko kilometar od sadašnjeg obnovljenog manastira. Manastir je značajan po tome što se u njemu nalazila prva štamparija na teritoriji Srbije koja je počela sa radom 1529. godine. U njemu je monah Teodosije po nekim podacima 1527. a po nekim 1537. godine štampao čuveno Rujansko četvorojevanđelje. To je prva knjiga koja je štampana u Srbiji. Štampariju su otkrili Turci, pa su manastir zapalili,a monasi su pobegli u Manastir Raču, koji se nalazi sa druge strane planine Tare. Stručnjaci su utvrdili da je monah Teodosije, 48 godina posle Gutenberga, štampao Četverojevanđelje, tako što je rezbario slova u drvetu, slagao ih u drveni ram i otiskivao ih na papiru. Ne zna se koliko je primeraka monah Teodosije odštampao, ali se zna da su dva sačuvana. Jedan, sa svega 92. lista, nalazi se u biblioteci SANU i delimično je oštećen prilikom požara u Narodnoj biblioteci, tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Drugi, skoro celoviti primerak sa 296 listova, nalazi se u Državnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Inače, postoje napori da se staro četvorojevanđelje vrati u zemlju i smesti u novosagrađeni manastir.
Godine 2004. Pokrenuta je obnova manastira, koja je trajala do 2006. kada je osveštan pred oko hiljadu ljudi i naseljen monasima. Manastir je osveštao vladika žički Hrizostom sa sveštenicima, koji je inače i pokrenuo obnovu ovog hrama i važnog spomenika naše kulture.
 
Hram Svetog Arhangela Gavrila
 
Crkva se nalazi u selu Stapari, na istočnoj padini površi Ponikava. Podignuta je 1821. godine. Prvi sveštenici koji se pominju da su opsluživali u ovoj crkvi su Sava Trifunović iz Stapara i Filip Zaharić iz Kremana. Crkva u Staparima je jedna od retkih seoskih crkava koja ima živopisne zidne slike. Freske i ikone na ikonostasu, radio je Dimitrije Posniković, sredinom XIX veka. Ikonostas je urađen od drveta. 
 
Crkva je građena od lomljenog kamena, za razliku od onih u Dobroselici i Gorobilju, koje su građene u isto vreme, ali od brvana. Crkva se osvetljava prozorima koji su postavljeni sa svake strane po jedan, s tim što je zapadni iznad ulaznih vrata. Građena je u vreme oskudice, pa je vezivni materijal koji je korišćen dosta slab. Zbog toga je dosta puta i popravljana, a drveni krov od šindre je zamenjen novim limenim krovom. 
Postoje dva puta do crkve i oba su obeležena. Potrebno je samo da dođete do Stapara glavnim putem iz Užica ili putem koji vodi od Užica, preko Sinjevca do Vrutaka. Kada budete blizu centra Stapara videćete putokaze, pratite ih i doći ćete do crkve.
 
Kadinjača
 
Kadinjača je selo, 14 km udaljeno od grada Užica, na trasi magistralnog puta Užice – Bajina Bašta. Spomen kompleks „Kadinjača“ posvećen je borcima Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, koji su 29. novembra 1941. poginuli na brdu Kadinjača, 14 km zapadno od Užica, braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici. Oni su pružali žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom period sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju “Užičke republike”.
 
Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koja čini niz segmenata građenih u periodu od 1952. do 1979. godine. Poseban segment kompleksa čini muzejska postavka sa preko tri stotine autentičnih predmeta i dokumenata mahom u vezi sa pripadnicima Radničkog bataljona. U pitanju su lični dokumenti, fotografije, arhivska građa, oružje i drugi slični eksponati.
Čitav memorijalni kompleks svečano je otvorio predsednik Republike Josip Broz Tito 23. septembra 1979. godine. 
 
Aerodrom Ponikve
 
Aerodrom Ponikve se nalazi oko 20 km od Užica. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji i blizu je granice sa Bosnom i Hercegovinom. Halazi se na oko 900 metara nadmorske visine. U početku je bio zamišljen kao vojni i civilni aerodrom i tako je funkcionisao jedno vreme. Posle pregovora grada Užica i vlade Srbije 2010. godine aerodrom je dat gradu i sada je i zvanično samo civilni aerodrom. Sama pista je dugačka 3200 m što je čini najdužom na Balkanu.
 
Građen je u razdoblju od 1979 do 1983. godine, ali se pre 1992. nije koristio. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine aerodrom je teško oštećen. Trenutno lokalna vlast radi na obnovi aerodroma u cilju potpunog prilagođavanja civilnom vazduhoplovstvu. Položaj aerodroma je veoma povoljan jer se nalazi u blizini brojnih turističkih centara. Tu su pored jezera Vrutci i Zlatibor, Mokra Gora i Tara.
 
IZVOR: Tekst i slike preuzete su sa sajta www.jezerovrutci.com  koji preporučujem da posjetite, Ujedno se zahvaljujem administratoru Dušanu koji mi je skrenuo pažnju na ove predivne lokacije.
Jezero Vrutci i okolina Užica

 

 

Slika Obalom Ženevskog jezera

Cela regija oko Ženevskog jezera nudi razne mogućnosti: grad ili selo, planina ili jezero,”dolce vita” ili “vita sana”. Za svakog ima ponešto. Pozivnica je stalna, samo treba izabrati! Iako je sreća osećanje koje stvaramo mi sami, nemoguće je, manje ili više, ne zavideti Švajcarcima, jer su rođenjem u ovoj državi, a priori, bili “srećne ruke”. Rođeni u zemlji koja nikada nije ratovala, u kojoj je nezaposlenost misaona imenica, gde i visoke cene nisu toliko visoke jer su... Opširnije...
Slika TAJ MAHAL - Grobnica jedne velike ljubavi

 "Ono što mislim ne mogu izreći", navodno je neka ugledna engleska dama uzdahnula gledajući mermerni hram Taj Mahal, "ali osećam da bih htela sutra umreti kada bi takav spomenik prekrivao moje kosti". Gospodar gradnje tog velikog mermernog spomenika bio je šah Džahan, peti vladalac iz dinastije Mogula, koji je vladao od 1628. do 1658. Njegovo stupanje na presto nije prošlo bez prepreka. Pre nego što je mogao prodreti valjalo mu je sa puta... Opširnije...
Slika Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva. Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni... Opširnije...
Slika Najbolje šoping destinacije Evrope

Jesen je pravi trenutak za uživanje u kupovini. Kišovito vreme vam ostavlja dosta prostora za šetnju po šoping molovima. Moja putovanja  preporučuju Budimpeštu, Barselonu, Pariz, Beč i Veneciju kao najbolje šoping destinacije u Evropi.   BUDIMPEŠTA Najpoznatiji tržni centri u ovom gradu su "Arkad", "Duna plaza", "Vestend City Center" i "Mamut". Možda je najbolji "Arkad" koji se nalazi u... Opširnije...
Slika Sjaj, luksuz, bogatstvo – ostrvo Kapri

Pucanjem priobalnog dela Sorentinskog poluostrva, a zatim i njegovim potonućem u more, nastao je neobičan reljef, koji je u kombinaciji sa bogatom istorijom, luksuznim vilama i blagostanjem na ulicama, učinio da ostrvo Kapri postane omiljena kosmopolitska destinacija. Kapri je malo ostrvo u Napuljskom zalivu, koje već decenijama važi za jednu od posećenijih turističkih destinacija, odmaralište svetskog džet-seta. Na njegovoj obali, na vrhu njegovih stena, u neverovatnoj prirodi, često... Opširnije...
Slika Odmor pod tuniskim suncem

Odmor, avantura i šoping u uzbudljivoj afričkoj zemlji čija će ponuda oduševiti i najzahtjevnije... Poslednjih godina Tunis je postao veoma popularno mediteransko odredište. Hotelska odmarališta, kilometri peščanih plaža, zanimljiva kultura i tradicija koja odskače od naše svakodnevnice kao i bezbroj mogućnosti za aktivan odmor, nagnali su mnoge da odmor provedu upravo pod tuniskim suncem. Iako su službeni jezici arapski i francuski, jezičnu barijeru trgovci su brzo srušili... Opširnije...
Slika Kušadasi i njegovih sedam plaža

Za kratko vreme Kušadasi je postao najveće i najpoznatije tursko letovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz celog sveta, pa i Srba. Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih ulica, prepun malih restorana i turskih barova, a glavni ukras grada čini sedam peščanih plaža. Kušadasi je veoma živo, moderno letovalište, smešteno na severnoj obali Egejskog mora, udaljeno oko 90 kilometara od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. U prevodu njegovo ime znači... Opširnije...
Slika 54 dolara za topli sendvič – Pariz je grad sa najvišim cenama

  Pariz je vlasnik jedne neslavne titule, jedan hotelski klub u Parizu ima najskuplji topli sendvič na svetu. Istraživanje koje je sproveo sajt hotels.com pokazuje da hoteli u Parizu imaju tople sendviče koji najviše koštaju (u proseku 33 dolara), što je više nego u Ženevi ($32.40), Oslu ($30.30) i Tokiju ($27.50). Jedan hotel je čak ponudio sendvič za neverovatnih 54 dolara. Club Sandwich   Novoosmišljeni index cena nazvan Club Sandwich... Opširnije...
Slika Hotel koji nudi razvod za jedan vikend

  Hotel u Holandiji nazvan "Divorce Hotel" nudi parovima brzinski beg - jedno od drugog! Nesrećni bračni parovi tako u jednom vikendu mogu da okončaju svoj brak uz stručni tim, advokate i luksuzan smeštaj, odvojeni naravno.   "Nesrećni bračni parovi stignu u petak, a mi uradimo za njih sve što je potrebno da u nedelju odu kući razvedeni i s papirima", izjavio je Džim Halfens, čovek koji je osmislio ovu ideju. Opširnije...
Slika Lepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli

Vodopadi Srbije nisu visoki i impresivni kao Viktorijini ili Nijagarini, ali ih ima mnogo više nego što pretpostavljamo. Nažalost, za mnoge od njih nismo ni čuli da postoje, a neki su otkriveni tek pre nekoliko godina. Poznavaoci tvrde da su najlepši u proleće i na jesen kada ima puno vode. Jedni privlače svojom magijom cele godine, drugi u toku le... Opširnije...
RSS Feed
Google +
Kontakt
LeNix na Twitteru
Nidžo na Twitteru